Recept na dnes: Obľúbená turecká baklava – oslavovaná je po celom svete, pochutnávali si na nej už sultáni

turecká baklava s pistáciami

Ponorte sa do sladkých vrstiev tohto dezertu (Zdroj: Freepik/stockking)

Svetovo známe dezerty, akým je aj turecká baklava s pistáciami, svet pozná už stovky rokov. Jeho história siaha až do Asýrskej ríše, ale v podobe, v akej ho poznáme dnes, dezert pripravovali už v kuchyniach Osmanskej ríše pre kráľovský dvor. Bol to symbol bohatstva a rafinovanosti. Dnes ide o dezert, ktorý spája históriu a tradície viacerých národov.

Na prípravu budeme potrebovať filo cesto, ktoré sa nazýva aj phyllo alebo yufka. Sú to vlastne veľmi tenké pláty cesta. Podobne dobre pri tomto recepte poslúži aj tenké lístkové cesto, ale výsledná chuť a chrumkavosť baklavy bude trošku iná. Dôležité je, nešetriť ingredienciami. Len tak bude baklava chrumkavá, jemná a vyvážene medovo-sladká.

Potrebujeme

  • 450 g filo cesta
  • 1 šálka rozpusteného masla
  • 500 g jemne nasekaných pistácií (alebo zmes vlašských orechov, mandlí a podobne)
  • 1 šálka vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • šťava z ½ citróna
  • ½ šálky medu
  • mleté pistácie na ozdobu

Postup

  1. Ak máme mrazené filo cesto, musíme ho nechať samozrejme rozmraziť a až potom s ním pracovať. Medzitým si maslom vymastíme formu s rozmermi 23×33 centimetrov.
  2. Cesto si odrežeme na požadovaný rozmer a dva pláty položíme na spodok. Ostatné cesto prikryjeme vlhkou utierkou, aby nevyschlo. Cesto vo forme bohato potrieme maslom.
  3. Potom už prikladáme pláty cesta po jednom a vždy ich bohato potrieme maslom. Opakujeme, až pokým nepoužijeme 10 plátov cesta. Posypeme asi ¾ šálky pistácií.
  4. Ďalší postup vrstvenia by mal vyzerať nasledovne – položíme 5 plátov cesta, každý potrieme maslom a posypeme ¾ šálky pistácií. Potom ešte trikrát položíme vždy 5 plátov cesta a vždy ¾ šálky pistácií, nakoniec položíme 6 až 10 plátov cesta, ktoré potrieme maslom a vrchný plát nakrájame na kosoštvorce.
  5. Rúru predhrejeme na 175 °C a baklavu pečieme asi 1 hodinu a 15 minút, kým povrch nie je zlatistý.
  6. Nakoniec si pripravíme aj sirup. Cukor a vodu privedieme k varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Primiešame aj vanilkový extrakt a med, necháme bublať 15 minút. Vychladíme.
  7. Studený sirup nalejeme na horúcu baklavu vytiahnutú z rúry a necháme ju 5 až 6 hodín odpočívať pri izbovej teplote.
  8. Turecká baklava je najchutnejšia, ak ju pred podávaním ozdobíme nasekanými pistáciami.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Netradičná polievka z červenej repy – takú by vám babička asi neuvarila

Náš tip: Horúcu baklavu polievame studeným cukrovým sirupom, aby ostala chrumkavá. Ak by sme nalievali horúci sirup, ostala by rozmočená.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Chefjar.com
Odporúčame