Pistácie sa možno mnohým spájajú s vianočným obdobím, no určite si ich radi doprajete aj počas celého roka. Veď, kto by nemiloval zelené oriešky? Vedeli ste, odkiaľ pochádzajú a aké sú ich účinky? My vám to dnes prezradíme!
Dobrého je málo
Hovorí sa o nich, že ide pravdepodobne o najstaršie orechy na svete. Mnohých zrejme prekvapí, že rastú na nižších stromoch. Ich výška je maximálne 10 metrov. K tomu, aby mohli rásť potrebujú najmä dostatok slnka a suchšiu pôdu. Po vysadení však treba čakať približne ďalších 6 rokov, kým začne stromček poskytovať prvé plody. Tam to však nekončí. Pistáciový strom rodí iba každý druhý rok. To všetko prispieva k tomu, že ich cena nepatrí medzi najnižšie. Medzi najväčších producentov patrí Irán a Turecko.
Plné prospešných látok
Nielenže dobre chutia, sú aj plné prospešných látok a vitamínov. Pochváliť sa môžu vitamínom A, C, E, B6. Práve posledný menovaný vitamín sa odporúča ľuďom s nízkym tlakom, A a E zas prispievajú k správnemu fungovaniu imunity. Z minerálov stojí za zmienku magnézium, mangán, fosfor, železo, alebo kalcium, selén a zinok. Ich zloženiu sa tiež oplatí venovať pozornosť. Ide o olejnatú potravinu, keďže sa skladajú z 55 % práve z oleja. Ďalších 20 % tvoria bielkoviny a 15 % cukry. Prevláda mylný názor o tom, že sa z pistácií priberá, opak je však pravdou! Pokiaľ sa kontrolujeme so zjedeným množstvom, dokážu nás výborne zasýtiť pri nižšom množstve kalórií.
Zbohom starnutie a padanie vlasov
Kvalitné pistácie, ktoré majú v sebe zastúpený vitamín E, blahodarne pôsobia proti príznakom starnutia našej pleti. Ak vás trápi problém s vypadávaním vlasov, prírodnou cestou môže byť opäť konzumácia zelených orieškov. Pistácie v sebe ukrývajú aj látku zvynú fenylalanín. Vďaka jej konzumácií môžeme pozorovať výrazné zlepšenie nálady a tiež znížený stres.
V roku 2015 sa uskutočnil mesačný prieskum, ktorého sa zúčastnili účastníci s cukrovkou 2. typu. Ukázalo sa, že ľudia, ktorý mali vo svojom jedálničku zaradené pistácie, mali nižšie hladiny triglyceridov. Tie súvisia s lepším zdravím nášho srdca. Prieskum prišiel k záveru, že denná konzumácia pistácií môže zlepšiť niektoré kardiometabolické rizikové faktory u dospelých s dobre kontrolovanou cukrovkou 2. typu.
Recept na domácu zmrzlinu
Pistácie sú podľa nás najlepšie v ich naturálnej podobe, poprípade v solenom a praženom prevedení. Využiť sa však dajú pri tvorbe rôznych krémov, zmrzliny alebo iných cukroviniek. Ozvláštnia aj tradičné zeleninové šaláty. Odporúčanou dennou dávkou je približne 20 gramov pistácií.
Zvyšujúce sa teploty v nás prirodzene vyvolávajú túžbu po ochladení sa. Nečudo, že mnohí z nás siahnu po zmrzline. Túto mašrktu si môžete vyrobiť aj vy doma, recept na ňu je naozaj jednoduchý.
Budeme potrebovať:
- 1 smotanu na šľahanie
- 1 salko
- 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu
- 100g pistácií
Postup:
Vyšľaháme smotanu a následne do nej jemne zapracujeme salko. Pridáme vanilkový extrakt a rozmixované pistácie. Ak sa vám bude zdať zmes príliš hustá, môžete pridať trochu mlieka.
Pripravenú hmotu zamiešame, nalejeme vo vhodnej nádoby, prikryjeme fóliou a dáme približne na 4 hodiny mraziť. Pred podávaním môžeme na vrch pridať za hrsť rozdrobených orieškov či preliať horkou čokoládou.
Tip gazdinej: Pridajte kvapku potravinárskej zelenej farby, vaša zmrzlina bude mať typickú zelenú farbu.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na