Pikantné jedlá z diaľok a z okolia: Dodajte svojim jedlám trochu šťavy!

Jedlo

photl.com

Pikantné jedlá sú obľúbené aj inde ako v južanských krajinách či Maďarsku. Svojich priaznivcov majú aj u nás, na Slovensku. V prípade, že ku nim patríte aj vy, určite vás nezastavia ani letné horúčavy. Dobré pikantné jedlo chutí vždy. Prinášame niekoľko tipov, ako preniesť do svojej kuchyne páľavu pikantných papričiek.

Pikantný guláš

Potrebujeme:

  • 1 200 g hovädzieho stehna
  • 1 000 g cibule
  • 300 g oravskej slaninky
  • 250 g čerstvých paradajok
  • 250 g pikantnej zelenej papriky
  • 250 g šampiňónov
  • 150 g cesnaku
  • 50 g feferóniek
  • 300 ml oleja
  • 100 ml červeného vína
  • soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, hubový bujón

Postup: Guláš je jedným z najobľúbenejších jedál a častokrát nahrádza hlavný chod. Tento guláš poteší chuťové poháriky milovníkov pikantného. Najprv nakrájame mäso na kocky a okoreníme, posolíme. Pokvapkáme olejom a potrieme roztlačeným cesnakom. Nakrájanú cibuľku na rozpálenom oleji speníme a pridáme mäso. Necháme ho dusiť. Po tom, ako je mäso dostatočne mäkké, ho dáme do hrnca s nakrájanou zeleninou a zalejeme bujónom. Necháme variť. Slaninu a šampiňóny osobitne osmažíme a pridáme do zmesi. Na záver podľa chuti okoreníme a pridáme poriadne pikantné feferónky.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna kyslej kapusty vrcholí: Pochutnajte si na týchto dobrotách aj vy


Pikantné kuracie stehná

Potrebujeme:

  • 8 kuracích stehien
  • 2 vajcia
  • 125 g kukuričnej krupice
  • limetku
  • petržlenovú vňať
  • olej
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 kávové lyžice čili korenia
  • pol kávovej lyžice kurkumy (žlté indické korenie, podobné ako kari korenie)
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup: Kuracie mäso je v slovenskej kuchyni tým najklasickejším, čo môže byť. Pripravte ho netradične. Predhrejte si rúru na 200 stupňov Celzia. Misu na zapekanie potrite olejom. Do taniera si oddeľte žĺtka od bielok, potrebné budú len bielka. Tie vidličkou rozšľahajte. Do druhého taniera si nachystajte kukuričnú krupicu, kurkumu, soľ, čierne korenie a čili. Všetko dobre rozmiešajte.

Stehná opláchnite, osušte a stiahnite z nich kožu. Namočte ich postupne do bielkov a potom do zmesi korenín. Stehná poukladajte do zapekacej misy a nechajte ich piecť na 180 stupňov Celzia približne 20 minút. Mäso vyberte, výdatne potrite citrónovou šťavou a dajte ich piecť na ďalších 20 minút. Na záver ozdobte petržlenovou vňaťou a limetkou. Podávať môžete s varenými, alebo pečenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujímať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma


Hovädzie kari

Potrebujeme:

  • 700 g hovädzej sviečkovej
  • bambusové výhonky
  • zväzok thajskej bazalky
  • 1 zelenú čili papriku
  • 800 ml kokosového mlieka
  • 4 polievkové lyžice palmového cukru
  • 4 polievkové lyžice rybej omáčky
  • 4 čajové lyžice kurkumy
  • 2 čajové lyžice kari pasty
  • čierne mleté korenie, soľ

Postup: Teraz sa pripravte na kúsok exotiky vo vašej kuchyni. Najprv mäso osušte a nakrájajte na jemné pásiky. Čili papričku zbavte vnútra a narežte najemno. Bazalku umyte, bambusové výhonky nechajte odkvapkať a nakrájajte.

Kari pastu si zohrejte v panvici, ideálne bude, ak máte doma wok. Pridajte smotanu z kokosového mlieka a varte, kým na povrchu nezbadáte žltú vrstvu. Pridajte kurkumu, palmový cukor, polovicu kokosového mlieka, dve tretiny bazalky a samozrejme mäso. Takto zmes varte asi 4 minúty a potom dolejte zvyšné kokosové mlieko. Pridajte čili papričku, bambusové výhonky a nechajte dusiť tiež asi 4 minúty. Na ochutenie a dozdobenie použite rybiu omáčku, korenie a listy bazalky.


Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Tofu rezance

 Potrebujeme:

  • 140 g bieleho tofu syru
  • 1 mrkvu
  • 2 cesnaky
  • 100 g šošovice
  • 3 polievkové lyžice červenej šošovice
  • 2 čajové lyžice provensálskych byliniek
  • 2 čajové lyžice sójovej omáčky
  • 2 čajové lyžice sladkého paprikového krému
  • cesnakový olej
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • uvarenú ryžu
  • čili korenie, rascu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Tento recept je zdravý a ocenia ho aj vegetariáni. Najprv si pokrájajte tofu syr na rezance. Pripravte si marinádu. Na ňu použite cesnakový olej, provensálske byliny, soľ, rascu, čierne korenie, čili korenie, paprikovú pastu a sójovú omáčku. Všetko premiešajte a do marinády dajte plátky syra.

Znova dobre premiešajte a nechajte odstáť približne pol hodinku. Plátky opečte na panvici na oleji. Do hrnca si zatiaľ dajte šošovicu, ktorú zalejte zeleninovým vývarom. Do hrnca vložte olúpané strúčiky cesnaku, pokrájanú mrkvu a varte do mäkka. Na záver pridajte aj červenú šošovicu a ešte chvíľku povarte. Šošovicu s mrkvou stačí scediť, dať do panvice, zmiešať s plátkami syra a pokvapkať olivovým olejom. Podľa chuti pridajte soľ a korenie a podávajte s ryžou.

Nech vám horúce dni nebránia v tom preniesť kúsok pikantnosti aj na vaše taniere. Pálivé, štipľavé, pikantné, alebo aké len chcete. Takéto jedlo je vynikajúce a prečo občas neskúsiť netradičnú chuť?


Ktoré ďalšie recepty na prípravu menej tradičných pikantných jedál poznáte? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, David

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close