Hoci sa počas veľkonočných sviatkov snažíte obmedzovať a vyberať jedlá, ktoré nie sú záťažou pre trávenie, malá podpora pre tráviaci systém sa určite zíde každému. Tradičné sviatočné jedlá sú výdatné a sýte a rýchlo po nich prichádza pocit plnosti. Naštartujte svoj organizmus a pomôžte mu cítiť sa lepšie. Cestovinový šalát na odľahčenie trávenia v štýle stredomorskej kuchyne je plný zeleniny a potrebnej vlákniny. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, je ideálny na obed, ale i na večeru, ak potrebujete použite bezlepkové cestoviny a ako extra bielkoviny, môžete do šalátu pridať ešte aj varený cícer.
Potrebujeme
- 350 g cestovín zo strukovín (napríklad z červenej šošovice alebo hrachu)
- 1 šálka prepolených cherry paradajok
- 1 šálka uhorky nakrájanej na kocky
- ½ šálky olív kalamata nakrájaných na plátky
- ¼ šálky červenej cibule nakrájanej na tenko
- ½ šálky feta syra rozdrobeného na kúsky
- ½ šálky opečenej červenej papriky nakrájanej na menšie kúsky
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
Na dresing
- ¼ šálky olivového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL červeného vínneho octu
- 1 ČL medu alebo javorového sirupu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 ČL sušeného oregana
- ½ ČL mletého sušeného cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, precedíme ich a prepláchneme studenou vodou.
- Pripravíme si dresing. V menšej miske zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, červený vínny ocot, med alebo javorový sirup, dijonskú horčicu, oregano, cesnakový prášok, soľ a korenie.
- Vo veľkej mise zmiešame uvarené cestoviny, paradajky, uhorky, olivy, červenú cibuľu, pečené papriky, feta syr a petržlenovú vňať.
- Opatrne premiešame aj s dresingom a necháme odstáť v chladničke aspoň 15 až 30 minút.
- Cestovinový šalát na odľahčenie trávenia podávame teplý alebo s izbovou teplotou.
Zdieľať na