Kto by nemiloval karamel. Jeho „slaná“ obdoba je v dezertoch boomom už niekoľko rokov po sebe. Zmrzliny, tartaletky, náplne, sladké tyčinky, pudingy či polevy… Slaný karamel sa dostal do každej sféry. Jeho unikátna a netradičná chuť je u nás čoraz viac vyhľadávaná. No i napriek tomu ho nie je jednoduché kúpiť v obchode ako hotový produkt. A ak sa aj náhodou objaví na pultoch, jeho cena nie je malá. Vyrobte si túto pochúťku v pohodlí domova, a za zlomok ceny!
Zamilujete si ho!
Garantujeme vám, že po prvom ochutnaní budete mať potrebu dávať ho do každého dezertu! Môžete ho zmiešať s tvarohom ako plnku, použiť ho samotný na plnenie palaciniek alebo ním poliať čokoládový koláčik. Fantázií sa medze nekladú!
Chuťové poháriky vám zahrajú symfóniu, keď mu dáte šancu. Oproti klasickému karamelu má zaujímavý dozvuk chutí na jazyku, a vďaka slanému podtónu nie je až tak príkro sladký.
Potrebujeme
- 200 g medu
- 250 g cukru
- 300 g smotany na varenie
- 1 PL kokosového oleja
- 1/2 čl soli (podľa chuti môžete aj pridať)
Ako na to?
Med a cukor si nasypeme do vysokého hrnca a varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Trvá to cca 10 minút.
Je nutné zmes neustále miešať, aby sa nezačali tvoriť zrazeniny. Keď je cukor úplne rozpustený, pridáme 1 polievkovú lyžicu kokosového tuku. Varíme spolu ďalšie dve minútky.
Pridáme smotanu. Keď chcete predísť prskaniu karamelovej zmesi, treba smotanu trochu ohriať (buď v mikrovlnke alebo na plameni). Smotanu vmiešame do zmesi a varíme cca 7 minút. Celý čas miešame.
Na záver pridáme soľ a poriadne premiešame. Necháme variť ešte cca minútku a odstavíme.
Necháme 2 hodiny chladnúť pri izbovej teplote a nalejeme do zaváraninových fľašiek. Po vychladnutí odložíme do chladničky, kde slaný karamel vydrží aj 2 týždne.
TIP: Ak Vám v chladničke veľmi stuhne, stačí fľaštičku dať do teplej vody, karamel zmäkne.
Zdieľať na