Recept na dnes: Sladká delikatesa, ktorú si obľúbite po prvom ochutnaní!

Garantujeme vám, že po prvom ochutnaní budete mať potrebu dávať ho do každého dezertu (Zdroj: Freepik/Racool_studio)

Kto by nemiloval karamel. Jeho „slaná“ obdoba je v dezertoch boomom už niekoľko rokov po sebe. Zmrzliny, tartaletky, náplne, sladké tyčinky, pudingy či polevy… Slaný karamel sa dostal do každej sféry. Jeho unikátna a netradičná chuť je u nás čoraz viac vyhľadávaná. No i napriek tomu ho nie je jednoduché kúpiť v obchode ako hotový produkt. A ak sa aj náhodou objaví na pultoch, jeho cena nie je malá. Vyrobte si túto pochúťku v pohodlí domova, a za zlomok ceny!

Zamilujete si ho!

Garantujeme vám, že po prvom ochutnaní budete mať potrebu dávať ho do každého dezertu! Môžete ho zmiešať s tvarohom ako plnku, použiť ho samotný na plnenie palaciniek alebo ním poliať čokoládový koláčik. Fantázií sa medze nekladú!

(Zdroj: Freepik/wirestock)

Chuťové poháriky vám zahrajú symfóniu, keď mu dáte šancu. Oproti klasickému karamelu má zaujímavý dozvuk chutí na jazyku, a vďaka slanému podtónu nie je až tak príkro sladký.

Potrebujeme

  • 200 g medu
  • 250 g cukru
  • 300 g smotany na varenie
  • 1 PL kokosového oleja  
  • 1/2 čl soli (podľa chuti môžete aj pridať)

Ako na to?

Med a cukor si nasypeme do vysokého hrnca a varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Trvá to cca 10 minút.

Je nutné zmes neustále miešať, aby sa nezačali tvoriť zrazeniny. Keď je cukor úplne rozpustený, pridáme 1 polievkovú lyžicu kokosového tuku. Varíme spolu ďalšie dve minútky.

Pridáme smotanu. Keď chcete predísť prskaniu karamelovej zmesi, treba smotanu trochu ohriať (buď v mikrovlnke alebo na plameni). Smotanu vmiešame do zmesi a varíme cca 7 minút. Celý čas miešame.

(Zdroj: Freepik/kuprevich)

Na záver pridáme soľ a poriadne premiešame. Necháme variť ešte cca minútku a odstavíme.

Necháme 2 hodiny chladnúť pri izbovej teplote a nalejeme do zaváraninových fľašiek. Po vychladnutí odložíme do chladničky, kde slaný karamel vydrží aj 2 týždne.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Pripravte si s nami jednoduché ale chutné špagety, ktorým zaručene neodoláte!

TIP: Ak Vám v chladničke veľmi stuhne, stačí fľaštičku dať do teplej vody, karamel zmäkne.

(Zdroj: Freepik/prostooleh)

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame