Domáci šípkový džem: Perfektne sa hodí k raňajkovým toastom či palacinkám, ale aj k obedňajšiemu mäsu z diviny

šípkový džem

Príprava tohto šípkového džemu je skutočne jednoduchá a naozaj stojí za to! (Zdroj: Freepik/alexkich)

Už sme si povedali niečo o zdravotných benefitoch šípok, ale aj o tom, ako si urobiť šípkový čaj. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na šípkový džem, ktorý si jednoducho zamilujete!

šípkový džem na toaste
(Zdroj: Freepik/freepik)

Ingrediencie:

  • 1 šálka šípok, orezaných a zbavených semienok
  • 2x ¾ šálky vody
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 šálky cukru
  • 1 balenie práškového ovocného pektínu

Postup:

Do mixéra pridajte šípky, 1 šálku vody a citrónovú šťavu.

šípky
(Zdroj: Freepik/mallivan)

To všetko miešajte asi 15 sekúnd alebo kým zmes nie je hladká. Kým beží mixér, pridajte cukor a dbajte na to, aby sa celkom rozpustil.

Ďalej vmiešajte pektín do druhej ¾ šálky vody. Pridajte do hrnca a priveďte do varu, zmes varte približne minútu. Potom zmes pomaly nalejte do šípkovej zmesi a miešajte asi 30 sekúnd.

párik miešajúci niečo v hrnci
(Zdroj: Freepik/lenetstanfree)

Výsledný džem nalejte do malých uzatvárateľných nádob a je to!

šípkový džem
(Zdroj: Freepik/chamillewhite)

Zdroj: plnielanu.sk, stylecraze.com
Odporúčame