Obľúbená japonská delikatesa, akou ramen je, sa dá pripraviť v rôznych podobách, ale vždy ide o výdatný a silný vývar s rezancami. Zeleninová ramen polievka s marinovanými hubami a tofu kockami je chutným a zdravým receptom, ktorý sa dá konzumovať počas celého roka. Vyskúšajte chuť tejto polievky aj vy doma a uvidíte, že príprava nie je náročná, ani zdĺhavá a poteší aj tých, ktorí večne nestíhajú uvariť niečo dobré a zdravé.
Potrebujeme
Na marinované huby
- 280 g na plátky nakrájaných shiitake húb
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL javorového sirupu
- 3 PL sójovej omáčky s nízkym obsahom soli alebo tamari omáčky
- ½ ČL mletej červenej papriky
- ½ ČL cesnakového prášku
- ½ ČL cibuľového prášku
Na vývar a rezance
- 6 šálok zeleninového vývaru
- 1 PL prelisovaného cesnaku
- 5 jarných cibuliek nadrobno nakrájaných
- 1 PL olivového oleja
- 1 a ½ PL miso pasty
- 3 PL sójovej omáčky s nízkym obsahom soli alebo tamari omáčky
- 1 PL javorového sirupu
- 2 až 3 PL sriracha omáčky
- 220 g ramen rezancov
- 2 šálky nasekaných kelových listov
- nasekané jarné cibuľky a koriandrové lístky na ozdobu
Na tofu
- 1 extra jemné tofu
- 1 PL oleja s pražených sezamových semien
- 1 až 2 PL sójovej omáčky s nízkym obsahom soli alebo tamari omáčky
Postup
- Zmiešame všetky ingrediencie na hubovú marinádu. Vložíme do nej plátky shiitake húb, jemne premiešame a obalíme každý kúsok. Necháme odpočívať a rúru predhrejeme na 200 °C.
- Pokiaľ sa huby marinujú, v hrnci zmiešame prelisovaný cesnak a nakrájané jarné cibuľky s olejom. Restujeme 2 minúty, pokým cesnak nezačne hnednúť.
- Prešľaháme sójovú omáčku, miso pastu, javorový sirup a sriracha omáčku, prilejeme zeleninový vývar a všetko spolu zmiešame v hrnci.
- Necháme jemne variť 20 minút, aby sa všetky chute prepojili.
- Medzitým dáme huby na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 25 až 30 minút.
- Potom tofu vyberieme z obalu, odstránime prebytočnú tekutinu a nakrájame ho na 2,5 cm kocky. Opekáme ich na panvici 3 až 5 minút z každej strany, pokým nie sú chrumkavé. Premiešame so sójovou omáčkou.
- Do hrnca s vývarom pridáme ramen rezance a varíme ich asi 3 minúty. Ochutnáme a prípadne dochutíme. Nakoniec primiešame nasekané kelové listy.
- Z rúry vyberieme opečené huby a misky na polievku naplníme vývarom, hubami, tofu, čerstvými jarnými cibuľkami a koriandrovými lístkami. Zeleninová ramen polievka je hotová, môžeme servírovať!
Zdieľať na