Recept na dnes: VEGAN zeleninová ramen polievka – ideálna pre tých, čo večne nestíhajú

japonská zeleninová ramen polievka s tofu

Tento ramen uvaríte už za menej ako hodinu (Zdroj: Pexels/Ella Olsson)

Obľúbená japonská delikatesa, akou ramen je, sa dá pripraviť v rôznych podobách, ale vždy ide o výdatný a silný vývar s rezancami. Zeleninová ramen polievka s marinovanými hubami a tofu kockami je chutným a zdravým receptom, ktorý sa dá konzumovať počas celého roka. Vyskúšajte chuť tejto polievky aj vy doma a uvidíte, že príprava nie je náročná, ani zdĺhavá a poteší aj tých, ktorí večne nestíhajú uvariť niečo dobré a zdravé.

Potrebujeme

Na marinované huby

  • 280 g na plátky nakrájaných shiitake húb
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL javorového sirupu
  • 3 PL sójovej omáčky s nízkym obsahom soli alebo tamari omáčky
  • ½ ČL mletej červenej papriky
  • ½ ČL cesnakového prášku
  • ½ ČL cibuľového prášku

Na vývar a rezance

  • 6 šálok zeleninového vývaru
  • 1 PL prelisovaného cesnaku
  • 5 jarných cibuliek nadrobno nakrájaných
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 a ½ PL miso pasty
  • 3 PL sójovej omáčky s nízkym obsahom soli alebo tamari omáčky
  • 1 PL javorového sirupu
  • 2 až 3 PL sriracha omáčky
  • 220 g ramen rezancov
  • 2 šálky nasekaných kelových listov
  • nasekané jarné cibuľky a koriandrové lístky na ozdobu

Na tofu

  • 1 extra jemné tofu
  • 1 PL oleja s pražených sezamových semien
  • 1 až 2 PL sójovej omáčky s nízkym obsahom soli alebo tamari omáčky

Postup

  1. Zmiešame všetky ingrediencie na hubovú marinádu. Vložíme do nej plátky shiitake húb, jemne premiešame a obalíme každý kúsok. Necháme odpočívať a rúru predhrejeme na 200 °C.
  2. Pokiaľ sa huby marinujú, v hrnci zmiešame prelisovaný cesnak a nakrájané jarné cibuľky s olejom. Restujeme 2 minúty, pokým cesnak nezačne hnednúť.
  3. Prešľaháme sójovú omáčku, miso pastu, javorový sirup a sriracha omáčku, prilejeme zeleninový vývar a všetko spolu zmiešame v hrnci.
  4. Necháme jemne variť 20 minút, aby sa všetky chute prepojili.
  5. Medzitým dáme huby na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 25 až 30 minút.
  6. Potom tofu vyberieme z obalu, odstránime prebytočnú tekutinu a nakrájame ho na 2,5 cm kocky. Opekáme ich na panvici 3 až 5 minút z každej strany, pokým nie sú chrumkavé. Premiešame so sójovou omáčkou.
  7. Do hrnca s vývarom pridáme ramen rezance a varíme ich asi 3 minúty. Ochutnáme a prípadne dochutíme. Nakoniec primiešame nasekané kelové listy.
  8. Z rúry vyberieme opečené huby a misky na polievku naplníme vývarom, hubami, tofu, čerstvými jarnými cibuľkami a koriandrovými lístkami. Zeleninová ramen polievka je hotová, môžeme servírovať!
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Voňavý koláč panettone – tradičná talianska sladkosť pripomína vianočku

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Eatwithclarity.com
Odporúčame