Recept na dnes: Zemiakové placky pozná každý, no viete ich pripraviť tak, aby boli dokonalé?

Po usmažení nechajte zemiakové placky odtiecť na papierovej utierke (Zdroj: Freepik/timolina)

Mäkučké vnútri, chrumkavé zvonka. Zemiakové placky poznáme po celom svete v rôznych podobách a názvoch už dávno. Základom sú nastrúhané zemiaky, a toto jedlo vyčarujete z domácich zásob pre celú rodinu. Ako ich pripraviť tak, aby ste si na nich naozaj pochutili?

Čerstvosť

Ideálne je, ak ich máte príležitosť skonzumovať ešte teplé. Vychladnuté totiž strácajú svoju chrumkavosť. Najlepšia zemiaková placka je taká, ktorá má chrumkavý povrch a mäkučké vnútro. Voňať by mala po majoráne a cesnaku. Atmosféru tomuto jedlu dodáva to, ak ich budete smažiť na bravčovej masti.

Tip: Ak ich pripravujete samostatne, a nemáte v pláne ich plniť, zvoľte menšie placky. Ak ich pripravíte vo veľkosti lievancov, budú nielen rýchlejšie na stole, ale tiež viac prepečené a chrumkavé bez toho, aby ste ich vysušili dlhou tepelnou prípravou!

Na prípravu budete potrebovať:

800 g surových očistených zemiakov

50 ml teplého mlieka

Cca 1 čl soli (podľa chuti)

mleté čierne korenie (podľa chuti)

2 čl sušeného majoránu

5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)

1 vajíčko

80 g hladkej múky

bravčovú masť na smaženie

Postup:

Zemiaky očistite, umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle (niekde sa strúhajú aj na hrubšom, zvoľte spôsob, ktorý vám viac vyhovuje). Ideálne je, ak použijete múčne zemiaky typu C, ktoré obsahujú viac škrobu, a tým vám placky budú lepšie držať.

(Zdroj: Freepik/freepik)

Ak už máte všetky zemiaky postrúhané, je dobré z nich zliať vodu a zemiaky ešte dodatočne vyžmýkať. Zemiaky počas strúhania pustia veľa vody, ktorá by vo výslednom ceste robila šarapatu.

Takto pripravené zemiaky prelejte teplým mliekom. Zemiaky vďaka tomuto triku pri vysmážaní pripravíte dozlatista a chrumkavejšie.

Zemiaky osoľte, dochuťte koreninami a cesnakom, pridajte vajíčko a všetko premiešajte. Nakoniec po častiach pridávajte múku. Ak vám bude 80 g málo, pokojne pridajte. Je treba sledovať, koľko „zoberú“ zemiaky.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Krémová šošovicová polievka, ktorú miluje celý svet – jej lahodná chuť dostane aj vás!

Na rozpálenej panvici roztopte masť tak, aby bolo pokryté celé dno. Naberte požadované množstvo cesta, nalejte do panvice , a naberačkou roztiahnite cesto od stredu do strán. Pečte na strednom plameni 2-3 minútky z oboch strán.

(Zdroj: Freepik/qwartm)

Po usmažení nechajte zemiakové placky odtiecť na papierovej utierke, a ihneď podávajte.

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame