TEST Najlepšia paradajková polievka v prášku: Zistili sme, ktorá má veľa glutamanu – táto zas obsahuje skutočné rajčiny

Instantné paradajkové polievky

Ktorá paradajková polievka v prášku najviac pripomína originál? (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Nechce sa vám variť alebo máte málo času? Žiadny problém, sú tu predsa polievky v prášku. Instantné polievky sa často spájajú so spomienkami na študentské časy, kedy mali mladí veľký hlad a hlboko do vrecka. Sáčková polievka sa ale neraz objaví aj na rodinnom stole. Lacná rýchlovka síce nekorešponduje z racionálnym stravovaním, no občas nastanú situácie, kedy nepozeráme na pravidlá. Keď už instantná polievka, tak nech aspoň chutí. Vyskúšali sme 5 známych značiek, ktorá obstála najlepšie?

Čo nás zaujímalo

Náš prieskum sa začal už v obchode. Pozerali sme na ceny, zloženie a komplexnosť informácií na obale. Zvyšok testu pokračoval doma v kuchyni. Polievky sme pripravili podľa inštrukcií na obale. Postup bol takmer u všetkých rovnaký:
„Obsah vrecka vysypte do 0,75 l studenej vody, za stáleho miešania priveďte k varu a pri občasnom premiešaní varte XY minút.“ Stála úspora času a peňazí za to?


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Paradajková polievka trochu inak: Vyskúšajte ju z pečených rajčín


Tesco Tomato Soup

  • 66 g / 3 porcie / 0,45 €

Lacná rajčinová polievka značky Tesco prekvapila zložením. Neobsahuje glutaman ani palmový tuk a podiel paradajkového prášku predstavuje 26 %. Obsahuje ale maltodextrín, ktorý sa bežne pridáva do spracovaných potravín. Zahusťovadlo je schválené ako bezpečná látka, no má vysoký glykemický index aj kalorickú hodnotu. Nutričné hodnoty sú uvádzané na 100 g suchej zmesi.

Ak si strážite kalorický príjem, budete potrebovať kalkulačku. Polievka sa varí 8 minút. Trocha sa lepila na dno hrnca. Konzistencia je redšia ale cestovín dostatok a má peknú červenú farbu. Polievka je sladká akurát, no korenie a soľ by si zaslúžila.

  • výhodná cena
  • bez glutamanu
  • vysoký podiel paradajkového prášku
  • chýba údaj o nutričných hodnotách na 1 porciu
  • redšia konzistencia
  • nevýrazná chuť
Tesco Tomato Soup (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Carpatia Rajčinová

  • 72 g / 3 porcie / 0,59 €

Tradičná slovenská značka sa pýši titulom napredávanejších polievok. Od tej rajčinovej sme teda mali vysoké očakávania. Tie sa rozplynuli po prečítaní zloženia, v ktorom sme našli glutaman a palmový olej. Výrobca si však dal záležať na obale.

Obsahuje informácie doplnené obrázkovým postupom prípravy. Okrem nutričnej hodnoty na 100 g prášku je uvedený aj prepočet na 1 porciu. Polievka sa varí 7 minút. Je hustá, plná cestovín, ale chýba sýta červená farba. Chuťovo nám príde presladená ale niekto má práve takúto rajčinovú polievku rád.

  • veľa cestovín
  • hustá konzistencia
  • zloženie obsahuje glutaman a palmový olej
  • nevýrazná farba
Carpatia Rajčinová (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vitana Tradičná rajčinová s cestovinovou ryžou

  • 70 g / 3 porcie / 0,63 €

Polievka od slovenského výrobcu zaujme označením “bez glutamanu a palmového oleja“. Nie je to ale celkom tak. Výrobok síce neobsahuje čistý glutaman, no chuť je zvýraznená sójovým hydrolyzátom, ktorý nesie stopy glutamanu. Plusom však je, že paradajkový prášok nahrádza rajčinový pretlak. Škoda, že iba 18,5 %.

Na obale nájdete všetky potrebné informácie s tipom na servírovanie navyše. Polievka má najdlhší čas varenia – 10 minút. Ako sme zistili, treba ju stále miešať, pretože cestoviny sa veľmi lepia na dno hrnca. Hustota a farba polievky je akurát. Chuťovo neočarila, no keď je človek hladný, zjesť sa dá.

  • neobsahuje čistý glutaman
  • obsahuje paradajkový pretlak
  • ponúka tipy na servírovanie
  • cestoviny sa prichytávajú na dno hrnca
  • čas varenia je pomerne dlhý
  • chuť je nevýrazná
Vitana Tradičná rajčinová s cestovinovou ryžou (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Maggi Sladká rajčinová

  • 83 g / 3 porcie / 0,79 €

Slovenská značka ponúka okrem bujónov a dochucovadiel aj rad instantných polievok. Rajčinová polievka ukrýva 331 g čerstvých rajčín, čo v sušenej forme predstavuje 23,1 %. Chuť zvýrazňuje kvasnicový výťažok, ktorý obsahuje malé množstvo glutamanu.

Čistý glutaman ani palmový tuk ale v zložení nie je. Informácie sú prehľadné a našli sme všetko potrebné. Polievka sa varí 6 minút, je hustá, no farba je skôr oranžová ako červená. Cestovín je dosť a veselé tvary rozhodne potešia deti. Polievka je dobre dochutená a najviac pripomína domácu rajčinovú.

  • chuť najviac pripomína domácu polievku
  • sympatické zloženie
  • originálne cestoviny 
  • farba je skôr oranžová než červená
Maggi Sladká rajčinová (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Knor Toskánska Tomatová polievka s bazalkou

  • 66 g / 2 porcie / 0,95 €

Instantná polievka nemeckej značky je inšpirovaná slnečným Talianskom. Je dochutená bylinkami, olivovým olejom ale aj kvasnicovým extraktom a hydrolyzovanými rastlinnými bielkovinami, ktoré obsahujú malé množstvá glutamanu. Tiež obsahuje maltodextrín a palmový tuk. Zloženie zachraňuje obsah paradajkového prášku 29 %, získaného z rajčín, pestovaných udržateľným spôsobom. Pekný obal ponúka kompletné výživové údaje. V polievke nie sú cestoviny, zato je rýchlo uvarená. Varí sa 5 minút v 0,5 l vody. Hotová polievka je hustá, pekne vonia a chutí dobre. Cítiť paradajky, bazalku a citrónovú šťavu.

  • vysoký podiel paradajkového prášku
  • krátka doba varenia
  • výrazná chuť
  • vyššia cena 
  • nelichotivé zloženie
Toskánska Tomatová polievka s bazalkou (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Spomienka na časy minulé: „Družinová“ paradajková polievka vás zahreje


Záverečné zhodnotenie

V teste podľa nášho názoru najlepšie obstála sladká rajčinová polievka od Maggi. Chuť najviac pripomína originál, je hotová skutočne rýchlo a zloženie tiež nie je najhoršie. Má slušný pomer cena/ veľkosť balenia a bod navyše dostala za originálne cestoviny.

Musíme uznať, že rajčinové instantné polievky nechutia až tak zle. Stále ale platí, že najlepšia je tá domáca. Poctivú rajčinovú polievku uvaríte skoro tak rýchlo ako instantnú. S tým rozdielom, že viete čo jete. Ak sme vám urobili chuť, vyskúšajte letný recept na studenú obmenu, plnú chuti a vitamínov.

Budeme potrebovať:

  • 3 zrelé rajčiny
  • 1 červenú papriku
  • 1/2 uhorky
  • 1 malú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • čerstvú alebo sušenú bazalku
  • soľ a mleté čierne korenie

Rajčiny zbavíme šupky tak, že ich jemne narežeme do kríža, sparíme v horúcej vode a preložíme do studenej vody. Šupka pôjde ľahko dole. Rajčiny spolu s paprikou a cibuľou nakrájame a vložíme do mixéra. Pridáme kúsky očistenej uhorky, cesnak, trocha olivového oleja a bazalku. Všetko zmixujeme a dochutíme podľa gusta.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame