Sezóna paradajok je tu: Okrem kečupu či pretlaku chutia aj inak, takto vám vydržia celý rok!

spracovanie paradajok

Máme tip na netradičné spôsoby spracovania paradajok (Zdroj: GettyImages)

Šťavnaté a voňavé paradajky s bohatou chuťou sú jedným zo symbolov leta a prosperujúcej záhradky. Ukazujú nám jasný kontrast k tým, ktoré ponúkajú veľké obchodné reťazce. Domáce sú skrátka pobozkané slnkom. Ak aj u vás na záhrade práve dozrievajú, máme pre vás niekoľko tipov, ako ich spracovať aj na mimosezónne mesiace.

Kráľovné letných záhrad

Výsadou paradajok je ich nenáročné pestovanie. Nevyžadujú špeciálne podmienky a predsa patria medzi rastliny s niekoľkomesačnou hojnou produktivitou. Na záhradách dozrievajú v závislosti od odrody a lokality od júna až do nástupu prvých mrazov na jeseň. Potešia dokonca aj ľudí, ktorí si obľúbili balkónové pestovanie.

Ak chcete podporiť ich úrodnosť, ponechajte na rajčiaku len jednu hlavnú stonku, bez výrazných vedľajších vetiev. Opatrným zalomovaním takzvaných zálistkov získate rastlinu vzpriamenú, ktorá svoju energiu a živiny viac smeruje na kvitnutie a tvorbu plodov. Zdá sa vám, že je rajčiak hustý a plody dozrievajú iba pomaly? Nebojte sa ubrať niekoľko listov a rastlinu presvetliť. Zároveň tak znížite riziko rozšírenia plesní a skôr si všimnete potenciálnych škodcov. Plody na rajčiakoch dozrievajú postupne. Pre urýchlenie dozrievania môžete v hlavnej sezóne dočasne obmedziť zálievku.

Chcete čo najdlhšie udržať ich čerstvosť? Pri oberaní ich strihajte ostrými nožničkami aj spolu s kúskom zelenej stopky. Odložte ich na chladné a tmavé miesto (nie do chladničky). Do spracovania alebo zjedenia si udržia svoju pružnosť. Paradajky sú vďačnou plodinou, ktorá sa dá spracovať na desiatky spôsobov. Lečo, pretlak, kečup, paradajková polievka či šťava – tieto pochúťky určite poznáte. Čo tak vyskúšať aj ďalšie kombinácie? Nech sa páči!


Mohlo by vás zaujať: Zdravé paradajkové recepty: Pochúťka na toasty, ako polievka aj s cestovinami


Sušené paradajky s cesnakom, bazalkou a oreganom

Budeme potrebovať:

  • paradajky
  • sušenú bazalku a oregano
  • cesnak
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

Na sušené paradajky sú najlepšie menšie okrúhle alebo podlhovasté plody. Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovicu alebo štvrtiny a zbavíme jadierok. Nasolíme a necháme 15 minút postáť. Za ten čas pustia šťavu, vďaka čomu sa skráti aj čas sušenia. Presunieme ich na rošt, ktorý je dobré umiestniť nad plech. Zabezpečíme tak prúdenie vzduchu a zároveň v rúre nevznikne žiadny neporiadok. Paradajky sušíme v rúre pri teplote 80 °C po dobu 4 – 9 hodín, v závislosti od toho, aké boli veľké.

Do čistého zaváracieho pohára dáme na dno menšie množstvo olivového oleja. Začneme s prekladaním paradajok. Na vrstvu paradajok dáme plátky cesnaku, sušenú bazalku a oregano. Takto pokračujeme, kým nie je pohár husto zaplnený. Olivový olej zohrejeme na teplotu 50 °C a doplníme ním pohár po hrdlo. Pohár dôkladne uzavrieme a odložíme na tmavé miesto.


Paradajkové čatní

Budeme potrebovať:

  • 1 kg olúpaných paradajok
  • 300 g šalotky/cibule (nakrájanej nadrobno)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli papričku
  • kúsok zázvoru (cca 4 cm, olúpaný, nastrúhaný)
  • 150 ml červeného vínneho octu
  • 250 g hnedého cukru
  • ½ lyžičky mletej červenej papriky

Postup:

Tradičná pochúťka indickej kuchyne je plná kontrastných chutí. Čatní musí byť tak trochu sladké, pikantné, ale aj kyslé. Preto sa netreba báť ani na prvý pohľad nezvyčajných kombinácií.

Olúpané paradajky nakrájame na drobno. Preložíme ich spolu s cibuľou a prelisovaným cesnakom na veľkú panvicu. Pridáme ostatné ingrediencie a pri pomalšom ohni, za častého miešania povaríme až dovtedy, kým sa zmes nezmení na tmavú, džemovú a lesklú. Necháme odpariť prebytočnú tekutinu a naložíme do sterilizovaných pohárov. Pevne uzatvoríme. V pohároch vydrží čatní 6 – 8 týždňov.


Mohlo by vás zaujať: Začnite deň chutnou nátierkou: Skúsite paradajkovo-slnečnicovú, reďkovkovú či so slaninkou?


Paradajkový základ na pizzu, cestoviny aj pod mäso

Budeme potrebovať:

  • 1 kg paradajok
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • sušené oregano, bazalku, mleté čierne korenie
  • soľ
  • cukor

Postup: 

Ak chceme mať základ jemný, bez paradajkových šupiek, ponoríme na pár sekúnd paradajky do horúcej vody. Šupky potom pôjdu dole omnoho jednoduchšie. Paradajky nakrájame na menšie časti a odstránime jadierka. Cibuľu nakrájame nadrobno, strúčiky cesnaku prelisujeme a mrkvu nastrúhame najemno.

Na olivovom oleji orestujeme do sklovita cibuľu, pridáme cesnak, mrkvu a po premiešaní hneď aj paradajky. Dochutíme koreninami, bylinkami, soľou a cukrom – radšej postupne a v menšom množstve, počas miešania zmes ochutnávame. Po zjednotení a prehriatí môžeme paradajkový základ rozmixovať najemno a naložiť do menších sterilizovaných pohárov. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme pri teplote 80 °C aspoň 15 – 20 minút.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close