Grécko je obľúbená dovolenková destinácia. A to nielen pre slnkom zaliate pláže ale aj výbornú kuchyňu. Nečakajte do leta a pochutnajte si na tradičnom gréckom jedle doma. Pasticcio je vychýrená špecialita, ktorá nesmie chýbať v žiadnej taverne. Keď tento cestovinový koláč s bohatou nádielkou bešamelu pripravuje Grék, vraj do neho vkladá dušu. Vám bude stačiť náš recept a suroviny dostupné v obchodoch.
Budeme potrebovať
- olivový olej
- 1 veľkú cibuľu
- 5 strúčikov cesnaku
- 600 g mletého jahňacieho, hovädzieho, prípadne bravčového mäsa
- 400 g lúpaných paradajok v konzerve
- 1 lyžičku majoránky
- 1 lyžičku škorice
- 1 lyžičku cukru
- štipku muškátového orieška
- mleté čierne korenie
- soľ
- 250 g cestovín penne
- 40 g parmezánu
- 30 g hladnej múky
- 30 g masla
- 2,5 dcl mlieka
- 2 dcl zeleninového vývaru
- 2 vajcia
Mohlo by vás zaujať: Čaká vás dovolenka v Grécku? Toto všetko musíte ochutnať!
Postup
- Cibuľu nasekáme nadrobno a spolu s prelisovaným cesnakom speníme na rozpálenom oleji. Pridáme mäso a pár minút restujeme.
- K mäsu pridáme nakrájané paradajky. Dochutíme majoránom, cukrom, koreninami a necháme pomaly bublať 15 minút.
- Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode do polomäkka. Uvarené penne necháme odkvapkať a premiešame s nastrúhaným parmezánom.
- Ešte pripravíme bešamelovú omáčku a základ je hotový. Múku opražíme na rozpustenom masle. Za stáleho miešania pomaly prilievame mlieko a vývar. Povaríme zhruba 3 minúty, dochutíme a necháme mierne vychladnúť. Vajcia vyšľaháme s trochou vody a vmiešame do omáčky.
- A môžeme vrstviť. Zapekaciu misu potrieme maslom, na dno rozložíme polovicu cestovín, preložíme mäsovou zmesou a zakryjeme zvyšnými cestovinami. Vrch potrieme bešamelom a dáme piecť do rúry, vyhriatej na 190 °C. O 40 minút máme výborné grécke pasticcio na stole.
Ako sa hovorí v Grécku „Kalí órexy“ (Dobrú chuť)!
Zdieľať na