Dnes si pripravíme výbornú krémovú polievku, ktorú väčšina z vás možno ešte nepozná. Ide o polievku zo šalotiek, ktorou určite nepohrdne žiaden labužník, takže si ju smelo môžete pripraviť na slávnostný obed a rovnako aj počas bežného dňa pre svojich najbližších. Pokiaľ bazalkové pesto nemáte alebo vám nechutí môžete ho vynechať, no skvele doplní sladkastú chuť polievky.
V čom sa vlastne šalotky líšia od klasickej cibule? V prvom rade sú menšie, keďže cibuľky rastú v trsoch, ktoré sa nazýva tiež hniezdo. Chuťovo je šalotka výrazne jemnejšia, než cibuľa. Hojne sa tak využíva rôznych svetových kuchyniach – napríklad francúzskej, ruskej alebo americkej.
Potrebujeme:
- 7 stredne veľkých šalotiek
- 3 väčšie cibule
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- bazalkové pesto
- granulovaný cesnak
- maslo
- olej
- soľ
Postup:
Všetku cibuľu si očistíme a nakrájame. | |
Mohlo by vás zaujímať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé! |
|
Na 3 PL masla a pár kvapkách oleja spravíme cibuľu. Poriadne premiešavame. Cibuľku trochu osolíme. | |
Zalejeme vývarom a pridáme nakrájané zemiaky. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Krémová a lahodná: Polievka zo sladkých zemiakov zachutí aj vám |
|
Varíme, kým nebudú zemiaky mäkké, rozmixujeme polievku. | |
Na zjemnenie použijeme smotanu a necháme polievku prevrieť. | |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
Podávame s bazalkovým pestom. |
Aké jedlá si zo šalotky pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na