Ovocný nákyp poznáme mnohí zo školských jedálni. Niektorými milovaný, inými neobľubovaný pokrm sa však dá pripraviť aj na modernejší spôsob. Ako?
Potrebujeme
- 2 zrelé hrušky
- 1 pomelo
- 2 PL sušených hrozienok
- škoricový cukor
- 2 PL masla
- 2 PL jablkovej šťavy (nie džúsu)
- 300 ml mlieka
- 1 vajce
- 4 PL medu
- 7 PL müsli (podľa veľkosti formy)
- cca 60 gramov krupice
Postup
- Zapneme rúru na 180 stupňov Celzia, aby sa nám vyhriala. Následne očistíme ovocie, zbavíme ho jadierok a pokrájame na drobné kúsky. V miske ho zmiešame s hrozienkami aj s ovocnou šťavou.
- Formu, v ktorej budeme piecť nákyp, vytrieme maslom. Nezabudneme ani na okraje. Do formy vložíme ovocie, posypeme ho škoricovým cukrom. Pečieme približne 10 minút.
- Do hrnca dáme mlieko, privedieme ho k varu a prisypeme krupicu. Pripravíme ju ako obvykle, avšak s tým, že v závere zamiešame jedno vajíčko. Vylejeme ju na predpečené ovocie,
- Na záver posypeme nákyp müsli, polejeme ho medom a dáme ešte na 30 až 40 minút dopiecť do rúry. Prvých 20 minút pečieme pod alobalom.
- Nákyp podávame v miskách s tým, že vrch môžeme dozdobiť drobným ovocím, orieškami alebo kokosom.
Zdieľať na