Každý z nás pozná tú otravnú otázku: „Čo budem dnes variť?“ Namiesto vymýšľania nových a neraz exotických jedál, môže by stávkou na istotu nestarnúca klasika. My sme si vybrali na dnes plnenú papriku a veruže, len tak sa po nej doma zaprášilo. Pripravte si ju spolu s nami.
Potrebujeme
- 10 väčších bielych paprík
- 500 g bravčového mletého mäsa
- 500 g mix bravčového a hovädzieho mletého mäsa
- 1l rajčinového pretlaku
- 200 g ryže
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vajíčka
- olej
- hnedý cukor
- klinčeky
- celá škorica
- čierne mleté korenie
- čierne celé korenie
- červená mletá paprika
- majoránka
- soľ
- bobkový list
Postup
Ryžu si pripravíme klasickým spôsobom. Následne dáme do väčšej misky mleté mäso, ktoré dobre osolíme a okoreníme (čierne mleté korenie, červená mletá paprika, majoránka). Následne rukou premiešame.
Tip gazdinej: Nielen na prípravu mäsa sú výbornou pomôckou kuchynské jednorazové rukavice.

Do zmesi teraz pridáme dve vajíčka a pretlačený cesnak. Keď je ryža hotová, necháme ju vychladnúť a následne ju pridáme do misky k mäsu. Opäť poriadne premiešame a necháme pár minút odpočívať.

Medzitým papriku zvrchu prekrojíme, zbavíme vnútorných žiliek a semiačok a dobre umyjeme. Následne ju naplníme mäsovou hmotou. Zo zvyšku vyformujeme mäsové guličky.


Do veľkého hrnca dáme trochu oleja a prisypeme približne 3 PL hnedého cukru. Ten necháme chvíľu rozpáliť. Prilejeme paradajkový pretlak, približne 4 dcl vody a osolíme. Pridáme bobkový list (asi 4 ks), 1 celú cibuľu a našu tajnú ingredienciu – 2 celé škorice a pár klinčekov. Varíme asi 5 minút, potom prilejeme 2 PL múky vymiešanej v 1,5 dcl mlieka. Vďaka tomu nám omáčka jemne zhustne.


Po zovretí vložíme do zmesi papriku a mäsové guličky. Na menšom plameni varíme približne 70 minút. Omáčka by mala mať sladkastý nádych. Podávame ju s knedľou.

Zdieľať na
Zdieľaní