Recept na dnes: Špenátová polievka trikrát inak, zamilujú si ju dospelí aj deti

Špenátová polievka

Špenátovú polievku si môžete pripraviť na viacero spôsobov (Zdroj: GettyImages)

Pre mnohých je špenát pokrmom, ktorý v detstve nemuseli. Jeho skvelú chuť však objavili v dospelosti a radi by ju dopriali aj svojim ratolestiam či vnúčatám. Nemusíte deťom púšťať Pepka námorníka, aby ste ich prinútili zjesť porciu špenátu. Stačí im ho ponúknuť v inej forme, než sú zvyknuté zo školských jedální. A skvelou voľbou je v tomto prípade polievka.

Špenát je listová zelenina plná vitamínu A, K, C, vitamínu B2 a kyseliny listovej. Obsahuje tiež mangán, horčík a železo. Tmavozelená farba signalizuje, že v špenáte nájdeme aj veľa chlorofylu a karotenoidov. Fytochemikálie majú protizápalové a protirakovinové vlastnosti, sú dôležité pre zdravý zrak aj kosti.

Špenát by mali vyhľadávať najmä diabetici, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín a odbúrava tuk. V neposlednom rade má však táto zelenina pozitívny vplyv aj na krásu. Vďaka vitamínom a minerálom totiž zlepšuje vzhľad vlasov i pokožky.

Dopriať si špenát v podobe polievky je nepochybne výborný nápad. Každý recept je síce trochu iný, no výsledkom je zakaždým tanier plný jemnej a krémovej polievky, ktorá očarí nielen svojou zelenou farbou, ale aj vynikajúcou chuťou. Ktorú vyskúšate ako prvú?

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Ondrášová (@ondrasovci)

Špenátová polievka so slaninkou

Potrebujeme

  • mrazený špenát
  • cibuľu
  • polievkovú lyžicu masti
  • 1,5 l vývaru
  • 50 g údenej slaniny
  • 80 ml smotany na varenie
  • cesnak
  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, osmažíme ju na masti doružova a zalejem vývarom.
  2. Len čo začne vrieť pridáme mierne rozmrazený špenát, soľ a korenie. Spoločne povaríme.
  3. Slaninku nakrájame na malé kocky, zľahka orestujeme a pridáme do polievky. Ochutíme pretlačeným cesnakom.
  4. Nakoniec vlejeme smotanu a chvíľu prevaríme. Na tanieri môžeme ozdobiť pár kockami opraženej slaninky.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Tradičné štafetky by u vás nemali chýbať, takto si ich ľahko pripravíte

Špenátová polievka so strúhaným vajíčkom

Potrebujeme

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 8 zemiakov
  • 1 mrkvu
  • 1 paštrnák
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • vývar
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majoránku
  • 4 vajcia uvarené na tvrdo

Postup

  1. Očistenú zeleninu pokrájame na malé kocky.
  2. Špenát umyjeme a na olivovom oleji ho podusíme spolu s pretlačeným cesnakom, kým nepustí šťavu.
  3. Potom podlejeme vývarom, pridáme zeleninu, osolíme a okoreníme, a dáme variť, kým zemiaky a zelenina nezmäknú.
  4. Zopár zemiakov vyberieme a necháme na servírovanie, všetko ostatné dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme smotanu a privedieme k varu.
  5. Nakoniec ešte pridáme majoránku, necháme prevrieť a odstavíme.
  6. Pred podávaním vložíme do polievky zemiaky a natvrdo uvarené postrúhané vajíčka.

Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Špenátová polievka so zázvorom 

Potrebujeme

  • mrazený špenát
  • 1 cibuľu
  • plechovku kokosového mlieka
  • vývar
  • smotanu
  • polievkovú lyžicu nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice masla
  • soľ

Postup

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na masle, pridáme rozmrazený špenát a dobre premiešame.
  2. Zalejeme vývarom a varíme približne 10 minút. Následne rozmixujeme ponorným mixérom.
  3. Do rozmixovanej polievky pridáme kokosové mlieko, smotanu, zázvor a podľa chuti osolíme. Chvíľku povaríme a odstavíme.
  4. Polievku podávame s krutónmi: 3 rožky nakrájame na malé kocky a usušíme v rúre na 200 °C.
  5. Iným, no rovnako skvelým variantom sú francúzske tousty: 3 rožky pokrájame na kolieska, potrieme tenkou vrstvou masla (môže byť bylinkové), posypeme syrom a dáme zapiecť v rúre na 200 °C. Dobrú chuť!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame