Pre mnohých je špenát pokrmom, ktorý v detstve nemuseli. Jeho skvelú chuť však objavili v dospelosti a radi by ju dopriali aj svojim ratolestiam či vnúčatám. Nemusíte deťom púšťať Pepka námorníka, aby ste ich prinútili zjesť porciu špenátu. Stačí im ho ponúknuť v inej forme, než sú zvyknuté zo školských jedální. A skvelou voľbou je v tomto prípade polievka.
Špenát je listová zelenina plná vitamínu A, K, C, vitamínu B2 a kyseliny listovej. Obsahuje tiež mangán, horčík a železo. Tmavozelená farba signalizuje, že v špenáte nájdeme aj veľa chlorofylu a karotenoidov. Fytochemikálie majú protizápalové a protirakovinové vlastnosti, sú dôležité pre zdravý zrak aj kosti.
Špenát by mali vyhľadávať najmä diabetici, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín a odbúrava tuk. V neposlednom rade má však táto zelenina pozitívny vplyv aj na krásu. Vďaka vitamínom a minerálom totiž zlepšuje vzhľad vlasov i pokožky.
Dopriať si špenát v podobe polievky je nepochybne výborný nápad. Každý recept je síce trochu iný, no výsledkom je zakaždým tanier plný jemnej a krémovej polievky, ktorá očarí nielen svojou zelenou farbou, ale aj vynikajúcou chuťou. Ktorú vyskúšate ako prvú?
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Špenátová polievka so slaninkou
Potrebujeme
- mrazený špenát
- cibuľu
- polievkovú lyžicu masti
- 1,5 l vývaru
- 50 g údenej slaniny
- 80 ml smotany na varenie
- cesnak
- soľ, čierne korenie
Postup
- Cibuľu nakrájame nadrobno, osmažíme ju na masti doružova a zalejem vývarom.
- Len čo začne vrieť pridáme mierne rozmrazený špenát, soľ a korenie. Spoločne povaríme.
- Slaninku nakrájame na malé kocky, zľahka orestujeme a pridáme do polievky. Ochutíme pretlačeným cesnakom.
- Nakoniec vlejeme smotanu a chvíľu prevaríme. Na tanieri môžeme ozdobiť pár kockami opraženej slaninky.
Špenátová polievka so strúhaným vajíčkom
Potrebujeme
- 200 g čerstvého špenátu
- 8 zemiakov
- 1 mrkvu
- 1 paštrnák
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 ml smotany na šľahanie
- vývar
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- majoránku
- 4 vajcia uvarené na tvrdo
Postup
- Očistenú zeleninu pokrájame na malé kocky.
- Špenát umyjeme a na olivovom oleji ho podusíme spolu s pretlačeným cesnakom, kým nepustí šťavu.
- Potom podlejeme vývarom, pridáme zeleninu, osolíme a okoreníme, a dáme variť, kým zemiaky a zelenina nezmäknú.
- Zopár zemiakov vyberieme a necháme na servírovanie, všetko ostatné dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme smotanu a privedieme k varu.
- Nakoniec ešte pridáme majoránku, necháme prevrieť a odstavíme.
- Pred podávaním vložíme do polievky zemiaky a natvrdo uvarené postrúhané vajíčka.
Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!
Špenátová polievka so zázvorom
Potrebujeme
- mrazený špenát
- 1 cibuľu
- plechovku kokosového mlieka
- vývar
- smotanu
- polievkovú lyžicu nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžice masla
- soľ
Postup
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na masle, pridáme rozmrazený špenát a dobre premiešame.
- Zalejeme vývarom a varíme približne 10 minút. Následne rozmixujeme ponorným mixérom.
- Do rozmixovanej polievky pridáme kokosové mlieko, smotanu, zázvor a podľa chuti osolíme. Chvíľku povaríme a odstavíme.
- Polievku podávame s krutónmi: 3 rožky nakrájame na malé kocky a usušíme v rúre na 200 °C.
- Iným, no rovnako skvelým variantom sú francúzske tousty: 3 rožky pokrájame na kolieska, potrieme tenkou vrstvou masla (môže byť bylinkové), posypeme syrom a dáme zapiecť v rúre na 200 °C. Dobrú chuť!
Zdieľať na