Recept na dnes: Vianoce po vegetariánsky – chutné obmeny overenej klasiky

vegetariánske vianočné menu

Dajte šancu vegetariánskemu vianočné menu (Zdroj: GettyImages)

Keď sa povie Vianoce, každý z nás si predstaví niečo iné. Niekto ozdobený stromček, iný myslí na darčeky pod ním a pre niekoho je práve chutná vianočná večera to, čoho sa nevie dočkať. Ale čo takí vegeteriáni? Čo si na tieto najobľúbenejšie sviatky v roku pripravujú oni? Ak máte chuť vyskúšať niečo nové na štedrovečerný stôl alebo len hľadáte inšpiráciu, prinášame vám vegeteriánske vianočné menu.

Vege kapustnica, takmer ako originál

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 60 g sušených sliviek
  • 40 g sušených hríbov
  • 2 x 200 g údeného tempehu
  • 1 červenú cibuľu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 10 bobkových listov
  • 3 PL údenej mletej papriky
  • 5 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL celého čierneho korenia
  • 1 ČL celého nového korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ
  • olej
  • 3 l vody

Postup:

Deň vopred, ako chceme variť kapustnicu, si údený tempeh nakrájame na menšie kocky, posypeme údenou červenou paprikou a pridáme 3 PL slnečnicové oleja. Necháme nasiaknuť niekoľko hodín, najlepšie celý deň. Niekto by povedal, že tempeh je údením už dostatočné ochutený, no údená paprika mu dodá v kapustnici ešte lepšiu chuť, preto tento krok určite nevynechajte.

  1. Sušené hríby zalejeme vodou a necháme približne hodinu nasiaknuť.
  2. Kapustu pokrájame, vyžmýkame a vodu z nej odložíme bokom.
  3. Na panvici opražíme tempeh. Ideálne dlhšie na miernom ohni. Odložíme ho na tanierik bokom.
  4. Vo väčšom hrnci si rozpálime olej, pridáme nakrájanú cibuľu, poprášime ju sladkou paprikou a rascou a chvíľu restujeme. Po pár minútach pridáme aj paradajkový pretlak.
  5. Pridáme kapustu, slivky, tempeh, bobkové listy, soľ, čierne a nové korenie a všetko dobre premiešame. Následne podlejeme vodou.
  6. Keď polievka zovrie, znížime teplotu, pridáme slivky a varíme na menšom stupni až do zmäknutia kapusty.

Kapustnica je najchutnejšia, keď si niekoľko dní odpočinie v chladničke. Preto vám odporúčame variť ju aspoň dva až tri dni pred Vianocami. Pred podávaním prilejte do hrnca 1 dcl kapustovej šťavy, ktorá vám ostala na začiatku a podľa chuti dosoľte.


Mohlo by vás zaujať: Vianočné menu u našich českých bratov: Podobné, a predsa iné


Vyprážaný zeler a la rezeň

Budeme potrebovať:

  • 1 veľký zeler
  • 150 g plátkového syra
  • 1 vajce
  • soľ
  • olej
  • trochu múky a strúhanky na obaľovanie

Postup:

  1. V hrnci dáme zovrieť vodu. Osolíme.
  2. Zeler zbavíme šupky a nakrájame ho na tenšie plátky v tvare obdĺžnika.
  3. Pár minút ho povaríme vo vriacej vode. Po vytiahnutí ho necháme na papierovej utierke, aby sa zbavil prebytočnej vody.
  4. Do rozšľahaného vajíčka pridáme štipku soli a pretlačený cesnak.
  5. Medzi dva kúsky zeleru dáme plátok syra, spojíme a postupujeme ako pri klasických rezňoch, teda obaľujeme v múke, vajíčku a strúhanke.
  6. Vyprážame na troche oleja z oboch strán do zlatista.

Mohlo by vás zaujať: Na Vianoce to ide aj bez kapra: Inšpirujte sa týmito receptami na chutné ryby


Dokonalý tradičný zemiakový šalát

Budeme potrebovať:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 150 g mrkvy
  • 120 g hrášku
  • 150 g sterilizovaných uhoriek
  • 350 g majonézy
  • 1 veľkú cibuľu
  • 70 ml octu
  • 5 vajec
  • 100 g horčice
  • 3 PL práškového cukru
  • soľ a čierne korenie podľa potreby

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno a nasolíme. Necháme aspoň 30 minút odpočívať. Zatiaľ si môžeme uvariť vajcia na tvrdo.
  3. V miske si vymiešame 2,5 dcl vody s cukrom a octom. Tento nálev dochutíme aj soľou a čiernym korením.
  4. Mrkvu si nakrájame na kocky a vo vriacej osolenej vode pár minút povaríme, kým nezmäkne.
  5. Do veľkej misy vložíme nakrájané zemiaky, mrkvu, hrášok bez nálevu a pokrájané vajcia. Prilejeme polovicu octového nálevu, horčicu a majonézu. Veľmi jemne všetko premiešame a podľa potreby prilejeme druhú polovicu octového nálevu.
  6. Šalát necháme v chladničke minimálne 12 hodín odležať.





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame