Keď sa povie Vianoce, každý z nás si predstaví niečo iné. Niekto ozdobený stromček, iný myslí na darčeky pod ním a pre niekoho je práve chutná vianočná večera to, čoho sa nevie dočkať. Ale čo takí vegeteriáni? Čo si na tieto najobľúbenejšie sviatky v roku pripravujú oni? Ak máte chuť vyskúšať niečo nové na štedrovečerný stôl alebo len hľadáte inšpiráciu, prinášame vám vegeteriánske vianočné menu.
Vege kapustnica, takmer ako originál
Budeme potrebovať:
- 1 kg kyslej kapusty
- 60 g sušených sliviek
- 40 g sušených hríbov
- 2 x 200 g údeného tempehu
- 1 červenú cibuľu
- 5 strúčikov cesnaku
- 10 bobkových listov
- 3 PL údenej mletej papriky
- 5 PL hustého paradajkového pretlaku
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 1 ČL celého čierneho korenia
- 1 ČL celého nového korenia
- 1 ČL mletej rasce
- soľ
- olej
- 3 l vody
Postup:
Deň vopred, ako chceme variť kapustnicu, si údený tempeh nakrájame na menšie kocky, posypeme údenou červenou paprikou a pridáme 3 PL slnečnicové oleja. Necháme nasiaknuť niekoľko hodín, najlepšie celý deň. Niekto by povedal, že tempeh je údením už dostatočné ochutený, no údená paprika mu dodá v kapustnici ešte lepšiu chuť, preto tento krok určite nevynechajte.
- Sušené hríby zalejeme vodou a necháme približne hodinu nasiaknuť.
- Kapustu pokrájame, vyžmýkame a vodu z nej odložíme bokom.
- Na panvici opražíme tempeh. Ideálne dlhšie na miernom ohni. Odložíme ho na tanierik bokom.
- Vo väčšom hrnci si rozpálime olej, pridáme nakrájanú cibuľu, poprášime ju sladkou paprikou a rascou a chvíľu restujeme. Po pár minútach pridáme aj paradajkový pretlak.
- Pridáme kapustu, slivky, tempeh, bobkové listy, soľ, čierne a nové korenie a všetko dobre premiešame. Následne podlejeme vodou.
- Keď polievka zovrie, znížime teplotu, pridáme slivky a varíme na menšom stupni až do zmäknutia kapusty.
Kapustnica je najchutnejšia, keď si niekoľko dní odpočinie v chladničke. Preto vám odporúčame variť ju aspoň dva až tri dni pred Vianocami. Pred podávaním prilejte do hrnca 1 dcl kapustovej šťavy, ktorá vám ostala na začiatku a podľa chuti dosoľte.
Mohlo by vás zaujať: Vianočné menu u našich českých bratov: Podobné, a predsa iné
Vyprážaný zeler a la rezeň
Budeme potrebovať:
- 1 veľký zeler
- 150 g plátkového syra
- 1 vajce
- soľ
- olej
- trochu múky a strúhanky na obaľovanie
Postup:
- V hrnci dáme zovrieť vodu. Osolíme.
- Zeler zbavíme šupky a nakrájame ho na tenšie plátky v tvare obdĺžnika.
- Pár minút ho povaríme vo vriacej vode. Po vytiahnutí ho necháme na papierovej utierke, aby sa zbavil prebytočnej vody.
- Do rozšľahaného vajíčka pridáme štipku soli a pretlačený cesnak.
- Medzi dva kúsky zeleru dáme plátok syra, spojíme a postupujeme ako pri klasických rezňoch, teda obaľujeme v múke, vajíčku a strúhanke.
- Vyprážame na troche oleja z oboch strán do zlatista.
Mohlo by vás zaujať: Na Vianoce to ide aj bez kapra: Inšpirujte sa týmito receptami na chutné ryby
Dokonalý tradičný zemiakový šalát
Budeme potrebovať:
- 1,5 kg zemiakov
- 150 g mrkvy
- 120 g hrášku
- 150 g sterilizovaných uhoriek
- 350 g majonézy
- 1 veľkú cibuľu
- 70 ml octu
- 5 vajec
- 100 g horčice
- 3 PL práškového cukru
- soľ a čierne korenie podľa potreby
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Cibuľu nakrájame na drobno a nasolíme. Necháme aspoň 30 minút odpočívať. Zatiaľ si môžeme uvariť vajcia na tvrdo.
- V miske si vymiešame 2,5 dcl vody s cukrom a octom. Tento nálev dochutíme aj soľou a čiernym korením.
- Mrkvu si nakrájame na kocky a vo vriacej osolenej vode pár minút povaríme, kým nezmäkne.
- Do veľkej misy vložíme nakrájané zemiaky, mrkvu, hrášok bez nálevu a pokrájané vajcia. Prilejeme polovicu octového nálevu, horčicu a majonézu. Veľmi jemne všetko premiešame a podľa potreby prilejeme druhú polovicu octového nálevu.
- Šalát necháme v chladničke minimálne 12 hodín odležať.
Zdieľať na
Zdieľaní