Severská strava: S týmto typom diéty si doprajete viac a zároveň získate mnohé zdravotné benefity!

nordická strava

Nordická strava má množstvo zdravotných benefitov (Zdroj: Freepik/yarunivstudio)

Severská strava je v našich končinách pomerne novým trendom. Nová štúdia podporuje myšlienku, že konzumácia kvalitnejších potravín severského pôvodu je prospešná aj bez toho, aby ste výrazne schudli. So severskou diétou si doprajete, no zároveň vám zníži hladinu cukru v krvi a cholesterol.

„Je to prekvapujúce, pretože väčšina ľudí verí, že pozitívne účinky na hladinu cukru a cholesterolu v krvi sú spôsobené výlučne úbytkom hmotnosti,“ povedal odborník na výživu Lars Ove Dragsted z University of Copenhagen, „tu sme zistili, že to tak nie je. V hre sú aj iné mechanizmy.“

Obsahuje ľahko dostupné ingrediencie

Zatiaľ čo známejšia a dôkladne preštudovaná stredomorská strava sa odporúča konzumovať kvôli lepšiemu zdraviu, pre ľudí v iných kútoch sveta nie je vždy možné ju zohnať, keďže k nej majú oveľa ťažší prístup. Aj preto bol vyvinutý koncept severskej stravy, v ktorej sa využívajú podobné potraviny, no ľahšie dostupné a tradičnejšie aj pre nás.

Severská strava má veľa podobností so stredomorskou stravou, no s dôrazom na rastlinnú stravu, s menším množstvom rýb a vajec a malým množstvom mliečnych výrobkov. Obe však obmedzujú spracované potraviny, sladkosti a mäso.

Severská strava uprednostňuje repkový olej pred olivovým, ktorý má niektoré zdravé omega-3 mastné kyseliny podobné tým, ktoré sa nachádzajú v rybách. Zahŕňa aj bobuľové a iné ovocie, kapustu, zemiaky, mrkvu a fazuľu, celozrnné obilniny, no aj tučné ryby.

Prináša množstvo zdravotných výhod

Štúdie naznačujú, že severská strava znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky 2. typu či celkovej úmrtnosti. V novej štúdii vedci analyzovali pravidelné vzorky krvi a moču od 200 dobrovoľníkov s nadváhou vo veku nad 50 rokov z rôznych miest v Škandinávii počas štyroch týždňov ich normálneho stravovania.

Vzorky sa znova odobrali počas ďalších 19-24 týždňov, keď polovica účastníkov dodržiavala severskú diétu a ostatní kontrolnú diétu. Obe diéty boli vypočítané tak, aby si dobrovoľníci udržiavali stabilnú hmotnosť. Výsledky boli prekvapujúce.

„Skupina, ktorá bola na severskej strave šesť mesiacov, bola výrazne zdravšou s nižšími hladinami cholesterolu, nižšími celkovými hladinami nasýtených aj nenasýtených tukov v krvi a lepšou reguláciou glukózy v porovnaní s kontrolnou skupinou,“ vysvetlil Dragsted.

Dbajte na porcie a kvalitu surovín

„Zloženie tukov v severskej strave, ktoré má vyšší obsah omega-3 a omega-6 nenasýtených tukov, je pravdepodobne dôvodom toho, aké účinky má severská strava na zdravie, hoci hmotnosť účastníkov štúdie zostáva nezmenená. Môžeme potvrdiť, že absencia vysoko spracovaných potravín a menej nasýtených živočíšnych tukov na nás majú veľmi pozitívny vplyv,“ uzavrel Dragsted. Tieto tuky pochádzajú z rýb, ľanu, slnečnice a repkového oleja.

S rastúcou úrovňou obezity po celom svete, ktorá prispieva ku kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke a iným ťažkostiam, výskumníci zdôrazňujú, že chudnutie je nesmierne dôležité, no nie je jediným faktorom, ktorý prispieva k výhodám severskej stravy. Podobné výsledky boli zistené aj pri stredomorskej strave. 

Zameranie sa na druhy potravín a nie na porcie môže byť efektívnejšou a udržateľnejšou metódou pri chudnutie. Ale to, ako účinná bude každá konkrétna diéta, môže závisieť aj od kvality potravín, ktoré si môžete dovoliť. Zamerajte sa na výber zdravých potravín v rámci našich najlepších schopností a možností, aby sa ste zistili, čo je pre vás najprospešnejšie.



Zdroj: sciencealert.com, plnielanu.sk
Odporúčame