V tomto chladnom období sú ľudia náchylnejší na prechladnutia horných a dolných dýchacích ciest. Okrem výskytu nádchy vás môžu ohroziť aj ťažké infekcie, ako je napríklad zápal pľúc, ktorý najčastejšie postihuje osoby s nedostatočne vyvinutou funkciou imunitného systému. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) na svojej sociálnej sieti pripomenul dôležitosť škorice, ktorú majú v kuchyni zrejme všetci.
Bohatá na živiny, ktoré vaše telo potrebuje
Priaznivé účinky na zdravie má škorica vďaka množstvu antioxidantov, a to flavonoidov, vitamínov A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, draslík, sodík a zinok. Práve pre obsah týchto zložiek dokáže podporiť imunitu.
Liečivé účinky
Škorica má podľa RÚVZ aj antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. „Výborná je vďaka svojim protizápalovým účinkom pri prechladnutí a bolesti hrdla,“ spresnil RÚVZ. Je vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Škorica sa v súčasnosti využíva pri nechutenstve, tráviacich ťažkostiach, plynatosti a ľahkých kŕčoch. „Svoj význam má aj pri chudnutí, znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, ale tiež pri stavoch vyčerpanosti,“ dodal RÚVZ, ktorý zároveň varuje, že škorica by sa nemala používať pri precitlivenosti na silicu a pri žalúdočných a črevných vredoch.