Sušené, sterilizované či mrazené: Zásobte sa ovocím na celú zimu

Ovocie

thinkstockphotos.com

Sezóna zberu ovocia a zeleniny je v plnom prúde a je na čase zamyslieť sa, čo urobíme s úrodou. Poradíme vám, ako si ovocie plné vitamínov uchováte aj na zimné mesiace. Tradičné aj netradičné recepty a metódy ako sa zásobiť zdravým ovocím.

Každá záhradkárka má svoje tajomstvo zavárania

Dnes už nie je také náročné na čas pripraviť si domáce zaváraniny a džemy. Tak prečo by sme si ich mali nakupovať, keď si môžeme suroviny sami dopestovať, vybrať si vhodnú chuťovú kombináciu a pripraviť si ich bez konzervantov?

Na kompóty sú vhodné tvrdé plody, prezreté sú lepšie na prípravu lekvárov a marmelád. Ak nepoužívate do kompótov želírovacie prípravky pridajte pár kusov mladších plodov, ktoré obsahujú viac pektínov. Výbornou alternatívou obsahujúcou pektíny je aj citrónová kôra. Použitím želírovacích cukrov skrátite dobu varenia, čím v džeme zostane viac vitamínov. Niekomu však ich špecifická chuť môže prekážať a preto radšej zavára s klasickým cukrom. Pri zaváraní treba prirodzene dbať na čistotu. Dokonale umyté a vyčistené poháre uzavreté prevarenými viečkami zvyšujú šance, že sa vám marmeláda a lekvár nepokazia.


Mohlo by vás zaujať: Potraviny vo vašej mrazničke: Čo zmrazovať, na koľko a čo radšej vôbec?


Škorica, klinčeky alebo kardamón oživia zaváraniny

S použitím levandule, vanilky či medovky pridáte svojim lekvárom a džemom nádhernú arómu a chuť. Ak skúšate nové recepty, vždy to  robte najskôr s menšou dávkou. Napríklad odhadnúť koľko stévie potrebujete na kilogram ovocia je náročné. Každá rastlina sa líši sladivosťou rovnako ako ovocie svojou kyslosťou. Skvelým tipom na zaváranie na sladko aj na slano je tekvica. Po naložení rýchlo nasiakne chuťou a arómou použitých surovín. Často sa pridáva do čalamád, sladkokyslých uhoriek alebo k zaváranému ovociu.

Odvážte sa experimentovať:

  • Kompót s marhúľ s levanduľovými kvetmi
  • Paradajkový lekvár so zázvorom a vanilkou
  • Jablkový džem s mrkvou a šalviou
  • Ananásový kompót s tekvicou

Mohlo by vás zaujať: Ovocie a zelenina počas zimy: Kde nájdete najviac vitamínov a minerálov?


Sušte správne

Ak chcete v zime dodať svojmu telu vitamíny, musíte si vybrať správny spôsob spracovania ovocia. Nedá sa povedať, ktorá technológia konzervovania je najlepšia. Rozličné vitamíny reagujú na úpravy odlišne. Sušenie znehodnocuje vitamín C a B1. V ovocí ale zostávajú iné dôležité živiny, vitamíny a minerálne látky. Pokiaľ nekonzumujete naraz veľké množstvo sušeného ovocia, nemusíte sa báť priberania z cukrov – fruktóza a glukóza je pre telo lepšia ako rafinované cukry. Sušenie by malo prebiehať pomalšie, pri nižšej teplote, aby sa obmedzil pokles vitamínov a minerálnych látok. Skladovanie takto spracovaného ovocia nie je náročné. Dôkladné zabalenie do igelitových vreciek alebo sklených pohárov zamedzí znehodnocovaniu škodcami a vlhkom.

Zmrazenie musí byť rýchle

Uchovávanie ovocia zmrazením je účinný spôsob ako udržať v ovocí živiny, farbu a tvar bez použitia konzervantov. Zmrazenie musí prebehnúť rýchlo a pri nízkych teplotách.


Mohlo by vás zaujať: Máte radi banány? Potom využite aj ich šupku – pre krásu, v záhrade aj domácnosti


Dobré rady gazdiniek:

  • nemrazte ovocie s vysokým obsahom vody
  • z mäkkého ovocia pripravte radšej dreň
  • drobné ovocie dajte zamraziť v tenkých vrstvách a neskôr ho presypte do vreciek
  • ovocie baľte do menších balíčkov – vždy na jedno použitie
  • zmrazujte umyté a dôkladne osušené ovocie

Lyofilizácia populárne sušenie zmrazovaním

Sušenie mrazom odstraňuje z ovocia vodu, a zamedzuje rastu baktérií bez narušenia pôvodného tvaru ovocia. Ovocie sa zmrazí v tenkej vrstve. Po znížení tlaku sa vystavia malej teplote a voda sa neroztopí ale vyparí. Chrumkavé ovocie sa musí ihneď zabaliť a nesmie sa vystavovať vlhku. Zabalené ovocie sa môže skladovať kdekoľvek a pootvorení ihneď konzumovať.Tento spôsob konzervovania využívali už peruánsky Inkovia 1250 rokov pred našim letopočtom. Dnes sa dá takto upravené ovocie kúpiť v špecializovaných predajniach alebo objednať prostredníctvom internetu.


Aké ovocie počas zimy konzumujete najčastejšie vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka
Odporúčame