TEST Porovnali sme 5 slepačích bujónov známych značiek: Ktorý obsahuje najviac mäsa a v ktorom je najviac farbív?

slepačie bujóny

Ako dopadol test slepačích bujónov? (Zdroj: Lucia)

Slepačí vývar, to je priam zázrak, na ktorý nedali dopustiť už generácie pred nami. Je to presne tá polievka, ktorá evokuje tradičné nedeľné obedy v kruhu rodiny. Postaví nás na nohy po chorobe, ale aj po opici, nehovoriac o jej zdravotných benefitoch. Na kvalitný slepačí vývar treba niekoľko hodín, preto nečudo, že vznikli skratky, ako si jeho prípravu zjednodušiť a aspoň čiastočne napodobniť. Aj keď je originál vývar v každej kuchyni len jeden, z času na čas padne vhod mať po ruke dobrý slepačí bujón, ktorý varenie zjednoduší. Vybrali sme preto 5 slepačích bujónov a porovnali ich zásadné vlastnosti.

Lákavá príprava behom chvíľky

Do nasledujúcej pätice sa dostali klasické bujóny v podobe kocky. Vytipované boli známe značky – Carpathia, Maggi, Knorr, Kucharek a Podravka.

Je známe, že na výrobu bujónov sa používajú zložky, ktoré majú ďaleko od prírodných surovín. Najväčšie výhrady sa týkajú používania zvýrazňovačov chutí, prídavných farbív, množstva soli, cukrov, či druhu použitých tukov. Percento zastúpenia sušenej zeleniny a sušeného slepačieho mäsa býva zvyčajne iba nízke.

slepačie bujóny
Do nášho testu sme vybrali 5 známych výrobcov (Zdroj: Lucia)

Práve preto sme sa zamerali na: prítomnosť glutamanu sodného, množstvo soli, zastúpenie nositeľov slepačej chuti (slepačí tuk a sušené mäso). Okrem toho nás zaujímala farba bujónu po rozpustení, intenzita jeho chuti (umelosť vs. príjemná chuť) a celkový (hoci subjektívny) pocit pri ochutnávaní.

Z každého bujónu sme odobrali polovicu kocky, ktorú sme rozpustili v šálke s objemom cca 230 ml. Aby sme nikoho neuprednostňovali, výsledky uvádzame v abecednom poradí podľa názvu bujónov. Ako tieto kockové bujóny dopadli? Viac vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch. 

Carpathia Slepačí bujón

Balenie: 6 kociek (60 g), 1 kocka na 0,5 l vody

Cena: 0,59 €

Tento klasický bujón od Carpathie sa za nič neskrýva. Obsahuje zvýrazňovače chuti (glutaman sodný a 5′-ribonukleotid disodný), na jednu 250 ml porciu pripadá v prepočte 2,5 g soli. V zložení je sušená mletá zelenina, sušená petržlenová vňať, slepačí tuk (0,9 %) a slepačie mäso – prášok (0,18 %). Farba sa po rozpustení veľmi ponášala na pravý slepačí vývar. Chuť aj aróma boli takpovediac – tradičné. Všetko spolu pekne harmonicky ladilo, tak ako od bujónu očakávate. Oceňujeme, že teplý bujón nezanechával v ústach mastný pocit. Po jeho vychladnutí sa už na povrchu vytvorili mastné krúžky.

Pozitíva:

  • príjemná slepačia chuť
  • rovnorodá konzistencia
  • primerane slaná chuť

Negatíva:

  • nízke zastúpenie pravých nositeľov chuti

Maggi Slepačí bujón

Balenie: 6 kociek (60 g), 1 kocka na 0,5 l vody

Cena: 0,79 €

Zo všetkých testovaných bujónov bol práve tento od Maggi najslniečkovský, teda krásne žltý. S najväčšou pravdepodobnosť je za tým obsah farbív (karamel a riboflavín), no tiež aj kari korenie. Rovnako ako bujón vyššie, aj tento obsahuje zvýrazňovače chuti (glutaman sodný a 5′-ribonukleotid disodný), na jednu 250 ml porciu pripadá 2,5 g soli. Podiel slepačieho tuku je však vyšší (1,9 %), spolu s ním aj podiel sušeného slepačieho mäsa (1,3 %). V chuti aj vôni mal niečo silnejšie, čím sa výrazne odlišoval od ostatných (v zložení sa uvádza napríklad aj rozmarín a cesnak).

Pozitíva

  • výrazne žltý
  • intenzívna chuť aj aróma

Negatíva

  • obsahuje farbivá, zvýrazňovače chuti aj kvasnice

Knorr Slepačí bujón

Balenie: 6 kociek (60 g), 1 kocka na 0,5 l vody

Cena: 0,59 €

Príjemným prekvapením sa stal slepačí bujón značky Knorr. Zaujal nás vyváženou chuťou. Nebol fádny, ani príliš slaný, hoci na 250 ml pripadá 2,3 g soli. Azda najviac sa ponášal na jednu z najobľúbenejších slovenských sáčkových polievok (tú s mušličkami). Ani táto kocka sa však nezaobíde bez stimulátorov chutnosti a tentokrát je tu prítomná až trojica – glutaman sodný, inozinan disodný, guanylan disodný. Zo všetkých bujónov má najvyšší podiel slepačieho tuku – 2 %. Originál slepačí extrakt tvorí iba 0,1 % kocky. Za zmienku však stojí, že je bezlepkový a vyrobený bez použitia umelých farbív.

Pozitíva:

  • slanosť neprebíja chuť
  • univerzálnejší – aj do omáčok alebo ryže
  • bezlepkový

Negatíva:

  • mastnejší pocit v ústach

Kucharek Slepačí bujón

Balenie: 8 kociek (80 g), 1 kocka na 0,5 l vody

Cena: 0,49 €

Slepačí bujón Kucharek vychádza v prepočte na 1 kus najlacnejšie. Ide o bezlepkový produkt, bez prídavku stužených tukov. Obsahuje zvýrazňovače chuti (glutaman sodný a 5′-ribonukleotid disodný), na jednu 250 ml porciu pripadá cca 2,5 g soli. Hydinový tuk tvorí 1,7 % obsahu kocky, sušené hydinové mäso už iba 0,1 %. Spomedzi konkurencie vytŕčal svojou slanšou a silnejšou chuťou, rovnako tak aj sfarbením do oranžova. Pri príprave rýchlej polievky preto už radšej navyše nesoliť.

Pozitíva

  • silná bujónová chuť
  • nízka cena
  • bezlepkový produkt

Negatíva

  • vystupuje slanosť

Podravka Natur Slepačí bujón

Balenie: 6 kociek (60 g), 1 kocka na 0,5 l vody

Cena: 0,99 €

Tento bujón od Podravky chutil úplne inak ako konkurencia a prináša do slovenských kuchýň závan Chorvátska. V rámci nášho výberu bol najmenej slaný (2 g soli na 250 ml). V jeho zložení sa ukrýva morská soľ a olivový olej. Zaujímavo v ňom hrali prirodzené chute korenín, ligurčeku a petržlenovej vňate. Neobsahuje glutaman sodný, no v popise nájdete uvedené kvasnicové extrakty. Sušený slepačí extrakt je prekvapivo vysoký na pomery bujónov – až 5 % obsahu kocky. Jeho farba je zeleno-žltá, mierne zakalená. Ak ste zvyknutí na umelé zvýrazňovače chuti, tu vám bude istá lahodnosť chýbať.

Pozitíva:

  • najmenej slaný
  • prirodzené chute korenín a byliniek
  • neobsahuje glutaman sodný

Negatíva:

  • vyššia cena za kus
  • menej slepačí, viac zeleninový
slepačie bujóny
Slepačie bujóny sa líšili farbou, chuťou aj zložením (Zdroj: Lucia)

Aké je tajomstvo chuti bujónov?

Máme štyri základné chute – sladkú, slanú, horkú a kyslú. Vedcom sa však podarila identifikovať aj piata chuť, známa ako umami (v angl. savory), vďaka ktorej vnímame mastnotu a mäsovosť pokrmov. Tento zaujímavý názov pochádza z Japonska. V roku 1908 profesor Kikunae Ikeda zistil, že príčinou silnej chuti vývaru z morských rias je glutamát. Na chuť umami je bohaté predovšetkým mäso, mäsové výrobky, syry, morské riasy, ale aj sójová omáčka. Ak si teda pripravujete poctivý domáci slepačí vývar, za jeho lahodnosťou sa skrýva prirodzene obsiahnutý glutamát, ktorý je súčasťou bielkovín slepačieho mäsa.

Netrvalo dlho a v potravinárstve vznikla náhrada – zvýrazňovač chuti, známy ako glutaman sodný (označenie E 621). Na rozdiel od prirodzeného glutamátu vzniká komplikovaným procesom a obsahuje naviac aj soľ. Dlhodobo si nesie pečiatku škodcu, jeho negatívne účinky sa ale vo všeobecnosti nepreukázali. Vie sa však o tom, že potláča prirodzené chute potravín, u ľudí s citlivým zažívaním sa môže objaviť glutamátová intolerancia a netreba zabúdať ani na to, že obsahuje veľa sodíka. Pri používaní bujónov teda platí staré známe – všetkého s mierou. Prirodzené a kvalitné suroviny nikdy nevyjdú z módy.

Dostali ste chuť na vývar? Odporúčame vám tieto recepty:

slepačie bujóny
Porovnávali sme viacero kritérií (Zdroj: Lucia)

Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame