Sezóna tejto obľúbenej zeleniny netrvá dlho, a preto nie je na škodu, pripraviť si tekvicový prášok aj do zásoby. Jeho využitie je široké, ale najviac sa uplatní v kuchyni. Môžete ho pridať do uvarenej zemiakovej kaše, do smoothie alebo iných nápojov, pokojne do omáčky, do polievky, do omelety, ale aj do cesta pri pečení tekvicového chleba alebo iných sladkých dobrôt. Je to nielen zaujímavé dochucovadlo, ale aj prírodné potravinárske farbivo. Vyskúšajte si ho pripraviť.
Takto si pripravíme tekvicový prášok
Budeme potrebovať ľubovoľný druh tekvice, sušičku na ovocie a zeleninu a mixér alebo mlynček na kávu. Najskôr si tekvicu očistíme. Môžeme piecť polovičky tekvice alebo ju nakrájame na menšie kúsky. Keď je tekvica dostatočne mäkká, buď ju vydlabeme alebo použijeme upečené kúsky.
Potom tekvicu rozmixujeme na jemné pyré. Rozotrieme ho na vhodné podložky alebo na papier na pečenie. Vložíme v tenkých vrstvách do sušičky a začneme sušiť pri 40 ºC.
Usušené pyré by malo byť na dotyk pevné a malo by praskať.
Usušené kúsky postupne mixujeme alebo melieme na jemný prášok. Uskladníme v uzatvárateľnom pohári zo skla.
Zdieľať na