Viete, ako si vyrobiť tekvicový prášok? Raz vyskúšate a budete ho pripravovať do zásoby!

príprava v kuchyni na tekvicový prášok

Tekvica obsahuje betakarotén, ktorý chráni naše bunky (Zdroj: Freepik/freeepik)

Sezóna tejto obľúbenej zeleniny netrvá dlho, a preto nie je na škodu, pripraviť si tekvicový prášok aj do zásoby. Jeho využitie je široké, ale najviac sa uplatní v kuchyni. Môžete ho pridať do uvarenej zemiakovej kaše, do smoothie alebo iných nápojov, pokojne do omáčky, do polievky, do omelety, ale aj do cesta pri pečení tekvicového chleba alebo iných sladkých dobrôt. Je to nielen zaujímavé dochucovadlo, ale aj prírodné potravinárske farbivo. Vyskúšajte si ho pripraviť.

Takto si pripravíme tekvicový prášok

Budeme potrebovať ľubovoľný druh tekvice, sušičku na ovocie a zeleninu a mixér alebo mlynček na kávu. Najskôr si tekvicu očistíme. Môžeme piecť polovičky tekvice alebo ju nakrájame na menšie kúsky. Keď je tekvica dostatočne mäkká, buď ju vydlabeme alebo použijeme upečené kúsky.

zapečená tekvica
Dužina tekvice je plná vlákniny a mikroživín (Zdroj: YouTube/homesteadinginnorthflorida)

Potom tekvicu rozmixujeme na jemné pyré. Rozotrieme ho na vhodné podložky alebo na papier na pečenie. Vložíme v tenkých vrstvách do sušičky a začneme sušiť pri 40 ºC.

vrstva tekvicového pyré na plechu
Čím je vrstva pyré tenšia, tým rýchlejšie uschne (Zdroj: YouTube/homesteadinginnorthflorida)

Usušené pyré by malo byť na dotyk pevné a malo by praskať.

usušené tekvicové pyré rozotrené v tenkej vrstve
Tekvica pozostáva až z 90 % z vody (Zdroj: YouTube/homesteadinginnorthflorida)

Usušené kúsky postupne mixujeme alebo melieme na jemný prášok. Uskladníme v uzatvárateľnom pohári zo skla.

hotový tekvicový prášok
Možnosti na využitie prášku sú takmer nekonečné (Zdroj: YouTube/homesteadinginnorthflorida)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, YouTube/HomesteadinginNorthFlorida
Odporúčame