V každej domácnosti nájde využitie fialkový sirup. Voňavý poklad z jarnej prírody dokáže pomôcť pri kašli, pri boľavom hrdle, ale aj pri horúčke. Na jeho výrobu potrebujeme kvety fialky voňavej, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom slizovitých látok. Tie upokojujú a zvlhčujú sliznice v ľudskom tele. Tento sirup tiež môžeme použiť aj pri dekorovaní dezertov alebo pri príprave nápojov.
Fialky sa už od pradávna využívali v tradičnej indiánskej, európskej a aj čínskej medicíne. Ako si vyrobíme sirup, ktorý si môžeme vychutnávať samotne na lyžičke alebo v šálke čaju? Poďme na to, je to jednoduché. Táto verzia sirupu je určená na rýchlu spotrebu, v chladničke vydrží zopár dní. Jeho výhodou však je, že je to najčerstvejšia verzia, ktorú môžeme mať v zásobe.
Fialkový sirup, chutí aj deťom
Na čistom a ekologicky nezávadnom mieste nazbierame hlavičky kvetov fialiek voňavých. Umyjeme ich a vysušíme. Na sirup budeme potrebovať asi 1 a ½ šálky kvetov, 2 šálky horúcej prevarenej vody, ¼ šálky medu a trochu citrónovej šťavy.

Fialky vložíme do pollitrovej sklenej nádoby. Zalejeme horúcou vodou, dobre premiešame a uzavrieme. Necháme pôsobiť 30 minút, pokým sa nezačne uvoľňovať farba z fialiek. Čím dlhšie necháme lúhovať, tým intenzívnejšia bude farba. Fialky precedíme.

Do zafarbenej tekutiny pridáme citrónovú šťavu. Pridávame po kvapkách, pretože čím viac kvapiek citrónovej šťavy, tým viac sa farba z modrej zmení na fialovú až ružovú. Potom už len pridáme med a dôkladne premiešame. Fialkový sirup je hotový a pripravený na použitie.
Zdieľať na
Zdieľaní