Zostali vám staršie rožky? Upečte si z nich korenené sucháre, ktoré môžete použiť aj do polievky namiesto krutónov!

sucháre

Využite staršie pečivo a pripravte si chutné sucháre (Zdroj: Freepik/weyo)

Chrumkavé slané sucháre sú fantastickým spôsobom, ako minúť staršie rožky či bagety. Navyše sa s ich prípravou v kuchyni ani dlho nezdržíte a môžete ich ochutiť svojou obľúbenou zmesou korenín a byliniek. Podávajte ich napríklad namiesto krutónov do krémových polievok alebo k rôznym dipom.

Potrebujeme

  • 2 staršie rožky alebo bagetu
  • 2 PL olivového oleja alebo rozpusteného masla
  • 1 – 3 ČL vybranej zmesi korenia alebo byliniek, napríklad grilovacieho alebo korenia na pizzu
  • pretlačený cesnak podľa chuti (voliteľné)
  • soľ podľa potreby, ak sa nenachádza v dochucovacej zmesi, postačí ½ ČL

Postup

Rúru predhrejte na 190 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.

Pečivo nakrájajte na tenké kúsky, ktoré naukladajte na plech.

Pečivo nakrájajte na tenšie kúsky (Zdroj: Freepik/repinanatoly)

Kúsky pečiva pokvapkajte olejom, posypte soľou a koreninovou zmesou. Rukou kúsky ešte trochu poprehŕňajte, aby sa obalili v oleji a koreninách.

Pečte približne 10 minút alebo pokým nebudú sucháre dozlatista upečené a chrumkavé.

Sucháre nechajte na plechu trochu vychladnúť. Hotové si ich môžete vychutnať samotné, s obľúbeným dipom alebo v krémovej polievke.

Vo vzduchotesnej nádobe vám vydržia aj dva týždne. Ak chcete aby boli znovu chrumkavé, dajte ich na 5 minút znovu zohriať do rúry.

sucháre
Tieto sucháre si obľúbite (Zdroj: Freepik/weyo)

Variácie

Ponúkame vám aj ďalšie nápady na príchute suchárov, ktoré môžete použiť namiesto korenín uvedených v recepte.

  • S čiernym korením: ½ ČL soli+½ ČL čierneho korenia
  • So sušeným cesnakom: ½ ČL soli + ½ ČL sušeného cesnaku v prášku
  • S makom a sezamom: zmiešajte po ½ ČL soli, makových semienok, čierneho a bieleho sezamu, sušeného cesnaku a cibule
  • Parmezánové: ½ ČL soli + ½ ČL sušeného cesnaku + strúhaný parmezán
  • Pikantné: ½ ČL soli + 1 ČL čili vločiek
  • S údenou príchuťou: ½ ČL soli + ½ ČL údenej sladkej mletej papriky
  • Rozmarínové: ½ ČL soli + ½ ČL sušeného cesnaku +1 vetvička rozmarínu, nakrájaná nadrobno
  • Na sladko: 1 ČL cukru + ½ ČL škorice
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vyskúšajte úžasný recept na sviatočný nápoj: Krémový pomarančový likér nebude mať konkurenciu!

Zdroj: plnielanu.sk, chefsavvy.com
Odporúčame