Tradičný český knedlík trikrát inak: Skvelá príloha k mäsu, skúsite všetky recepty?

Guláš s klasickým českým knedlíkom

Tradičný český knedlík je skvelou prílohou (Zdroj: GettyImages)

V susednej, českej kuchyni patrí voňavý knedlík medzi neodmysliteľné prílohy tradičných receptov. Hodí sa k omáčkam aj k mäsu a na rozdiel od našej tradičnej, parenej knedle, sa na jeho prípravu používajú žemle, rožky či dokonca zemiaky. Ak vás láka zmena a hľadáte recept, ako si pripraviť výborný knedlík, máme pre vás rovno 3 recepty, ako ho zvládnuť na výbornú.

Karlovarský knedlík

Budeme potrebovať (na 2 knedlíky):

– 300 g polohrubej múky
– 400 ml mlieka
– 4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
– 6 žemlí (ideálne dvojdňové)
– 100 g masla
– 1,5 lyžičky soli
– 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
– 2 štipky strúhaného muškátového orechu
– štipku bieleho korenia
– masť/maslo na vymazanie

Postup: Staré žemle nakrájame na kocky a nasucho ich opečieme v rúre alebo na panvici. Medzitým si z bielkov vyšľaháme sneh. Oddelené žĺtky zmiešame s roztopeným maslom, soľou, mliekom, korením a múkou – vznikne redšie cestíčko. Do tejto zmesi pridáme vysušené kúsky pečiva, zľahka vmiešame sneh a na záver primiešame petržlenovú vňať a muškátový oriešok.

Plnkou naplníme vrecko na tlačenku, alebo vytvarovaný knedlík zatočíme do potravinovej fólie na varenie. Vrecko/ fóliu predtým zvnútra potrieme maslom alebo masťou, aby sa dal z obalu poľahky vybrať. Na niekoľkých miestach obal opatrne prepichneme a na koncoch dôkladne uzavrieme. Varíme v horúcej osolenej vode približne 30 minút. Karlovarský knedlík sa najlepšie krája pomocou nite a pre ešte lepšiu chuť sa prelieva maslom. Je obľúbenou prílohou napríklad k dusenému hovädziemu a chrenovej omáčke


Mohlo by vás zaujať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Zemiaková knedľa

Budeme potrebovať:

– 1 kg zemiakov
– 400 g detskej krupice
– 1 vajce
– 1 lyžičku soli

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, zlejeme z nich všetku vodu a necháme ich vychladnúť. Aj keď nájdete v receptoch prípravu priamo z teplých zemiakov, cesto, do ktorého použijete zemiaky suché a vychladnuté, bude lepšie držať tvar. Zemiaky nahrubo nastrúhame a primiešame k nim jemnú detskú krupicu, jedno celé vajce a 1 lyžičku soli. (Ak by ste zistili, že zemiaky sú viac vodnaté, môžete pridať 1 lyžicu zemiakového škrobu.) Cesto vypracujeme rukami a následne z neho tvarujeme knedlíky – valčeky o priemere cca 5 – 6 cm.

Pripravené vložíme do vriacej osolenej vody, kde klesnú na dno. Po 1 – 2 minútach by sme ich mali opatrne podvihnúť, aby sa nenalepili na dno hrnca. Varíme ich približne 12 minút. Po vybratí z horúcej vody ich “šokovo” prepláchneme pod studenou vodou a na doske ich opatrne popicháme vidličkou, aby z nich mohla uniknúť prebytočná para a nezrazili sa.

Tip gazdinej: Najlepšie chutí knedľa zo zemiakov varného typu A, sú to zemiaky pevné, jemnej až stredne jemnej štruktúry.


Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce domáce knedle: Vyskúšajte pripraviť rôzne druhy


Hrnčekové knedle z rožkov

Budeme potrebovať:

– 2 hrnčeky hrubej múky
– 2 hrnčeky mlieka
– 4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
– 4-5 rožkov
– 1 lyžičku soli
– masť

Postup: Múku, mlieko, vaječné žĺtka a soľ spolu dôkladne vymiešame. Do cesta pridáme na kocky nakrájané rožky a dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Hrnčeky vymastíme bravčovou masťou a naplníme zmesou približne do ⅔ výšky. V hrnci s dostatočne širokým dnom privedieme vodu do varu a vložíme do nej naplnené hrnčeky.

Voda by mala siahať cca do ich polovice. Prikryjeme pokrievkou a varíme 25 – 30 minút. Knedle v hrnčekoch porastú preto pozor, aby pri nich pokrievka nebola príliš natesno. Po vyklopení ich nakrájame a podávame napríklad s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close