V susednej, českej kuchyni patrí voňavý knedlík medzi neodmysliteľné prílohy tradičných receptov. Hodí sa k omáčkam aj k mäsu a na rozdiel od našej tradičnej, parenej knedle, sa na jeho prípravu používajú žemle, rožky či dokonca zemiaky. Ak vás láka zmena a hľadáte recept, ako si pripraviť výborný knedlík, máme pre vás rovno 3 recepty, ako ho zvládnuť na výbornú.
Karlovarský knedlík
Budeme potrebovať (na 2 knedlíky):
– 300 g polohrubej múky
– 400 ml mlieka
– 4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
– 6 žemlí (ideálne dvojdňové)
– 100 g masla
– 1,5 lyžičky soli
– 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
– 2 štipky strúhaného muškátového orechu
– štipku bieleho korenia
– masť/maslo na vymazanie
Postup: Staré žemle nakrájame na kocky a nasucho ich opečieme v rúre alebo na panvici. Medzitým si z bielkov vyšľaháme sneh. Oddelené žĺtky zmiešame s roztopeným maslom, soľou, mliekom, korením a múkou – vznikne redšie cestíčko. Do tejto zmesi pridáme vysušené kúsky pečiva, zľahka vmiešame sneh a na záver primiešame petržlenovú vňať a muškátový oriešok.
Plnkou naplníme vrecko na tlačenku, alebo vytvarovaný knedlík zatočíme do potravinovej fólie na varenie. Vrecko/ fóliu predtým zvnútra potrieme maslom alebo masťou, aby sa dal z obalu poľahky vybrať. Na niekoľkých miestach obal opatrne prepichneme a na koncoch dôkladne uzavrieme. Varíme v horúcej osolenej vode približne 30 minút. Karlovarský knedlík sa najlepšie krája pomocou nite a pre ešte lepšiu chuť sa prelieva maslom. Je obľúbenou prílohou napríklad k dusenému hovädziemu a chrenovej omáčke
Mohlo by vás zaujať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti
Zemiaková knedľa
Budeme potrebovať:
– 1 kg zemiakov
– 400 g detskej krupice
– 1 vajce
– 1 lyžičku soli
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, zlejeme z nich všetku vodu a necháme ich vychladnúť. Aj keď nájdete v receptoch prípravu priamo z teplých zemiakov, cesto, do ktorého použijete zemiaky suché a vychladnuté, bude lepšie držať tvar. Zemiaky nahrubo nastrúhame a primiešame k nim jemnú detskú krupicu, jedno celé vajce a 1 lyžičku soli. (Ak by ste zistili, že zemiaky sú viac vodnaté, môžete pridať 1 lyžicu zemiakového škrobu.) Cesto vypracujeme rukami a následne z neho tvarujeme knedlíky – valčeky o priemere cca 5 – 6 cm.
Pripravené vložíme do vriacej osolenej vody, kde klesnú na dno. Po 1 – 2 minútach by sme ich mali opatrne podvihnúť, aby sa nenalepili na dno hrnca. Varíme ich približne 12 minút. Po vybratí z horúcej vody ich “šokovo” prepláchneme pod studenou vodou a na doske ich opatrne popicháme vidličkou, aby z nich mohla uniknúť prebytočná para a nezrazili sa.
Tip gazdinej: Najlepšie chutí knedľa zo zemiakov varného typu A, sú to zemiaky pevné, jemnej až stredne jemnej štruktúry.
Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce domáce knedle: Vyskúšajte pripraviť rôzne druhy
Hrnčekové knedle z rožkov
Budeme potrebovať:
– 2 hrnčeky hrubej múky
– 2 hrnčeky mlieka
– 4 vajcia (žĺtka a bielka zvlášť)
– 4-5 rožkov
– 1 lyžičku soli
– masť
Postup: Múku, mlieko, vaječné žĺtka a soľ spolu dôkladne vymiešame. Do cesta pridáme na kocky nakrájané rožky a dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Hrnčeky vymastíme bravčovou masťou a naplníme zmesou približne do ⅔ výšky. V hrnci s dostatočne širokým dnom privedieme vodu do varu a vložíme do nej naplnené hrnčeky.
Voda by mala siahať cca do ich polovice. Prikryjeme pokrievkou a varíme 25 – 30 minút. Knedle v hrnčekoch porastú preto pozor, aby pri nich pokrievka nebola príliš natesno. Po vyklopení ich nakrájame a podávame napríklad s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami.
Zdieľať na