Nechcete plytvať jedlom? Týchto 12 potravín, ktoré môžete dať do mrazničky, vás prekvapí!

Mrazák

Ktoré potraviny môžete dať ešte do mrazničky? (Zdroj: Freepik/gwartm)

Mraznička je skvelým pomocníkom v prípade, ak ste toho nakúpili viac ako dokážete spotrebovať, alebo si len chcete vytvoriť zásoby na neskôr. Vedeli ste, že môžete zmraziť aj tieto potraviny?

Zázvor

Nakrájajte si do vrecka kúsky zázvoru a dajte ich zmraziť. Počas varenia ich môžete nerozmrazené vhodiť priamo do polievky či iného jedla.

Maslo

Maslo môžete zamraziť v jeho pôvodnom balení. Ak nechcete, aby nasalo okolité pachy, môžete ho zabaliť do mikroténového vrecka.

Orechy

Lúskané orechy sa rýchlo kazia, pretože obsahujú veľké množstvo tuku. Pokiaľ ich nechcete hneď použiť, zmrazte ich. Vložte ich do uzatvárateľného vrecka a v prípade potreby ich budete mať poruke.

orechy
Orechy treba rýchlo spotrebovať (Zdroj: Pixabay/ExplorerBob)

Banány

Zostali vám nezjedené banány? Ošúpte ich, nakrájajte a vložte do vrecka. Zmrazené banány sa dajú vymixovať napríklad s jogurtom a budete tak mať zdravú sladkosť.

Mlieko

Zamraziť môžete aj mlieko. Prelejte ho do nádoby vhodnej na mrazenie, no nenaplňte ju úplne. Mlieko po zmrazení zožltne no po rozmrazení v chladničke bude zase biele.

Cesnak

Ak nestihnete spotrebovať cesnak, pokým nezačne klíčiť, dajte ho do mrazničky. Zamraziť môžete jednotlivé strúčiky alebo celé hlavičky.

cesnak
Zvyšný cesnak si môžete uschovať v mrazničke (Zdroj: Pixabay/stevepb)

Varená ryža a cestoviny

Zostala vám po väčšom obede ryža alebo cestoviny? Dajte tieto prílohy do nádobky, zmrazte, a keď na ne budete mať chuť, rozmrazte ich v mikrovlnke.

Syr

Najlepšie sa mrazia tvrdé syry. Plesňové syry, cottage cheese alebo ricottu do mrazničky nedávajte. Môžete si zmraziť aj strúhaný syr, no primiešajte k nemu trochu múky alebo kukuričného škrobu.

Rajčiny

Jednoducho zmrazte celé rajčiny a neskôr ich môžete použiť, ako keby boli čerstvé, napríklad na omáčku alebo polievku.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Osviežujúci ľadový čaj s broskyňami: Jeden pohár vám stačiť nebude!
rajčiny
Rajčiny sa vždy zídu (Zdroj: Pixabay/MabelAmber)

Vajcia

Zvyšné bielky a žĺtky môžete po pečení bez problémov zamraziť.

Avokádo

Keď si kúpite počas zľavy viac avokáda, urobte si z neho pyré a dajte ho do mrazničky. Tak si zachová svoju jasnozelenú farbu. Neskôr si z neho môžete pripraviť napríklad lahodnú nátierku.

Kyslá smotana

Aj kyslá smotana sa dá ľahko zamraziť. Hoci sa jej konzistencia zmení, stále sa dá použiť napríklad do polievok, zapekaných jedál alebo omáčok. Pred použitím ju rozmrazte v chladničke.

Zdroj: plnielanu.sk, thespruceeats.com, epicurious.com
Odporúčame