Starostlivosť o nepriľnavú panvicu bez škrabancov a poškodenia: S našimi trikmi vás prežije!

Čistenie panvice

Čistenie kvalitného riadu by malo byť za normálnych podmienok jednoduché (Zdroj: GettyImages)

Nepriľnavé panvice a hrnce sú bez pochýb perfektným vynálezom pre každú domácnosť. Najčastejšie ide o riad s teflónovou, keramickou alebo inou povrchovou úpravou s nízkym stupňom pórovitosti. Vďaka tejto vrstve sa pokrmy menej pripaľujú. Vystačíte si tiež s menším množstvom tuku a aj pri čistení stačí pár ťahov, aby boli zasa ako nové. S ich používaním sa však viaže niekoľko dôležitých zásad, ktoré predlžujú ich životnosť. Ako sa o povrch nepriľnavého riadu starať, aby vydržal čo najdlhšie?

Šikovní pomocníci

Hrnce a panvice s nepriľnavou úpravou ukazujú svoje najlepšie vlastnosti v situáciách, kedy chceme pripraviť pokrm bez rizika pripálenia. Panvice sa používajú na vysmážanie, ale aj na rýchle restovanie s minimálnym množstvom tuku. Hrnce s touto úpravou zas na varenie ryže, krémových polievok a omáčok, ktoré obsahujú múku alebo škrob. Niektoré sú dokonca navrhnuté tak, aby ste ich mohli vložiť aj do rúry a jedlo zapiecť. Ak sa však chystáte variť jedlo, ktoré sa nepripeká, určite vystačíte aj s obyčajným hrncom.


Mohlo by vás zaujať: Strašiak menom teflónová panvica: Kedy ohrozuje naše zdravie?


Vyhnite sa prehrievaniu a kovovým pomôckam

Jedným z častých zlozvykov je nechať panvicu na variči dlho rozpaľovať, čo môže skôr, či neskôr spôsobiť poškodenie. Nepriľnavý povrch sa tak čiastočne deformuje, na vonkajším stenách sa objavujú modrasté až dúhové škvrny (napríklad, ak je základ panvice nerezový). Žiadnemu povrchu, a dokonca ani vrstvám panvice, nesvedčí opakované rozohrievanie na vysoké teploty. Ak na panvicu dáte plátok masla, ktoré sa behom niekoľkých sekúnd začne prepaľovať, prekročili ste teplotu 120 °C.

Mnohí výrobcovia hrdo hlásia, že na ich panvice a hrnce môžete smelo používať aj kovové obracačky. Pokiaľ to však nie je nevyhnutné, vezmite do ruky radšej drevené alebo silikónové kuchynské náčinie. Už aj drobný kontakt nepriľnavej vrstvy s kovom vedie k mikroškrabancom. Prvé mesiace používania si možno nevšimnete žiadne škody, no postupom času začne panvica pokrmy čoraz viac pripaľovať.

Šetrné umývanie

Môžete vložiť nepriľnavé hrnce a panvicu do umývačky riadu? Áno, vo väčšine prípadov môžete. Avšak, ak je riad perfektne nepriľnavý, prečo by ste ho úmyselne vystavovali dlhému umývaciemu cyklu a kontaktu s ďalším riadom? Čistenie kvalitného riadu by malo byť za normálnych podmienok jednoduché. Stačí zotrieť jemnou hubkou, vyhnite sa jej drsnej strane a drôtenkám, opláchnite teplou vodou a pred odložením dôkladne vysušte od zvyškov vody.

Aj pri nepriľnavých panviciach platí, že nikdy neviete, akú kvalitu ste si domov kúpili, kým ju nevystavíte extrémnym podmienkam. Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, správajte sa k panvici šetrne. Možno vyzerá na prvý pohľad odolne, no pri prudkých zmenách teploty sa môže vážne poškodiť. Po dovarení ju nechajte pár minút vychladnúť, až potom ju začnite oplachovať pod vodou.


Mohlo by vás zaujať: Zázračné keramické panvice: Neoceniteľný pomocník či predražená zbytočnosť?


Nájdite miesto

Koľko miesta máte v kuchynských skrinkách? Ak už teraz bojujete s každým centimetrom a riad je pri uskladnení v tesnom kontakte, pouvažujte o závesných systémoch. Je lepšie, ak máte k nepriľnavej panvici ľahký a rýchly prístup a nemusí utŕžiť údery od ďalšieho riadu. Pri vodorovnom uložení preventívne vyložte dno papierovými obrúskami.

Stop uskladneniu jedál

V kuchyniach sa často opakuje jedna chyba. Gazdinky si v najlepšom úmysle nakúpia sadu riadu s nepriľnavou úpravou. Hrnce potom používajú nielen na varenie, ale aj na uskladnenie hotových pokrmov do chladničky. Toto riešenie nevyhovuje riadom, ani hotovým jedlám. Kyslé pokrmy totiž môžu reagovať s nepriľnavou vrstvou a spôsobiť jej postupné odlupovanie. Pozor napríklad na varenie paradajkovej omáčky na nepriľnavej panvici. Výsledkom je zhoršenie životnosti riadu, v niektorých prípadoch aj nepríjemná chuť jedla.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close