Najlepšia vianočná kapustnica trikrát inak: Vyberte si jeden z chutných receptov

Tanier vianočnej kapustnice

Vianočnú kapustnicu si možno pripraviť na množstvo spôsobov (Zdroj: GettyImages)

Kapustnica patrí neodmysliteľne k Vianociam. Môže mať veľa rôznych podôb a chutí, a jej recept sa zvyčajne v rodinách dedí z pokolenia na pokolenie. Ak hľadáte inšpiráciu a túžite vyskúšať niečo nové, možno vás osloví niektorý z trojice našich receptov.

Oravská kapustnica

Budeme potrebovať:

– ½ kg kyslej kapusty
– ½ litra kapustovej šťavy
– 2 údenáče
– hrsť sušených húb
– 3 strúčiky cesnaku
– 1,5 kg zemiakov
– 2 bobkové listy
– 10 ks čierneho celého korenia
– 4 ks celého nového korenia
– mletú červenú papriku
– maslo

Postup:

1. Do väčšieho hrnca dáme variť kapustu, šťavu, huby a cesnak.
2. Približne po pol hodine pridáme údenú rybu, ideálne vykostenú – dávame pozor, aby sa nám nerozvarila. Uvarenú rybu vyberieme a kapustnicu dochutíme.
3. Zvlášť si uvaríme zemiaky, ktoré pretlačíme spolu s maslom a mletou červenou paprikou.
4. Porciu zemiakov dáme na tanier a dolejeme kapustnicou.


Mohlo by vás zaujať: Vianočná kapustnica: Recept plus tipy, aby bola tento rok naozaj skvelá!


Kapustnica so slivkovým lekvárom

Budeme potrebovať:

– ½ kg kyslej kapusty
– ½ kg údeného mäsa
– 2 údené klobásy
– kožu zo slaniny
– 50 g sušených húb
– 2 väčšie cibule
– 1 mrkvu
– 2 zemiaky
– 3 strúčiky cesnaku
– 50 g sušených paradajok
– 2 polievkové lyžice slivkového lekváru
– ½ polievkovej lyžice mletej papriky
– ½ polievkovej lyžice paradajkového pretlaku
– 100 g bravčovej masti
– soľ, čierne mleté korenie, kmín, tabasco

Postup:

1. Vo veľkom hrnci si rozpálime masť, pridáme kmín, cibuľu, paradajkový pretlak, sušené paradajky, čierne korenie, mrkvu, nakrájané údené mäso a klobásu. Chvíľu popražíme, pridáme červenú papriku a kožu zo slaniny.
2. Zmes ešte porestujeme, pridáme vodu (cca 1,5 l) a kapustu. Keď kapustnica začne vrieť, vložíme do nej sušené huby a po pol hodine zemiaky. Varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.
3. Potom pridáme lekvár a ešte chvíľku povaríme. Do hotovej odstavenej kapustnice roztlačíme cesnak a dochutíme soľou a tabascom.


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Vianočná kapustnica nesmie chýbať: Pripravujete ju tak aj vy?


Kapustnica so smotanou a krúpami

Budeme potrebovať:

– 1 kg kyslej kapusty
– 4 hrste sušených húb
– 1 cibuľu
– 10 ks sušených sliviek
– ½ pohára krúp
– ½ litra mlieka
– 1 šľahačkovú smotanu
– 1 smotanu na varenie
– múku
– olej
– maslo
– soľ

Postup:

1. Na oleji si urobíme svetlú zápražku, ktorú podlejeme vodou. Pridáme kyslú kapustu, očistenú celú cibuľu a vopred namočené sušené huby. Podlejeme dostatočným množstvom vody, aby bolo všetko zaliate, a varíme cca 30 až 45 minút.
2. Potom pridáme prepláchuté krúpy a povaríme do polo mäkka. Vložíme slivky, ochutíme soľou a dovaríme do mäkka.
3. Na záver urobíme zátrepku z mlieka, smotán a polievkovej lyžice polohrubej múky. Zalejeme zátrepkou, vyberieme cibuľu a miešame do zovretia.
4. Ochutíme plátkom masla.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame