Vianočné vypekanie rôznych druhov koláčikov nie je tradíciou len u nás. Každá krajina má zopár sviatočných pochúťok, ktoré sa tam pečú už od nepamäti. V našom článku si môžete prečítať o koláčikoch typických pre jednotlivé krajiny. A možno vás navnadíme na to, aby ste si ich vyskúšali pripraviť tiež.
Stredná Európa
Nemecko a Rakúsko: Okrem vanilkových rožtekov a lineckých koláčikov, ktoré sú obľúbené aj u nás, sú pre tieto krajiny charakteristické napríklad škoricové hviezdičky z mandľového cesta a lieskovo-orieškové pusinky nazývané haselnussmakronen.
Švajčiarsko: V krajine helvétskeho kríža radi pripravujú basler brunsli, čiže čokoládové korenené sušienky. Recept pochádza z Bazileja. Tradíciu tu tiež majú koláčiky s príchuťou anízu.

Južná Európa
Taliansko: V Taliansku ľudia maškrtia na neapolskom dezerte struffoli. Tvoria ho vyprážané guľky z cesta ochuteného citrónovou a pomarančovou kôrou, ktoré sa následne bohato obalia v mede. Známe je aj čokoládové panforte – sladký chlebík s orieškami a sušeným ovocím. Pizzelles – tenké, do chrumkava upečené wafle, ktoré majú často tvar vločiek, bývajú ďalším chutným spestrením miestnych sviatkov.
Španielsko: Pravdepodobne najobľúbenejšou dobrotou, ktorú si Španieli doprajú na Vianoce, je Turrón de Navidad. Ide o sladkosť z mandľového nugátu podobnú chalve a môže mať jemnejšiu aj tuhšiu konzistenciu.
Chorvátsko: Na vianočnom stole nesmú u Chorvátov chýbať koláčiky Fritule, ktoré sa podobajú našim šiškám. Guľky z kysnutého cesta sú ochutené citrusovou kôrou a hrozienkami a niekedy aj rumom alebo brandy. Pred viac ako 100 rokmi ich vytvorila slávna rodina Jurisichovcov a odvtedy sa stali sviatočnou tradíciou.
Grécko: Melomakarona sú tradičné grécke vianočné koláčiky, ktoré sú vláčne a plné chuti. Na ich prípravu sa používa med, koreniny a oriešky a po upečení sa namáčajú v sirupe z medu a škorice.

Západná a Severná Európa
Veľká Británia: V Anglicku pečú krásne koláčiky nazývané Stained Glass Cookies a tradične ich vešajú na vianočný stromček. Ich priehľadná výplň z cukríkov pripomína sklá na oknách kostolov.
Belgicko a Holandsko: Speculaas, tenké, chrumkavé a korenisté sušienky, si môžeme kúpiť aj u nás. Charakterizujú ich krásne odtlačené vzory.
Nórsko: V Nórsku si pochutia napríklad na Pepperkaker, korenených koláčikoch s trochou koňaku podobných medovníčkom. Krumkake sú zase skoro ako naše oblátkové trubičky. Škandinávci chystajú tiež tvz. rosettbakkels (rosettes). Špeciálna formička v tvare vločky sa namočí do cesta, ktoré sa od nej počas vyprážania oddelí.

Stredná a Južná Amerika
Mexiko: Mexické svadobné koláčiky alebo polvorones sa pečú na rôzne sviatočné príležitosti, vrátane Vianoc. Pozostávajú z masla, práškového cukru a nadrobno nasekaných orieškov. Keď sa sformujú do guľatého tvaru, bohato sa obalia v práškovom cukre a pripomínajú snehové gule. Tieto koláčiky sa rozšírili zo Španielska a preto sa pripravujú aj v ostatných španielsky hovoriacich krajinách. Okrem toho zvyknú Mexičania pripravovať škoricové sušienky zvané reganadas.
Brazília: Brigadeiros sú nepečené guľky, ktoré môžu mať rôzne príchute, no najčastejšie ide o čokoládovú a kokosovú. Pripravujú sa zredukovaním sladeného kondenzovaného mlieka a masla na tuhšiu, tvarovateľnú konzistenciou.
Argentína: Nielen v Argentíne, ale aj v celej Latinskej Amerike, sú populárne sladké koláčiky z jemného cesta Alfajores. Zlepované sú nadýchaným maslovým krémom s dulce de leche (karamelizované kondenzované mlieko).

Ostrovné štáty
Portoriko: V Portoriku majú na sviatočnom stole jemné kokosové koláčiky besitos de coco (kokosové bozky). Podobajú sa makrónkam, no do cesta sa pridáva aj múka. Ozdobujú sa napríklad nasekanými orieškami a čokoládou.
Austrália a Nový Zéland: Národné sušienky týchto ostrovných štátov sa volajú Anzac. Ich názov je akronym pre Australian and New Zealand Army Corps, čiže armádny zbor Austrálie a Nového Zélandu. Mäkké sušienky z kokosu, ovsa a svetlej melasy sa stali obľúbené počas I. svetovej vojny, keď ich ženy dávali mužom na ich dlhú cestu do Európy.

Afrika
Malawi: Do malawských koláčikov sa pridáva netradičná ingrediencia – sladký zemiak. Okrem toho v nich nájdete sladké karamelky z masla a hnedého cukru, pekanové orechy, kokos a rôzne korenie.
Juhoafrická republika: Soetkoekies sú skvelé koláčiky, ktoré obsahujú červené víno, mandle, hnedý cukor, škoricu a muškátový oriešok a pred pečením sa potierajú bielkom.
Zdieľať na