Jar v lese má svoju špecifickú vôňu a atmosféru. Po dlhých mesiacoch zimy sa príroda prebudila a s ňou aj možnosti, ako môžete obohatiť svoj jedálniček o nové a originálne ingrediencie. Jednou z nich sú mladé smrekové výhonky. Okrem toho, že sú chutné, sú veľmi prospešné pre zdravie. Nazbierajte si ich do zásoby, no myslite pri tom aj na prírodu, ktorá by nesprávnym zberom mohla trpieť.
Naplánujte si zber včas
Smrek je jedným z najrozšírenejších stromov v našich lesoch. Rastie v horských oblastiach, no nájdete ho aj v nížinách. Najčastejšie tvorí husté lesné porasty, kde si často vyslúži povesť monokultúry. Napriek svojej nenápadnosti ukrýva vo svojich konárikoch poklad – mladé výhonky, ktoré na jar vyrastajú z koncov vetiev.
Tieto výhonky sa začínajú objavovať od apríla a mája v závislosti od počasia. Ich sezóna je však veľmi krátka – niekedy to trvá len niekoľko dní. Ak si chcete urobiť zásoby, treba byť pri ich zbere ostražitý a správne načasovaný.
Ako na to?
Pamätajte na to, že pri zbere sa treba zamerať na výhonky dlhé maximálne 5 cm, ešte predtým než začnú tvrdnúť. Nezabúdajte ani na zodpovedný prístup k prírode a myslite na základné pravidlo – neškodiť stromom. Vyhnite sa hromadnému zberu výhonkov, ktoré sú kľúčové pre ďalší rast stromu.
Z každej vetvy odoberte len pár kúskov a prednostne vyberajte výhonky, ktoré v budúcnosti môžu prekážať v raste okolitej vegetácie. Najvhodnejšie sú výhonky z náletových mladých smrečkov – sú dostupné, jemné a ich zber nemá veľký ekologický dopad.
Vitamínová bomba z ihličia
Smrekové výhonky nie sú len chutné, ale aj výživné. Obsahujú až trikrát viac vitamínu C než citrón, čo z nich robí výborný prírodný posilňovač imunity. Okrem toho sú plné flavonoidov, minerálov a silíc, ktoré majú antibakteriálne, antiseptické a protizápalové účinky. Tradične sa používajú najmä pri liečbe kašľa, pretože ich schopnosť riediť hlien a podporiť dýchanie je vedecky dokázaná.
Z výhonkov si môžete pripraviť napríklad aj domáci sirup proti kašľu, ktorý je obľúbený najmä v ľudovom liečiteľstve. Sirup chutí príjemne sladko, má jemnú živicovú arómu a pomáha nielen pri respiračných problémoch, ale aj pri podpore trávenia a regenerácii kože.
Zaujímavá chuť
Ak ste smrekové výhonky ešte neochutnali, možno budete prekvapení ich jemnou, mierne kyselkavou chuťou. Ich textúra je šťavnatá, skoro až chrumkavá a sú ideálne do čerstvej kuchyne. Použiť ich môžete v slaných aj sladkých jedlách.
Do slanej kuchyne sa výhonky hodia k tvarohu s bylinkami, na čerstvé zemiaky, do zeleninových polievok alebo ako netradičná prísada do omáčok k rybám. V sladkej verzii ich môžete skombinovať s vanilkovou zmrzlinou, pridať do domácej limonády alebo marmelády.
Superpotravina z lesa
V dnešnom svete, kedy hľadáme stále nové a nové superpotraviny, sú smrekové výhonky príkladom toho, že to najlepšie pre naše zdravie môže rásť „rovno za domom“ a nie je potrebné to dovážať zo zahraničia ako v prípade niektorých obľúbených superplodín.
Lokálny zber smrekových výhonkov a ich použitie v kuchyni predstavujú návrat k tradičnej múdrosti, no zároveň otvárajú dvere modernej a kreatívnej gastronómie. Do vašich jedál prinesú závan prírody a nových chutí, ktoré určite ocení každý gurmán.
Zdieľať na