Počas vianočných sviatkov na nás všade „striehnu“ dobroty, ktorým je ťažké odolať. Niekoľkodňový maratón prejedania určite neprospeje vášmu telu. Ak máte predsa len chuť o čosi viac „zobkať“, skúste vymeniť nezdravé zemiakové lupienky či iné slané pochutiny za niečo zdravšie. Skvelou voľbou sú oriešky, ktoré majú plno benefitov. Pozrite sa na tie najbežnejšie a určite si vyberiete podľa chuti aj vy.
Vlašské orechy
Absolútna klasika, ktorá nechýba na stole v žiadnej slovenskej domácnosti. Vlašské orechy sú obľúbené najmä pre svoj vysoký obsah prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Sú skvelou prevenciou pri problémoch s cievami alebo vysokým cholesterolom.
Okrem toho, tieto oriešky obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré sa podieľajú napríklad na fungovaní mozgu či odolnejšej imunite. Tiež zlepšujú duševné zdravie, majú pozitívny vplyv na nervovú sústavu a pôsobia protizápalovo pri rade kožných ochorení, medzi ktoré patrí aj ekzém či lupienka. Vychutnať si ich môžete samotné, ale aj ako súčasť rôznych dezertov či hlavných jedál. Skvelo chutia so syrmi, ovocím či v sladkej verzii so smotanou či medom.
Pistácie
Aj pistácie, podobne ako ostatné orechy, patria k vysoko kalorickým potravinám. Preto by ste si ich mali dopriať v rozumnej miere. Rozhodne ich však nevynechávajte z jedálnička, pretože sú bohatým zdrojom zdravých tukov, vlákniny, bielkovín, vitamínov skupiny B, rôznych minerálov a antioxidantov. Vyvarovať by sa im mali ľudia s histamínovou intoleranciou, prípadne ich konzumáciu konzultovať s lekárom.
Malé zelené oriešky však dokážu zabrániť poškodeniu buniek v tele, podporujú zdravie zraku, udržiavajú zdravšiu pokožku, znižujú cholesterol a chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami. Môžete ich len tak chrumkať ako snack, ale tiež sú vhodné ako doplnok v strave. Skvelo chutia v zeleninových šalátoch, cestovinách a rôznych dezertoch, ktoré určite poznáte najmä z talianskej kuchyne.
Lieskové orechy
Lieskovce sa tešia svojej popularite pre svoju nezameniteľnú chuť. Podobne ako vo väčšine orieškov, aj v tých lieskových, nájdete pomerne dosť bielkovín, vlákniny, vitamínov, ale aj tukov. Odborníci ich odporúčajú ako prostriedok na zvýšenie odolnosti voči stresu, pretože zlepšujú pamäť a posilňujú zdravie vášho srdca.
Ak si ich doprajete pravidelne, môžu vám pomôcť v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami, obličkovými kameňmi a s hladinou cukru v krvi. Hodia sa len tak na chrumkanie alebo ako náhrada v múčnikoch pre ľudí, ktorí sú alergický na vlašské oriešky.
Mandle
Opäť typ orieškov, ktoré si môžete vychutnať na slano, aj na sladko. Mandle sú vďačnou pochutinou, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi výživná. Okrem nenasýtených mastných kyselín obsahujú aj látky, ktoré sú prospešné pre rast detí a dospievajúcich. Ponúknite ich teda aj vašim ratolestiam.
Okrem toho, pôsobia ako antioxidant a dokážu spomaliť starnutie vďaka vitamínu E. Konzumujte ich pre zlepšenie kvality vlasov, nechtov a pružnejšiu pleť. Taktiež sú zdrojom vitamínu B1, ktorý nielen prospieva vášmu telu, ale dokáže potlačiť aj chuť na sladkosti.
Arašidy
Arašidy sú najbežnejším alergénom. Môžu vám spôsobiť vážnu anafylaktickú reakciu, ktorá môže viesť až k smrti. Pokiaľ vám však nespôsobujú žiadne problémy, určite ich konzumujte, najmä pre ich nízky obsah sacharidov a cukru. Sú bohatým zdrojom mangánu, ktorý umožňuje okrem iného stabilizovať hladinu cukru v krvi a udržať citlivosť organizmu na inzulín.
Okrem toho zlepšujú funkcie mozgu vďaka prítomnosti niacínu a antioxidantov a dokážu pôsobiť ako prevencia neurologických ochorení, ako napríklad Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby. Prospešné sú aj pre vaše srdce – dobré tuky udržiavajú optimálnu funkciu obehu a doplňujú prospešný zdravý cholesterol.
Zdieľať na