TEST Známe značky cestovín vo veľkom porovnaní kvality a chuti: Niektoré nás prekvapili, obsahujú zvláštnu prísadu!

Test cestovín

Toto boli vaše najobľúbenejšie testy v roku 2022 (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Cestoviny sú jednou z najobľúbenejších potravín. Ich hlavnými prednosťami je rozmanitosť, rýchla príprava a chuť. A keďže majú v kuchyni svoje stále miesto, práve preto sme sa rozhodli podrobiť testu cestoviny od siedmich známych značiek. Vybrali sme vretienka, alebo ak chcete – vretená, vruty, vrtuľky či fusilli. Tie sú často využívané ako príloha, výborne však poslúžia aj v šalátoch a zapekaných jedlách. Ako náš test cestovín dopadol?

Už pri prvom pohľade na vretienka v baleniach je zrejmé, že hoci patria k jednému druhu, ich tvar nie je úplne rovnaký. Niektoré fusilli sú zatočené iba zľahka, iné pôsobia kompaktnejšie. Zásadné rozdiely sú tiež v zložení, predovšetkým v kvalite použitej múky.

Je pravdou, že sú semolinové cestoviny (z tvrdej pšenice) chutnejšie ako lacné cestoviny z mäkkej pšenice? To sa dozviete z nasledujúceho porovnania. Pri testovaní sme vždy použili rovnaké odvážené množstvo vretienok a rovnaké množstvo čerstvej osolenej vody. Na každom tanieri je odfotená porcia, ktorá vznikla vyvarením 50 g suchých cestovín. Testované cestoviny sme zoradili abecedne.

Odporúčaný návod na prípravu: Cestoviny vložíme do vriacej osolenej vody s trochou oleja (cca 1 l vody na 100 g cestovín). Varíme 5 až 9 minút, priebežne miešame. Potom cestoviny scedíme a podávame.

Cessi Bezvaječné cestoviny Vretienka

  • Orientačná cena: 0,89 €/400 g
  • Zloženie: pšeničná múka, pitná voda, kurkuma mletá
  • Energia: 1458 kJ/348 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Slovensko

Vretienka Cessi pôsobili zo všetkých ako najmenšie. Boli hotové veľmi rýchlo, a to už v priebehu 4 minút. Po uvarení sú chuťovo jemné a neutrálne, vo všetkých miestach rovnomerne pružné. Tieto vretienka sú menej výrazné a vzhľadom na ich menšie rozmery sú vhodné skôr ako príloha k mäsu než ako nápaditá cestovina do šalátu. Okrem pšeničnej múky a vody však obsahujú aj kurkumu, čo nás trochu prekvapilo. Na škodu potraviny to však určite nie je a v cestovinách ju necítiť.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Závislosť od mobilu vie napáchať veľké škody: Poznáme príznaky a poradíme, ako sa jej zbaviť!
Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

COOP Jednota Dobrá cena Vretienka

  • Orientačná cena: 0,69 €/400 g
  • Zloženie: pšeničná múka, pitná voda, kurkuma mletá
  • Energia: 1468 kJ/342 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Slovensko

Už prvý pohľad na vretienka predávané pod privátnou značkou COOP Jednota Dobrá cena nevzbudzoval práve najlepší dojem. Ich konkurencia bola pomerne silná, preto do popredia rýchlo vystúpili ich nedostatky. Ide o vretienka menšej veľkosti, a zároveň menej zatočené. Niektoré boli už v suchom stave vo vrecku rozpadnuté a rozdeľovanie či praskanie pokračovalo aj počas varenia. Uvarené boli veľmi rýchlo – už do 4 minút. Chuť týchto vretienok je málo výrazná. Za ich žltšou farbou sa ukrýva opäť kurkuma.

Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Ideál Bezvaječné cestoviny Vretená

  • Orientačná cena: 0,79 €/400 g
  • Zloženie: pšeničná múka
  • Energia: 1516 kJ/358 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Česká republika

Bezvaječné vretená od českej značky Ideál nám všeobecne veľmi chutili. Za dobrú cenu získate cestoviny primerane veľké, krásne zavinuté, ktoré si perfektne udržali svoj tvar aj po dovarení. Hoci ide o vretená z mäkkej pšenice, ich chuť bola príjemná. Varili sa necelých 8 minút. Hodnotíme ich ako všestranné a univerzálne – vhodné ako príloha, s omáčkou aj do studených šalátov.

Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

K-Classic Fusilli (Kaufland)

  • Orientačná cena: 1,09 €/500 g
  • Zloženie: krupica z tvrdej pšenice
  • Energia: 1519 kJ/358 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Nemecko

K-Classic Fusilli predávané výhradne v sieti Kaufland sú prvé semolinové vretená (z tvrdej pšenice) v našom testovaní. Svojou veľkosťou a zatočením sú neprehliadnuteľné – najväčšie zo všetkých. Taktiež sa odlišujú aj tmavšou farbou. Varili sa až 9 minút. Presvedčili nás pevnou konzistenciou a veľmi dobrou cestovinovou chuťou. Odporúčame používať ich do šalátov alebo podávať s omáčkou, kde ich tvar krásne vynikne. Po vychladnutí sa stávajú o čosi tuhšími, preto im určite bude lepšie v spoločnosti omáčky, kde predčasne neobschnú.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Čo variť ak nechcete stáť pol dňa pri sporáku? Špenátové cestoviny s kuracím mäsom máte raz-dva!
Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

PANZANI Torti

  • Orientačná cena: 2,19 €/500 g
  • Zloženie: 100 % krupica z tvrdej pšenice
  • Energia: 1531 kJ/361 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Francúzsko

Torti a fusilli patria do jednej rodiny zatočených krátkych cestovín so širokým využitím. Cestoviny torti od značky Panzani sú jednoznačne vrtuľky, no v priemere sú o čosi užšie ako klasické vretená. V obchode však boli neprehliadnuteľné, preto sa dostali aj do nášho testu. Ide o cestoviny z tvrdej pšenice predávané za vyššiu cenu. Stoja za tie peniaze? Áno, nesklamali! Varili sa necelých 7 minút. Uvarené cestoviny boli krásne pružné, súdržné a chutili lahodne aj samotné. Bonusom navyše je praktické uzatváranie balenia pomocou kovovej spony.

Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

PODRAVKA Fusilli

  • Orientačná cena: 1,59 €/500 g
  • Zloženie: krupica z tvrdej pšenice
  • Energia: 1502 kJ/354 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Vyrobené v EU

Výborný pomer cena a kvality nám odprezentovali vizuálne pútavé fusilli od značky Podravka. Balenie je pevné a pomocou lepiaceho pásu je vyriešené opakované uzatváranie. Tieto semolinové cestoviny sú pekne zatočené a o čosi kratšie v porovnaní s konkurenciou. Varili sa 8 minút. Po dovarení potešili veľmi dobrou chuťou. Mali príjemnú konzistenciu, dobrú pevnosť a u viacerých z nás sa umiestnili na prvom mieste.

Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

TESCO Hearty FOOD CO. Vretená

  • Orientačná cena: 0,79 €/500 g
  • Zloženie: pšeničná múka
  • Energia: 1516kJ/358 kcal na 100 g
  • Krajina pôvodu: Veľká Británia

Nízka cena a veľké balenie – od vretien predávaných pod značkou Hearty Food Co. exkluzívne v Tescu sme na úvod nemali veľké očakávania. Tvarovo a zatočením (aj farbou obalu) sú podobné vretenám z Kauflandu, no sú z mäkkej pšenice a podstatne svetlejšie. Počas varenia sa chceli niekoľkokrát prichytiť o dno hrnca. Hotové boli za necelých 8 minút. Výsledok prekvapil každého. Tieto vretená boli fantasticky pružné a krásne objemné. Ich chuť je jemná, vďaka čomu sa hodia do množstva jedál.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST Porovnali sme niekoľko jahodových nanukov: Ktorý obsahuje najviac ovocia a ktorý chutí umelo?
Test cestovín
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Ako by sme zhrnuli naše testovanie cestovín?

Svet cestovín je krásne rozmanitý, čo nám dokázala aj naša „zatočená“ sedmička. Očakávali sme, že drahšie semolinové cestoviny nastavia latku vysoko, a tak sa aj stalo. Výborné hodnotenia pozbierali cestoviny od značiek Podravka a Panzani. Z lacných boli veľkým pozitívnym prekvapením vretená od značiek Ideál a Tesco. Na poslednom mieste sa umiestnili vretienka predávané pod privátnou značkou COOP Jednota Dobrá cena, ktoré v tejto konkurencii pôsobili tak trochu ako škaredé káčatká.

S ktorou značkou cestovín z nášho testu máte najlepšie skúsenosti?

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame