Ako dobre sa vyznáte v káve? S našimi tipmi nájdete svoju obľúbenú

Kávové zrná

O tom, či vám káva zachutí, rozhoduje viacero faktorov (Zdroj: GettyImages)

Každý druh kávy má svoje špecifické vlastnosti, pre ktoré je medzi ľuďmi obľúbený. Jedným z najdôležitejších faktorov je preferovaná chuť.

Vlastnosti kávy                                                                                                    

Naše zmysly rozoznávajú niekoľko vlastností kávy: vôňu, silu a chuť. Ako prvú hodnotíme jej vôňu. Uvoľní sa pri prvom kontakte kávy s vodou. Kyslosť (acidita) nie je chuť octu, ale akási ostrosť spôsobená ovocnými kyselinami v odrode. V dôsledku zlého skladovania, praženia či prípravy však možno hovoriť o nežiaducej kyslosti.

Telo je sila kávy, čiže čas, na ako dlho dúšok kávy obsadí ústa. Káva s plnším telom doznieva na podnebí pomalšie. Závisí to od množstva aromatických olejov a stupňa praženia. A napokon chuť je celkový dojem, ktorý zanechá káva v ústach. Je individuálna, preto je prirodzené, ak vám chutí iná káva ako vášmu partnerovi.

Pestrá paleta chutí

V káve rozlišujeme tri základné chute: sladkú, kyslú a horkú. Sladkú chuť vnímame najvýraznejšie vpredu, na špičke jazyka, kyslú po stranách a horkú vzadu, na koreni jazyka. Sladká chuť môže pripomínať vanilku, mliečnu čokoládu, dužinaté ovocie alebo med. Kyslá chuť červené víno, citrusy či iné kyslejšie ovocie. Káva sa však najčastejšie spája s horkou chuťou. Môže mať podobu horkej čokolády, pražených orechov alebo korenia.

Pre vnímanie chutí je ideálne neutrálne prostredie v ústach. Postačí na to pohár čistej vody. Niekedy môže trvať dlhšie, kým nájdete svoju obľúbenú značku. Každému milovníkovi kávy sa to však časom podarí. Nebojte sa ochutnať aj nové, neznáme kávy a dajte na svoje zmysly.


Mohlo by vás zaujať: Káva päťkrát inak: Poznáme top kombinácie na leto – pridajte zmrzlinu, tonic alebo banán


Základné druhy kávy

Ak sa nevyznáte v jednotlivých typoch kávy, tento stručný prehľad vám môže uľahčiť rozhodovanie. Existuje veľa druhov kávovníka. Na potravinárske účely sa využíva najmä kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník robusta (Coffea robusta/Coffea canephora).

Arabica

Najobľúbenejšia je práve káva z kávovníka arabského – Arabica. Jej chuť je jemná a zároveň intenzívna. Pripravujú sa z nej najlepšie kávy na svete. Repertoár jej chutí a vôní je veľmi pestrý, napríklad sladké ovocné tóny, jemný nádych čokolády, lesných bylín alebo exotické chute tropických plodov.

Jej cena je vyššia nielen pre komplexnejšiu paletu chutí, ale aj náročnejší, prevažne ručný zber. Pestuje sa vo výškach od 1 000 do 1 800 m n.m. Má rada tropické oblasti Afriky, Strednej a Južnej Ameriky. Odtiaľ sa rozváža skoro do celého sveta. V ponuke sú balenia so 100-percentným obsahom Arabicy, ale aj espresso zmesi s Robustou, ktorým dodáva výnimočnú chuť a arómu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Na Lida do Café (@na_lida_do_cafe)

Robusta

Najväčšími producentmi tejto kávy sú Vietnam a Brazília. Síce nie je taká kvalitná a žiadaná ako Arabica, má však veľa predností. Kávovník robustný sa uspokojí s nižšou nadmorskou výškou a vyššími teplotami. Jej zber je najmä strojový, preto je cena tejto kávy je nižšia.

Kávové zrná Robusty obsahujú 2- až 3-násobne viac kofeínu oproti Arabice, čo ocenia tí, ktorí potrebujú „nakopnúť“. Jej chuť je horkastá, zemitá, preto je obľúbená ako súčasť espresso zmesí. V kombinácii s Arabicou tvorí dokonalú harmóniu lahodnej chuti a príjemnej horkosti. Ich miešaním sa zvýši obsah kofeínu a zároveň zníži cena kávy.

Bezkofeínová káva

Je ideálna pre tehotné ženy a ľudí citlivých na kofeín. Ešte pred upražením sa zbavuje kofeínu tak, aby si zachovala čo najviac pôvodnej chute. Je ľahšia, no či už chutí lepšie alebo horšie než klasická, je vecou osobných preferencií. Ak vám „nesadne“ jeden bezkofeínový produkt, neznamená to, že vám nebude chutiť žiaden iný.

Uvedomte si, že medzi kávovými výrobkami sú veľké rozdiely v chuti súvisiace s pôvodom zŕn, procesom praženia a spôsobom mletia. Navyše existujú aj odrody kávy s prirodzene nižším obsahom kofeínu. Nemusia tak podstupovať ďalšie spracovanie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa The Green Bean (@ugcbykaycee)

Zelená káva

Nejde o žiadnu špeciálnu úpravu ani druh, ale bežné zrná typu Arabica, ktoré neprešli pražením. Majú inú chuť aj arómu, niečo medzi zeleným čajom a kávou. Keďže neboli podrobené vysokej teplote, zachovali si niektoré prospešné zložky, ako je kyselina chlorogénová. Dnes je vyhľadávaná najmä pre svoj pozitívny vplyv v oblasti chudnutia. Dokáže vyvážiť množstvo cukru v krvi a pôsobiť ako „spaľovač“ tuku. Môže znížiť vysoký krvný tlak, zlepšiť prietok ciev, čím môže byť užitočná ako prevencia aterosklerózy.

Odborníci však upozorňujú, že pri chudnutí a optimalizácii celkového zdravia sa nemožno spoliehať len na kávu. Základom je strava a životný štýl. Káva je zdravá a veľmi chutná, preto je najlepšie užívať si ju a jej potenciálne zdravotné benefity vnímať ako príjemný bonus.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame