Pamätáte si ešte na časy, keď boli banány, mandarínky, pomaranče či ananás vnímané ako exotický tovar? Dnes ich už kúpime bežne, rovnako ako jablká či hrozno. A postupne sme vzali na milosť aj mango alebo avokádo.
Stále však existuje veľa druhov ovocia, ktorým právom zostáva prívlastok „exotické“. Už jeho vzhľad na nás pôsobí zaujímavo a príťažlivo, no často si na jeho kúpu netrúfame. Nič o tomto ovocí totiž nevieme a netušíme ani, ako ho konzumovať. A to je veľká škoda. Pitahaya, hurmikaki, marakuja či kumkvát nielen dobre chutia, ale zásobujú nás aj cennými vitamínmi a inými zdraviu prospešnými látkami, ktoré najmä v zimnom období potrebujeme doslova ako soľ. Čo určite stojí za vyskúšanie?
Pitahaya je známa ako dračie vajce
Dozrieva na kaktusoch, ktoré kvitnú iba v noci, pričom kvety opeľujú netopiere. Pre pitahayu je typická tmavoružová, červená či fialová šupa so šupinami. Práve vďaka nim a svojmu tvaru dostala meno „dračie vajce“ alebo „dračie ovocie“. Vo vnútri je pithaya biela, žltá, červená alebo fialová, plná drobných zrniečok. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínu C, vápnika a železa, je teda výborným prostriedkom na podporu imunity.
Okrem toho priaznivo ovplyvňuje trávenie, krvný tlak, zrak, kosti a zuby, pomáha pri problémoch s dýchaním a pôsobí ako antidepresívum a prírodný liek na nespavosť. Konzumácia pitahaye je bezproblémová: šupiny stačí odrezať alebo stiahnuť a ovocie jednoducho rozkrojiť a nakrájať na mesiačiky ako melón. Vyjedať ho môžete tiež lyžičkou. Pithaya je vhodná aj do koktailov, smoothie či na ozdobu zákuskov a dezertov.

Papája pomôže pri problémoch s trávením
Zvonka je žlto-zelená, vnútri oranžová, žltá alebo červená. Jej zrelosť spoznáte práve podľa farby: čím je žltšia, tým je zrelšia. V jej vnútri nájdete množstvo čiernych zrniečok, ktoré majú ostrú chuť a po usušení sa uplatnia ako korenie. Dužina papáje chuťou pripomína melón. Obsahuje betakarotén, vápnik, draslík, fosfor, horčík a veľké množstvo vitamínu C.
Papája je vynikajúca pri problémoch s trávením, najmä pri bolestiach žalúdka, problémoch s pankreasom, pri pálení záhy či pri hemoroidoch. Vo väčšom množstve by ju nemali jesť tehotné ženy. Ako papáju konzumovať? Zrelý plod prerežte, jadierka vyberte a dužinu vyberte lyžičkou. Okrem priamej konzumácie môžete papáju použiť do zákuskov, šalátov i na smoothie.

Granátové jablko si doprajte pravidelne
Jeho červená tvrdá šupa ukrýva stovky semien obalených sladkou dužinou. Granátové jablko obsahuje sodík, draslík, množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B a zdravé aminokyseliny. Aj toto ovocie má priaznivý vplyv na imunitu, čím pomáha predchádzať ochoreniam. Pozitívne ovplyvňuje aj trávenie či krvný obeh. Redukuje ukladanie tuku v cievach aj pod kožou, prečisťuje obličky, regeneruje bunky. Jeho konzumácia sa odporúča dvakrát týždenne.
Granátové jablko môžete prekrojiť na polovicu a prstami pooddeľovať jednotlivé zrniečka. Prípadne odrežte vŕšok jablka a podľa jednotlivých puzdier skúste jablko narezať, rozlúpnuť a zrnká opatrne poodlupovať. Toto exotické ovocie je vhodné do šalátov, zákuskov či smoothie.

Mohlo by vás zaujať: Exotické ovocie na vašom tanieri: Vyskúšajte nové chute a potešte svoje zdravie
Kumkvat môžete konzumovať aj so šupkou
Citrusový plod z Ázie pripomína vzhľadom pomaranč, jeho chuť je však iná, trpko-sladká. Kumkvat obsahuje veľa vody, kyseliny pantoténovej a listovej, vitamíny C, B, A aj E, provitamín A a je tiež zdrojom omega 3- a 6-mastných kyselín. Vďaka tomu podporuje trávenie, imunitu, zdravie vlasov a nechtov, priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém a bojuje proti osteoporóze.
Plody kumkvatu stačí dobre umyť a zjesť aj so šupou. Jeho šupa je horkastá, dužina je však sladká. Jadierka môžete vybrať, tie nie sú veľmi chutné. Okrem priamej konzumácie kumkvat využijete na prípravu džemu, likéru, na zaváranie, do šalátov, ale tiež na dusenie ako doplnok k divinovým jedlám.

Liči pripomína malého ježka
Dvojslivka čínska, ako znie celé meno ovocia liči, pochádza z Číny, pestuje sa však aj v USA, Afrike či na Novom Zélande. Jej ružovkastá šupa s drobnými výhonkami pripomína ježka a ukrýva v sebe sladkú dužinu s veľkou kôstkou. Aj liči je mimoriadne zdravým ovocím, obsahuje veľa vitamínu C a priaznivo vplýva na kašeľ, žalúdok či bolesť a teplotu.
Čerstvé liči stačí ošúpať . Šupka nie je jedlá, preto ju pokojne vyhoďte. V strede dužiny nájdete kôstku, podobne ako u datlí, tú tiež nekonzumujte. Toto ovocie sa hodí aj do smoothie, kompótov a štiav alebo sladkého šalátu.

Marakuja osvieži kyselkavou chuťou
Guľaté až oválne ovocie žltej alebo fialovej farby je vo vnútri šťavnaté, s množstvom semienok. Žlté marakuje dorastajú do veľkosti grapefruitu a majú jemnú šupku. Fialové sú menšie a ich šupa je tvrdá, zošúverená a mierne jedovatá, keďže obsahuje molekuly kyanidu. Marakuja, inak mučenka jedlá, obsahuje množstvo draslíka, fosforu, sodíka, vápnika aj vitamínu C.
Vďaka tomu priaznivo ovplyvňuje trávenie, vylučovanie i metabolizmus, napomáha regenerácii svalov a reguluje správnu funkciu mozgu, srdca a nervov. Zrelá marakuja je zošúverená, vnútri plná semienok v dužinatom obale. Tie sú kyselkavej chuti a jedia sa surové lyžičkou. Skvele sa hodia aj do jogurtov, zákuskov, šalátov, nápojov a smoothie.

Opuncia je vhodná aj pre diabetikov
Plod kaktusa opuncie figovej sa bežne pestuje aj u nás. Farba šupy je žltá až červená a plody sú pokryté jemnými pichliačmi. Aj toto exotické ovocie obsahuje veľa vitamínu C, vitamín A, esenciálne aminokyseliny a množstvo minerálov. Opuncia dokáže stabilizovať cukor v krvi, je preto vhodná pre diabetikov.
Okrem toho má regeneračné účinky na pečeň a pôsobí ako antidepresívum. Jej pravidelnou konzumáciou zlepšíte vzhľad svojich vlasov a nechtov a podporíte zdravie močovej sústavy a prostaty. Opunciu môžete prekrojiť na polovicu a vyjedať lyžičkou, alebo ju ošúpať a skonzumovať ako banán.

Zdieľať na