Ovocné knedličky. To sú prázdniny u babky, hrejivé lúče slnka na tvári a bezstarostné detstvo. Takéto spomienky sa nám vynoria vždy, keď dostaneme chuť na sladký obed. Čo ale povie postava na toľkú nálož kalórií? Na zdravší recept s batatmi nemôže povedať nič.
Cesto zo sladkých zemiakov je úžasne jemné a prirodzene sladké aj bez cukru. Zemiakové knedličky môžete naplniť ovocím podľa chuti a posypať makom, kokosom či kakaom. Určite odporúčame vyskúšať posýpku z pekanov a škorice so štipkou soli.
Potrebujeme (na 2 porcie)
- 350 g batatov
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 vajce
- zemiakový alebo kukuričný škrob na podsypanie
- slivky alebo iné ovocie
- hrsť pekanových orechov
- 2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky morskej soli
- grécky jogurt
- javorový sirup
Postup

Bataty očistíme, nakrájame a uvaríme domäkka. Popučíme ich vidličkou a necháme vychladnúť.

K vychladnutým zemiakom pridáme múku, trocha soli, vajce a vypracujeme cesto. Cesto je dosť lepivé a ťažšie sa s ním pracuje, ale pomôžeme si naolejovanými rukami. Hotové cesto necháme 15 – 20 minút odpočívať.

Cesto preložíme na podložku a podsypeme škrobom. Vďaka škrobu sa nebude lepiť a ľahšie ho vygúľame do tvaru valca. Z cesta odkrajujeme približne rovnaké kúsky. Každý kúsok roztlačíme rukou na placku, do stredu položíme slivku, spojíme okraje a urobíme guľku.

Guľky hádžeme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú uvarené.

Už nám chýba iba posýpka. Pekanové orechy zľahka opražíme na suchej panvici. Dávame pritom pozor, aby sa nespálili Vychladnuté rozmixujeme a zmiešame so škoricou a soľou. Táto kombinácia je skutočne fantastická.

Môžeme servírovať. Ovocné knedličky poprášime posýpkou, pridáme za lyžicu gréckeho jogurtu a polejeme javorovým sirupom. Dobrú chuť!
Zdieľať na