FOTORECEPT Tradičná bulharská ljutenica: Mňam, je výborná na cestoviny aj ku grilovanému mäsu!

Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie

Tradičná bulharská Ljutenica je výbornou zeleninovou omáčkou na cestoviny, aj ku grilovanému mäsu. (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zatiaľ, čo ajvar sa v našej kuchyni už cíti ako doma, o ďalšej bulharskej pochúťke z pečenej papriky vie iba málokto. Ljutenica je niečo ako hustá korenená nátierka, ktorá sa v Bulharsku podáva takmer ku všetkému. Môžete si ju vychutnať k rybe, grilovanému steaku či syru, ako omáčku na špagety alebo len tak natrieť na hrianku.

Spôsobov ako pripraviť ljutenicu je mnoho. Postupy sa líšia v závislosti od regiónu, ale základom je v každom z nich na uhoľ spečená červená paprika. My sme vyskúšali jednoduchý recept s obľúbeným balkánskym korením zvaným čubrica.

Potrebujeme

  • 2 červené kapie
  • 1 väčší baklažán
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL balkánskeho korenia čubrica
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • olej

Postup

Kapiu s baklažánom poriadne umyjeme, osušíme a pečieme na 200 °C približne 30 minút. Počas pečenia zeleninu otáčame a keď je paprika už skoro čierna, vtedy ju považujeme za hotovú.

Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Následne potrebujeme zeleninu spariť, aby sa ľahko šúpala. Môžeme ju preložiť do igelitového vrecka alebo ju iba jednoducho zakryjeme pokrievkou a necháme odpočívať 20 minút.

Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zo zeleniny odstránime jadrovník a stopky. Potom už len nožom stiahneme tenkú šupku a odrazu je paprika opäť krásne červená.

Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Papriku s baklažánom necháme na doske a posypeme čubricou. Zeleninu pomocou noža striedavo krájame a miešame až vznikne niečo ako hustá kaša s kúskami.

Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

V hrnci necháme dobre rozpáliť olej, osmažíme najemno nasekanú cibuľu, pridáme zeleninu, prelisovaný cesnak a chvíľu restujeme. Potom zmes ochutíme pretlakom a korením. Necháme ju prevrieť, dosolíme a odstavíme z varnej dosky.

Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ljutenicu môžeme podávať teplú aj studenú. V chladničke pokojne vydrží niekoľko dní a ak má niekto veľa zeleniny, môže si túto balkánsku špecialitu aj zavariť do zásoby. Dobrú chuť!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vlastná úroda stojí čas, peniaze aj námahu v záhrade: Oplatí sa vôbec pestovanie zeleniny?
Tradičná bulharská Ljutenica, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame