Zatiaľ, čo ajvar sa v našej kuchyni už cíti ako doma, o ďalšej bulharskej pochúťke z pečenej papriky vie iba málokto. Ljutenica je niečo ako hustá korenená nátierka, ktorá sa v Bulharsku podáva takmer ku všetkému. Môžete si ju vychutnať k rybe, grilovanému steaku či syru, ako omáčku na špagety alebo len tak natrieť na hrianku.
Spôsobov ako pripraviť ljutenicu je mnoho. Postupy sa líšia v závislosti od regiónu, ale základom je v každom z nich na uhoľ spečená červená paprika. My sme vyskúšali jednoduchý recept s obľúbeným balkánskym korením zvaným čubrica.
Potrebujeme
- 2 červené kapie
- 1 väčší baklažán
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL balkánskeho korenia čubrica
- čierne mleté korenie
- soľ
- olej
Postup
Kapiu s baklažánom poriadne umyjeme, osušíme a pečieme na 200 °C približne 30 minút. Počas pečenia zeleninu otáčame a keď je paprika už skoro čierna, vtedy ju považujeme za hotovú.
Následne potrebujeme zeleninu spariť, aby sa ľahko šúpala. Môžeme ju preložiť do igelitového vrecka alebo ju iba jednoducho zakryjeme pokrievkou a necháme odpočívať 20 minút.
Zo zeleniny odstránime jadrovník a stopky. Potom už len nožom stiahneme tenkú šupku a odrazu je paprika opäť krásne červená.
Papriku s baklažánom necháme na doske a posypeme čubricou. Zeleninu pomocou noža striedavo krájame a miešame až vznikne niečo ako hustá kaša s kúskami.
V hrnci necháme dobre rozpáliť olej, osmažíme najemno nasekanú cibuľu, pridáme zeleninu, prelisovaný cesnak a chvíľu restujeme. Potom zmes ochutíme pretlakom a korením. Necháme ju prevrieť, dosolíme a odstavíme z varnej dosky.
Ljutenicu môžeme podávať teplú aj studenú. V chladničke pokojne vydrží niekoľko dní a ak má niekto veľa zeleniny, môže si túto balkánsku špecialitu aj zavariť do zásoby. Dobrú chuť!
Zdieľať na