Letná grilovačka sa bez byliniek nezaobíde: Jedlo dochuťte ako šéfkuchár, takéto je najlepšie!

Grilovačka mäso a bylinky

Použiť čerstvé bylinky pri grile je skvelý spôsob, ako si okoreniť život a dochutiť jedlo v jednom (Zdroj: Freepik/Tatiana Goskova)

Horúce počasie si asi všetci najradšej užívame v prírode, najmä vtedy, keď povieva príjemný vetrík a ochladzuje nás tieňom z listnatých stromov. A ak si môžeme dopriať trochu luxusu v podobe prípravy jedla vonku vo vlastnej záhrade, skvelou voľbou je grilovačka. Letné dni vďaka nim dostávajú neodolateľnú príchuť.

Nezáleží na tom, ako skúseným „gril majstrom“ ste, nové inšpirácie sa vždy zídu. Prekvapia rodinu a priateľov a spoločne strávený čas okorenia nepoznanými chuťami a vôňami. Jedno je isté, žiadna dobrá grilovačka sa nezaobíde bez čerstvých byliniek. Viete, ako si ich dopestovať a ktoré používať pri grilovaní? 

V článku sa dočítate:

Na pestovanie byliniek ku grilovačke netreba byť profi záhradníkom

Väčšina ich druhov sa pestuje naozaj veľmi ľahko a po celú letnú sezónu vám môžu byť doslova po ruke. Nevyžadujú ani veľa priestoru. Niektorým postačí len črepník, iné nájdu miesto vo vyvýšenom záhone alebo v stojane vyrobenom z drevených paliet.

Obľúbeným spôsobom pestovania byliniek sa stali takzvané bylinkové špirály. Aby splnili svoj účel, musia byť správne orientované. Spodná časť sa zvyčajne orientuje na sever a vyššia časť zas na juh. Práve preto sa v spodnej časti bude viac dariť mäte alebo petržlenu a vo vrchnej časti skôr rozmarínu, tymiánu alebo oregánu.

Ak sa rozhodnete bylinky pestovať ako obrubu chodníkov alebo záhonov, zvoľte najmä odolnejšie druhy, ktoré znesú aj občasné zašliapnutie. Zároveň by svojím vzrastom nemali prevyšovať ostatné rastliny na záhone a nemali by sa ani agresívne rozširovať podzemkami alebo semenami. Môžete tak pestovať nechtík, materinu dúšku alebo pravidelne strihanú levanduľu.

V prípade, že máte na záhrade dostatok priestoru, venujte bylinkám samostatný záhon. Na ňom si bylinky môžete zasadiť podľa druhu, podľa výšky alebo podľa životného cyklu, aby ste ich mohli naraz zbierať a spracovávať.

No a pokiaľ bylinky môžete pestovať iba na balkóne alebo na terase, nemusíte sa obávať, že zaberú veľa miesta. Môžete ich pestovať aj v jednej nádobe a nie každú zvlášť. Je len na vás a vašich podmienkach, akú zostavu byliniek si zvolíte. Menšie črepníky rýchlejšie vysychajú, a preto pravidelne zalievajte, aby nezvädli.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Nenechajte svoju pleť trpieť od slnka: Tu nájdete štyri skvelé ochladzujúce masky na tvár!
bylinky na grilovanie
Väčšina druhov byliniek sa hodí pri príprave grilovaných pokrmov (Zdroj: Freepik/vecstock)

5 najobľúbenejších a najpoužívanejších byliniek ku grilu

Ktoré bylinky patria k najobľúbenejším a najčastejšie ich používame, pretože sa bez nich nezaobíde žiadna správna grilovačka? Existuje nepredstaviteľné množstvo byliniek, ktoré by človek mohol za svoj život pestovať a ochutnať. Ak sa však neviete rozhodnúť, ktorá konkrétna z tohto množstva je pre vás tá pravá, inšpirujte sa našimi tipmi na tie naj.

Netreba ich pridávať vo veľkom množstve, aby jedlu dodali nielen nezameniteľnú chuť, ale tiež pomohli aj k lepšiemu tráveniu. Mnohé z grilovaných jedál nepatria práve k tým ľahko stráviteľným, a preto určite oceníte práve tieto účinky byliniek. Tak ako podporujú chuť do jedla, rovnako stimulujú aj proces trávenia, zlepšujú stráviteľnosť a pomáhajú bojovať s plynatosťou.

Tymián obyčajný (lat. Thymus vulgaris)

Mimoriadne populárna bylinka stredomorskej kuchyne má výraznú chuť aj vôňu. Drobné lístočky sa zídu pri príprave jednoduchej marinády z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, korenia a soli. Alebo nimi posypte zeleninu, syry, ryby, mäso a dajte ich na gril. Najintenzívnejšiu chuť majú mladé lístky, ktoré je vhodné zbierať ešte pred rozkvitnutím.

Rozmarín lekársky (lat. Rosmarinus officinalis)

Je tiež bylinkou s výraznou arómou, ktorá nemusí byť každému po chuti. S mierou ale dochutí každý druh mäsa, ryby, syry a aj zeleninu. Pamätajte, že čím dlhšie sa bude tepelne pripravovať, tým intenzívnejšia bude chuť rozmarínu. Pochádza zo Stredomoria a je obľúbený v prímorských krajinách. Má viacero priaznivých účinkov na zdravie, ale pri grilovaní možno najviac oceníte, že podporí trávenie.

Petržlen záhradný (lat. Petroselinum crispum)

Hladká alebo kučeravá petržlenová vňať je niečo, čo nás sprevádza už od detstva. Asi každý ju dostal na tanier s nedeľnou polievkou alebo zemiakovou kašou. Táto bylinka má svoje miesto aj pri grilovaní. Marináde, zálievke na šalát, grilovanej zelenine alebo rybe dodá nezameniteľnú chuť, ale tiež by sa nemala dlho tepelne upravovať.

Šalvia lekárska (lat. Salvia officinalis)

Toto je jedna z byliniek, ktorá sa výnimočne dobre hodí k mastnejším druhom mäsa, ako je jahňacina, ale aj ku klobásam, vajíčkam a syrovým jedlám. V Taliansku šalviou radi ochucujú teľacie mäso. Jej nahorklá a živicová chuť sa výborne kombinuje s medom. Ak ju používate čerstvú, nakrájajte alebo nasekajte ju na menšie kúsky, pretože listy zvyknú mať jemné chĺpky.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Ochutnajte krémové rizoto s cuketou, hráškom a zelenou fazuľkou

Bazalka pravá (lat. Ocimum basilicum)

Je nenáročná na pestovanie a pritom má také široké využitie. Aj preto patrí bazalka k najobľúbenejším bylinkám na celom svete. Neodolateľná vôňa a podmanivá chuť z nej robia ideálnu spoločnosť pre zeleninové aj mäsité pokrmy. V surovom alebo tepelne upravenom stave chutí rovnako skvele a kombinácia s paradajkami, olivami, cesnakom a mozzarellou je dnes už legendárna.


Sú čerstvé bylinky súčasťou aj vašich letných grilovačiek?

Grilovačka s čerstvými bylinkami má svoje pravidlá

Pravidlo na kombinovanie byliniek s mäsitými pokrmami na grilovanie vyzerá nasledovne:

  • rozmarín, petržlen, šalvia a bazalka sa dobre kombinujú s hovädzím mäsom,
  • estragón, bazalka, oregáno a koriander sa hodia ku kuraciemu mäsu,
  • šalvia, rozmarín a tymián sa dobre kombinujú s bravčovým mäsom,
  • oregáno, tymián, fenikel a kôpor kombinujte s rybami.

Ak radšej grilujete zeleninu, vyskúšajte tieto bylinky:

  • na paradajky použite bazalku, bobkový list, pažítku, kôpor, cesnak, majorán, oregáno, rozmarín, estragón alebo tymián,
  • na mrkvu vyskúšajte bobkový list, pažítku, kôpor, majorán, mätu, oregáno, petržlen, estragón alebo tymián,
  • na sladkú kukuricu sa hodia kôpor, majorán, petržlen alebo tymián,
  • na huby použite šalviu, tymián, rozmarín, petržlen alebo koriander.

Grilovačka a TOP trendy pre rok 2023 podľa svetových kulinárskych expertov

Trendy neobchádzajú žiadnu oblasť nášho života a možno budete prekvapení, ale aj grilovačka sa nimi riadi. Tie najaktuálnejšie pre rok 2023 sa zameriavajú na nepoznané chute, ale aj na možnosť, ako ušetriť. Chcete sa dozvedieť, ktoré to sú?

Stavte na jedinečné kúsky hovädzieho mäsa

Ak preferujete hovädzie mäso, pravdepodobne v čase vysokých cien riešite jeho cenu ešte o niečo viac, ako ste to robili predtým. Riešením by pre vás mohlo byť, staviť na menej známe a využívané druhy hovädzieho mäsa, ktoré sú cenovo dostupnejšie. To navrhuje aj David Guas, autor knihy Grill Nation a majiteľ podniku Bayou Bakery, Coffee Bar & Eatery vo Virgínii, USA.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST ruskej zmrzliny: Najmenej tuku a kalórií má len jediná značka

„Z hľadiska výberu hovädzieho mäsa by to mohli byť menej cenené kúsky nachádzajúce sa pri ramene, steak zo šikmého brušného svalu alebo tesne nad nohou. Teraz je skvelý čas, aby ste sa zoznámili s miestnym mäsiarom, ktorý vám môže pomôcť poradiť s novými kúskami. Tie môžete preskúmať bez toho, aby ste zruinovali svoj účet“, hovorí David Guas.

Grilovaná zelenina a ovocie naberajú na popularite

Proces grilovania už dlho nepredstavuje len opečené kúsky mäsa a klobások, čoraz viac ľudí si na svoj tanier nakladá najmä zeleninové a vegetariánske alternatívy. Matt Horn je šéfkuchár a majiteľ Horn Barbecue, Kowbird, Matty’s Old Fashioned v Kalifornii a zo svojej skúsenosti hovorí: „Veľké klobúky húb a letné tekvice a cukety sú moje obľúbené. Tento rok plánujem grilovať aj širokú škálu zeleniny a ovocia na otvorenom ohni – ananás, melón, broskyne, cibuľa a sladké zemiaky .“

„Milujem Maillardovu reakciu, ku ktorej dochádza pri zelenine a ovocí. Inými slovami, vytvára zuhoľnatený povrch, ktorý vzniká pri tepelnej úprave prírodných cukrov“, priznal sa Matt Horn.

Nové druhy rýb spestria grilovačku

Pokiaľ ide o ryby a morské plody, na grile najčastejšie skončia tuniak, losos alebo krevety. Je čas zamerať sa na nové možnosti. Jednou z nich je aj Okúň branzino, ktorý je druhom bielej ryby pochádzajúcej zo západných a južných pobreží Európy a aj severu Afriky. Mierne sladkastá chuť jeho mäsa sa hodí k rôznym príchutiam.

Globálne príchute budú viac žiadané

Je najvyšší čas vyskúšať suroviny inšpirované ázijskou, karibskou alebo kórejskou kuchyňou. Cesnak, zázvor, sójová omáčka ponúkajú extra fúziu chutí a hodia sa tak na mäso, ako aj na zeleninu. Leto 2023 by mohlo byť obdobím, kedy sa pri grilovaní najvýraznejšie presadia rôzne koreniace zmesi do marinád na potieranie mäsa a iných surovín.

Majonéza hlási návrat

O vhodnosti a nevhodnosti masla sa toho popísalo už veľa. Napriek mnohým protichodným informáciám sa maslo v poslednom období zasa dostalo medzi obľúbené suroviny. Šéfkuchár David Guas podporuje podobne aj návrat majonézy ako hlavnej opory pri príprave grilovaných pokrmov.

Navrhuje napríklad pretrieť čerstvú kukuricu majonézou, pred tým, než ju položíte na gril. Majonéza je totiž skvelým spojivom, ktoré pomáha zmesiam korenia priľnúť k bielkovinám a zelenine. Môžete ňou natrieť grilované sendviče, pridať ju do marinády alebo do aioli – studenej, cesnakovej omáčky.

zelenina na grile
Rýchlu letnú večeru s grilovanou zeleninou vykúzlite aj vonku v záhrade (Zdroj: Pexels/Pixabay)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, theseedcollection.com.au, huetersgreenhouses.com, rgfresh.co.uk, bhg.com
Odporúčame