Mrkva je zrejme najznámejšou zeleninou, ktorá prospieva zdraviu očí. Podobné účinky však má aj ďalšie ovocie a zelenina. Výsledky nedávneho výskumu dokázali, že konzumácia hrozna zlepšila kľúčové ukazovatele zdravia očí u starších ľudí.
Účastníci výskumu konzumovali každý deň jeden a pol hrnčeka hrozna po dobu štyroch mesiacov. Hrozno je bohaté na antioxidanty, čo môže byť hlavným dôvodom jeho benefitov pre zdravie očí. Väčšinu očných degenerácií totiž spôsobuje oxidačný stres.
Pozitívny vplyv hrozna
Výskumný tím z National University of Singapore zapojil do výskumu 34 ľudí. Počas 16-tich týždňov konzumovala časť skupiny denne toto ovocie a druhá časť dostávala placebo. Tí, ktorí jedávali hrozno vykazovali výrazné zlepšenie optickej hustoty makulárneho pigmentu, ktorá napomáha očiam odfiltrovať modré svetlo a chráni sietnicu a ďalšie tkanivá. Oproti účastníkom, ktorí brali placebo, mali tiež lepšiu antioxidačnú kapacitu plazmy a celkovú hladinu fenolov.
Skupine, ktorá hrozno nejedávala, namerali značne zvýšený počet konečných produktov glykácie (advanced glycation end products, AGEs). Tie sú škodlivé a ich vysoké hladiny sú spolu s oxidačným stresom hlavným rizikovým faktorom pre vznik očných chorôb.
Štúdia, ktorá bola zhodnotená aj ďalšími odborníkmi, vyšla v žurnále Food & Function. Predošlé výskumy poukazujú na fakt, že AGEs môžu prispievať k vzniku mnohých očných chorôb. Poškodzujú totiž cievne zložky sietnice, oslabujú bunkovú funkciu a spôsobujú oxidačný stres. Z prípravných výskumov na myšiach vyplynulo, že konzumácia hrozna dokáže ochrániť štruktúru a funkciu sietnice.
Vhodná prevencia pred poškodením očí
Bobuľky hrozna majú vysoký obsah antioxidantov a ďalších polyfenolov, ktoré dokážu znížiť oxidačný stres a potlačiť tvorbu AGEs. Prospešné sú aj pre sietnicu, hlavne preto, že zlepšujú optickú hustotu makulárneho pigmentu.
„Náš výskum je prvý, ktorý dokazuje, že konzumácia hrozna pozitívne vplýva na zdravie očí, čo je naozaj skvelé. Zvlášť preto, že populácia čoraz viac starne,“ povedal spoluautor štúdie doktor Jung Eun Kim.
„Hrozno je ľahko dostupné ovocie a výskum preukázal, že už 1 a pol šálky za deň prospieva zdraviu. Pravidelná konzumácia zlepší zdravie očí u starších ľudí, konkrétne v rozšírení optickej hustoty makulárneho pigmentu. To sa dá vysvetliť zvýšenou antioxidačnou kapacitou plazmy a hladinou fenolov, a zároveň znižovaním AGEs,“ skonštatoval.
Zdieľať na