Chlieb môže byť súčasťou vyváženej stravy: Dietologičky prezrádzajú, ktorý je najzdravší

starí rodičia s vnúčikom jedia chlieb

Chlieb je pre mnohých každodennou súčasťou stravy (Zdroj: GettyImages)

Jednou z potravín, ktorú mnohí ľudia milujú, je chlieb. Často sa však môžeme z hľadiska výživy odvšadiaľ dopočuť, že konzumovať chlieb je zlé, a to najmä v prípade, že chce človek schudnúť. Existujú celé diéty zamerané na vynechanie chleba a iných sacharidov, povedala Natalie Mokari, dietologička v Charlotte v Severnej Karolíne.

Môže byť skvelým zdrojom živín

Najmenej polovica z prijímaných obilnín by mala byť podľa amerických diétnych smerníc celozrnná. „Existuje veľa klientov, ktorí si myslia, že by nemali jesť chlieb, čo je pre mňa smutné, pretože chlieb je skvelým zdrojom celozrnných obilnín,“ povedala. Áno, aj chlieb môže byť súčasťou vyváženej stravy. Sacharidy sú rozhodujúce pre udržanie dobrého zdravia.

Celé zrná možno nájsť aj v chlebe a je vedecky preukázané, že môžu zabrániť cukrovke 2. typu, kardiovaskulárnym ochoreniam či rôznym druhom rakoviny, napríklad hrubého čreva a konečníka, pankreasu či žalúdka.

„Na fungovanie potrebujeme sacharidy,“ povedala Mokari, „sacharidy sú potravou pre mozog. Všimnite si, že vždy, keď nemáte sacharidy, sa cítite naozaj malátne, môžete mať mozgovú hmlu, jednoducho nemáte toľko energie.“ Ak hľadáte zdravý druh chleba, je potrebné zvážiť veľa faktorov – napríklad aký druh kupujete, čo s ním jete dokopy, ako často a podobne.

Ktorý druh si vybrať? 

Možno sa pýtate: Sú pšeničné, biele a kváskové chleby zdravé? Existuje druh chleba, ktorý je výživnejší ako ostatné? Záleží na tom, čo hľadáte. „Je dôležité definovať svoje zdravotné ciele,“ povedala Steph Grasso, dietologička so sídlom vo Washingtone, DC. Pšeničné chleby majú viac vitamínov, celých zŕn a vlákniny a tiež majú menej negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi, čo môže byť užitočné pre ľudí, ktorí majú inzulínovú rezistenciu.

Ale niektorí ľudia jednoducho uprednostňujú biely chlieb, podľa odborníčky je to v poriadku. „Ak si rozoberiete (ich zloženie) a položíte štítky vedľa seba, v skutočnosti nie sú také odlišné,“ povedala.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Porazte kašeľ správnou liečbou: Ktoré lieky by ste nemali navzájom kombinovať a prečo?

Toto jedlo má 6 tisíc ročnú históriu, ktorá formovala základ toho, čo dnes jeme. Pre tých, ktorí majú obavy o zdravie čriev alebo si chcú udržať cukor v norme, radí odborníčka vyskúšať kysnuté cesto. Kváskové cesto je fermentované, čo je proces, ktorý môže byť užitočný pre črevné mikrobiómy. Navyše, pri skutočne pomaly fermentovanom kysnutom ceste môžete lepok ľahšie stráviť.

kváskovanie
Kváskovanie je skvelý spôsob výroby chleba (Zdroj: GettyImages)

Aj spôsob výrobu hrá úlohu

Okrem typu chleba Mokari odporúča pozrieť sa na to, ako sa vyrába. Hľadajte v zložení jednoduché prísady, akými sú múka, voda, soľ a droždie. Ak chcete pridať do jedálnička viac vlákniny, celozrnné výrobky sú správna cesta. Aby ste sa vyhli zavádzajúcim označeniam, skontrolujte zoznam ingrediencií – prvé slovo by malo byť „celozrnný“ v prípade, že naozaj ide o celozrnný chlieb.

Pre trochu vlákniny navyše hľadajte chlieb so semienkami v kôrke a ak je to možné, nákup v miestnych pekárňach vám môže pomôcť nájsť kvalitný, čerstvý chlieb s jednoduchými ingredienciami. A čo diétne alebo nízkosacharidové pečivo? Zvyčajne majú viac pridaných a nepotrebných prísad, aby lepšie chutili. „Rešpektujem však želania ľudí, ak skutočne cítia, že nízky obsah sacharidov je pre nich najlepší,“ povedala odborníčka.

Málokedy jeme chlieb len samotný, preto je dôležité myslieť na celkový príjem v celom pokrme. Ak sa obávate zvýšenej hladiny cukru v krvi, chlieb môže byť súčasťou vyváženého jedálnička v prípade, ak k nemu pridáte zdravé tuky a bielkoviny.

Nebojte sa pridať iné prospešné potraviny

Sacharidy, ako sú tie v chlebe, vám môžu poskytnúť rýchly prísun energie a pridanie bielkovín a tukov vám pomôže udržať dynamiku trávenia. „Či už je to celozrnný alebo biely chlieb, vždy si k nim dajte bielkoviny a tuky,“ dodal Mokari. Napríklad, ak robíte raňajky, skúste na toasty dať aj vajíčka s avokádom alebo arašidovým maslom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Väčšina z nás nemá dosť jedného vitamínu: Patrí medzi najdôležitejšie, nájdete ho v rybách či kokose

Sendviče si môžete pripraviť aj na obed. Hoci sú podceňované, dokážete v nich skombinovať bielkoviny, zeleninu, zdravé tuky a sacharidy. Aj k šalátu si môžete dať kus chleba, ktorý poslúži ako zdroj dobrých cukrov. „Je to o rovnováhe,“ hovorí Grasso, „na konci dňa vám (chlieb) dodá energiu a vďaka tomu sa budete cítiť dobre.“

Pečivo nemusíte nahradiť. Stavte na tieto rady (Zdroj: GettyImages)

Existujú aj cenovo dostupné možnosti na to, ako si zakúpiť kvalitný chlieb. Dôležité je vedieť, čo pre vás funguje. Ceny chleba sa môžu pohybovať v širokom rozmedzí, ale vždy môžete nájsť niečo, čo vám chutí a čo máte radi ohľadu na rozpočet. „To, čo je momentálne v kurze, ešte neznamená, že je aj vždy lepšie,“  vraví Grasso.

Zbytočne sa neobmedzujte 

A ak máte radi chlieb, jedzte ho tak, ako sa vám páči, pretože prísne obmedzovanie jedál, ktoré máte radi, sa môže obrátiť proti vám. V súvislosti s potravinami bohatými na uhľohydráty, akými je aj chlieb, sa u niektorých ľudí môže vyskytovať istá úzkosť. Kultúra dnešného stravovania mnohých ľudí prinútila myslieť si, že ľudia priberajú na váhe aj kvôli chlebu. Sacharidy však majú v tele dôležitú úlohu a bez nich sa môžeme cítiť malátni a podráždení.

„Odstráňte túto stigmu z chleba a iných sacharidových potravín, a zahrňte ich do vyváženej stravy,“ hovorí Mokari. „Len sa musíte k svojmu telu správať pekne. Je zdravšie mať myslenie, ktoré vás neobmedzuje a vyvážiť si stravu počas dňa,“ zakončila Grasso.

Jedávate celozrnný chlieb/pečivo často?

Zdroj: cnn.com, plnielanu.sk
Odporúčame