Smoothies nápoje sú obľúbené ako rýchle raňajky alebo výživné občerstvenie. Ovocné a zeleninové šťavy totiž posilňujú imunitu a zlepšujú trávenie. Do smoothies možno pridať aj orechy, vločky, mlieko či jogurt, vďaka čomu tiež zasýtia. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Aké sú ich benefity a ako si vybrať správny druh?
Smoothies nápoje obsahujú veľa prospešných látok
RÚVZ priblížil, že smoothies obsahujú najmä vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a enzýmy, tiež vlákninu a jadierka. „Pridané semienka obohacujú nápoj o dôležité omega 6- a omega 3-mastné kyseliny. Využitie týchto živín je optimálne, organizmus ich vie dokonale spracovať a využiť na posilnenie imunity, zlepšenie tráviacich pochodov,“ ozrejmila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.
Smoothies majú podľa jej slov veľký význam pri redukčných diétach. „Sú nízkoenergetické, a tým udržiavajú stav organizmu z pohľadu obranyschopnosti,“ vysvetlila odborníčka. Zároveň upozornila, že jeden pohár smoothie denne je pre dobrý zdravotný stav postačujúci, pričom je dôležité kombinovať ho so zdravou stravou a životosprávou.
Na čo si dávať pozor pri výbere?
Pripraviť si smoothie je skvelý spôsob, ako dostať do organizmu viaceré zdraviu prospešné látky. Lenže, niekedy nemáme toľko času a siahneme po smoothie nápoji v obchode. Záleží od konkrétneho druhu, ale mnohé kupované smoothie nápoje sa vyrábajú z lacnejších a spracovaných surovín, ako sú hotové šťavy a pyré. Tieto koncentrujú cukry a zároveň neobsahujú toľko vlákniny, fytoživín, vitamínov a minerálov.
Niektoré druhy kúpené v obchode sa tiež predávajú vo väčších veľkostiach ako je odporúčaná veľkosť porcie. Na druhej strane, domáce smoothies nápoje obsahujú všetku vlákninu a sú prirodzene bohaté na vitamíny, pretože sú čerstvo vyrobené a ideálna je okamžitá konzumácia.
Pokiaľ si chcete smoothies nápoje vyrábať doma, bude vás zaujímať, či použiť mrazené alebo čerstvé ovocie? Oba druhy majú svoje výhody. Napríklad obsah vitamínu C je porovnateľný až vyšší v mrazenom ovocí a zelenine a zasa obsah betakaroténu, ktorý organizmus premieňa na vitamín A sa mrazením mierne znižuje. Všetko záleží od druhu ovocia a zeleniny a vo všeobecnosti je jedno, či je mrazené alebo čerstvé.
Zdieľať na