Vedeli ste, že vo svete existuje viac ako 3 000 rôznych odrôd hrušiek? Napriek tomu, že je toto ovocie skutočne bohaté na množstvo vitamínov, ľudia ho ešte stále až tak často nekonzumujú. Prečítajte si o hruškách viac, oboznámte sa s niektorými zaujímavými faktmi, o ktorých ste (možno) nevedeli, a vytvorte tomuto nedocenenému ovociu priestor vo svojom jedálničku.
Jedno z najstarších ovocí
Na pestovanie hrušiek sa odhodlali už starovekí Gréci a Rimania pred viac ako tromi tisíckami rokov. Kým prvú literárnu zmienku si hruška vyslúžila od slepého Homéra, Rimania na toto ovocie nedali dopustiť. Pripravovali si ho na rôzne spôsoby a dokonca sa púšťali aj do výroby korenených pást ako príloh k mäsu. Neskôr sa z oblasti Stredného východu a Európy rozšírili do celého sveta.
Bohatá nálož prospešných živín
Hrušky predstavujú výborný zdroj vlákniny, antioxidantov, minerálov a prospešných rastlinných zlúčenín. Jedna stredne veľká hruška dokáže poskytnúť 10 % dennej potreby vitamínu C a K, a zároveň 6 % denného príjmu draslíka. Je známe, že mnoho ľudí podceňuje dostatočný príjem draslíka z potravy, no práve ten podporuje zdravie srdca tým, že znižuje krvný tlak a zvyšuje prietok krvi. Hrušky navyše neobsahujú žiadne pridané cukry či nasýtené tuky a majú prirodzene nízky obsah sodíka. Nájdete v nich aj meď, ktorá pomáha telu absorbovať dôležité minerály, železo nutné na prevenciu anémie, ale aj vápnik, horčík, vitamín A, karotenoidy či flavonoidy.
Zdravotné prínosy hrušiek
Podporujú zdravé trávenie
Vysoký obsah vlákniny robí z tohto ovocia kvalitného pomocníka v oblasti podpory zdravia čriev. Keďže hrušky obsahujú oba typy vlákniny – rozpustné aj nerozpustné, ich konzumácia môže mať vplyv na zmäkčenie alebo objem stolice, čo uľahčuje jej priechod. Už jedna stredne veľká hruška obsahuje 5,5 gramu vlákniny, čo je asi 20 % odporúčanej dennej dávky. Okrem toho sú hrušky zdrojom prebiotík, ktoré stimulujú „dobré“ baktérie, čím prispievajú k zdravej črevnej mikroflóre. Črevný mikrobióm ovplyvňuje nielen trávenie, ale je dôležitý aj pre správne fungovanie imunitného systému a ďalších telesných funkcií.
Podporujú zdravé srdce
Spomínaná vláknina má pozitívne účinky aj na vaše srdce. Potvrdila to jedna zo štúdií z roku 2022, podľa ktorej konzumácia stravy s vysokým obsahom vlákniny môže nielen znížiť riziko srdcového infarktu či mŕtvice, ale aj ochrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Významnú úlohu v tejto oblasti však zohrávajú aj antioxidanty, na ktoré sú hrušky takisto bohaté. Ak chcete maximalizovať ich príjem, určite hrušky nezbavujte šupiek, pretože práve v nich sa koncentruje najviac antioxidantov. Prokyanidíny a kvercetín môžu prispieť k zlepšeniu krvných markerov spojených so zdravím srdca. Podľa štúdie z roku 2020 práve kvercetín, flavonoid nachádzajúci sa v šupke hrušiek, dokáže výrazne znížiť celkový a LDL „zlý“ cholesterol, čo v konečnom dôsledku vedie k zníženiu rizika vzniku srdcových chorôb.
Prispievajú ku kontrole hladiny cukru v krvi
Spojenie vlákniny, nízkeho glykemického indexu a antioxidantu antokyanín dokáže zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi. Ukázalo sa, že samotná vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi u ľudí trpiacich cukrovkou tým, že spomaľuje absorpciu sacharidov a cukru v tele. Okrem toho je konzumácia väčšieho množstva hrušiek významná aj pri pomoci znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Štúdia z roku 2012, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 200 000 ľudí, uvádza, že ak do svojho jedálnička zaradíte týždenne päť alebo viac porcií ovocia bohatého na antokyaníny, najmä červených hrušiek, môže to byť spôsob, ako znížiť riziko cukrovky 2. typu až o 23 %.
Podporujú zdravie pokožky
Antioxidanty a vitamín C v hruškách prispievajú k zachovaniu žiarivej pokožky a podporujú tvorbu kolagénu. Dokážu bojovať proti známkam starnutia, redukovať vrásky a zmierniť jej prípadné začervenanie či podráždenie. Ich vysoký obsah vody zároveň predchádza vysušeniu pokožky a, naopak, napomáha jej lepšej hydratácii a elasticite. Prírodné cukry a protizápalové zlúčeniny zase môžu pomôcť regulovať nadmernú produkciu kožného mazu a minimalizovať výskyt akné.
Pomoc pri bielení čí zosvetlení pokožky
Bielenie pleti je žiadanou službou v kozmetickom priemysle, pretože prispieva k spomaľovaniu procesu starnutia a odstraňovaniu vrások. Práve šupky hrušiek sú bohatým zdrojom arbutínu, organickej zlúčeniny, ktorá je považovaná za látku na bielenie pokožky. K tomu sa pridáva ďalšia fenolová zlúčenina – kyselina protokatechuová, ktorá má tiež vlastnosti zosvetľujúce pokožku. Z toho dôvodu môžu byť hrušky, najmä tie kórejské, bezpečnou a prirodzenou prísadou pri terapii hyperpigmentácie.
Sú vhodné kvôli zdravej váhe
Máte chuť na sladké, no zároveň si chcete udržať svoju váhu? Siahnite po hruške. Má menej ako 100 kalórií, no vďaka obsahu glukózy a fruktózy dodá vášmu organizmu prirodzenú energiu. Môže za to nízky glykemický index iba 41, vďaka ktorému sa tieto cukry vstrebávajú pomalšie. Kombinácia vlákniny a vysokého podielu vody je tiež vhodná pri chudnutí, keďže vás dokáže rýchlejšie zasýtiť.
Môžu mať protirakovinové vlastnosti
Aj keď je v tejto oblasti potrebný ešte ďalší výskum, hrušky obsahujú veľké množstvo rastlinných zlúčenín (predovšetkým antokyanín a kyselinu chlorogenovú), ktoré môžu byť účinné v boji proti rakovine. Viaceré vykonané štúdie naznačujú, že strava bohatá na ovocie, vrátane hrušiek, môže ochrániť napríklad pred rakovinou pľúc, žalúdka, prsníka či vaječníkov.
Majú protizápalové vlastnosti
Zápal je prirodzenou reakciou tela na to, čo považuje za hrozbu, a teda ide o spôsob, akým sa vás snaží ochrániť. Ak však neexistuje žiadna aktívna hrozba, postupne sa hromadí, čo môže viesť až k chronickému zápalu. Protizápalové vlastnosti hrušiek potláčajú imunitné reakcie a vyplývajú z prítomnosti flavonoidov, ktoré zápal upokojujú. Tým dochádza k zníženiu rizika vzniku zápalových ochorení, ako je už spomínaná cukrovka 2. typu alebo srdcové ochorenia.
Ochrana dýchacích ciest
Štúdia, ktorá sa zaoberala konzumáciou ovocia a zeleniny, uvádza, že zvýšený príjem hrušiek bol spojený s nižším výskytom symptómov astmy, jej menej častou diagnostikou a menšou bronchiálnou hyperaktivitou. Zaujímavým zistením je aj to, že konzumácia hrušiek môže viesť k významnému zníženiu rizika chronickej obštrukčnej choroby pľúc u bývalých fajčiarov. Skutočnosť, že hrušky zohrávajú pozitívnu úlohu pri liečbe alergií a respiračných ochorení, môže súvisieť s jedinečnou kombináciou polyfenolov a flavonoidov.
Ako na výber kvalitných hrušiek
Ak sa vyberiete do obchodu, často natrafíte na hrušky, ktoré pôsobia nezrelo. Je to zámer, pretože na rozdiel od mnohých druhov ovocia hrušky nedozrievajú na strome a po dozretí už nevydržia príliš dlho. Môžete si ich však ľahko nechať dozrieť doma, ak ich budete uchovávať pri izbovej teplote alebo v papierovom vrecku. To, či je hruška zrelá, zistíte jemným stlačením blízko stonky – ak sa mierne poddá, je zrelá a pripravená na konzumáciu. Po dozretí ju na zachovanie čerstvosti a dlhšej trvácnosti dajte do chladničky. Pred kúpou si zároveň skontrolujte, či sú hrušky pevné, s hladkou pokožkou bez buchnutí a tmavých škvŕn. Rôzne odrody sa môžu veľmi líšiť farbou a niektoré môžu mať viditeľné svetlohnedé či hrdzavé škvrny. V týchto prípadoch však zvyčajne nejde o chybu, ale môže to byť dokonca znak lepšej chuti.
Hrušky ako všestranný druh ovocia
Výborne sa hodia k syrom
Väčšina z nás konzumuje hrušku v surovom stave alebo ju zakonzervuje do podoby kompótu. Vedeli ste však, že sa výborne hodí aj k slaným pochutinám? Vyskúšajte si ju napríklad skombinovať s mäkkými syrmi s plesňou, ako napríklad brie, camembert či gorgonzola. Táto kombinácia výborne chutí aj v podobe slaného francúzskeho koláča quiche, ku ktorému vám navyše postačí len lístkové cesto a vajíčko.
Skvelá súčasť jedál
Dajte si k hruške aj za hrsť orechov a máte jednoduché občerstvenie. Pridajte si ju do svojich obľúbených jedál, akými sú ovsené kaše či šaláty. Hrušky sú obzvlášť vhodným doplnkom kuracieho alebo bravčového mäsa. Veľmi dobre sa kombinujú s koreninami ako škorica či muškátový oriešok a prísadami ako citrón alebo čokoláda. Ľudia ich najčastejšie pripravujú pomocou rýchleho opraženia alebo pošírovania, keď sa zvyknú podávať ako dezert so sladkým sirupom alebo vínnou redukciou. Pokojne si ich však vezmite aj na grilovačku a urobte si z nich jedinečnú prílohu.
Pripravte si nápoje
Keďže hrušky obsahujú dostatok vody (približne 80 %), môžete z nich získať čerstvú hruškovú šťavu, prípadne ich zmiešať aj s iným ovocím. Pripraviť si môžete aj čoraz populárnejšie smoothies. Dajú sa rozmixovať napríklad s jogurtom, mliekom alebo rastlinným nápojom spolu s banánom, špenátom či medom. Napokon sa hruškové pyré alebo šťava často využívajú aj ako súčasť miešaných nápojov.
Komu môžu uškodiť
Hrušky sa spolu s jablkami a hroznom považujú za hypoalergénne ovocie, ktorého konzumácia nevyvoláva alergické reakcie. Preto ich lekári často odporúčajú na výrobu detskej výživy pre dojčatá a pre ľudí, ktorí dodržiavajú nízkoenergetickú diétu. U ľudí, ktorí však nepriaznivo reagujú na peľ brezy a jelše, sa môže vyskytnúť aj alergia na hrušky. Lekári tiež upozorňujú na ich konzumáciu pacientov, ktorí majú problémy s gastrointestinálnym traktom. Napríklad v prípade symptómu dráždivého čreva by ste mali radšej odstrániť šupku, ktorá obsahuje najviac vlákniny. Hoci sú teda hrušky pre obsah vlákniny a fruktózy vhodným prostriedkom na upokojenie žalúdka, u niektorých ľudí môžu vyvolať mierne tráviace ťažkosti.
Zdieľať na