Väčšina Slovákov sa kvôli nárastu cien stravuje nekvalitne: Kto patrí do tejto kategórie?

Jedlá v reštaurácii nie sú pre každého Slováka samozrejmosťou (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Vysoká miera inflácie a s tým spojený rast cien zapríčinili, že väčšina Slovákov šetrí aj na kvalite jedla. Až 54,9 % opýtaných v prieskume priznalo, že musia šetriť na strave a potravinách aj na úkor kvality. Vyplynulo to z dotazníkového prieskumu spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil minulý mesiac. V dotazníku odpovedala vzorka 1042 respondentov starších ako 18 rokov.

Slováci na jedle šetriť nechcú

„Dôsledky šetrenia na kvalitnom jedle sa môžu prejaviť vo forme dominového efektu, a to od zvýšenej chorobnosti a zníženej výkonnosti ľudí po zvýšené náklady zamestnávateľov aj štátu,“ hovorí Lívia Bachratá – riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti.

Až 38 % ľudí, čo predstavuje viac ako tretinu opýtaných, v prieskume hovorí, že sa radšej uskromní v iných oblastiach, aby nemenili kvalitu stravy. Pre zvyšných 7,1 % respondentov kvalita stravy nie je rozhodujúca.

Menu v reštaurácii už nie je pre mnohých samozrejmosť

Zároveň takmer tri štvrtiny opýtaných, čo predstavuje 73 %, priznali, že ak im ich finančná situácia v danom momente nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v reštaurácii, jedlo si pripravia doma. Suchú stravu ako sendvič či šalát radšej uprednostní 12 % respondentov a 9 % si zabezpečí obed z bufetu či pumpy.

Veľká väčšina respondentov dodáva, že súčasný príspevok zamestnávateľa na stravu nestačí, a to aj napriek jeho opätovnému zvýšeniu. Minimálne stravné je pre zamestnancov aktuálne na úrovni 4,5 € na deň. So zvyšujúcimi sa nákladmi na suroviny a energiu je však optimálna výška stravného je 6,4 €.

Výška stravného nevyhovuje väčšine z opýtaných

Až 35,5 % opýtaných to považuje za nedostatočné a len čiastočne dostatočné to je pre ďalších 36,8 %. Aktuálna výška stravného vyhovuje 27,7 % ľudí opýtaných v prieskume.

„Z našich skúseností vyplýva, že zamestnávatelia vedia výškou príspevku do veľkej miery ovplyvňovať kvalitu stravy, a teda aj kvalitu života svojich zamestnancov, ale sme presvedčení, že celá záťaž spojená s riešením rastu cien potravín by nemala spočívať iba na ich pleciach,“ uzatvára Bachratá.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Nazrite do života vtáctva! V Košiciach nainštalovali smart búdky

Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame