Všetko, čo potrebujete k šálke kávy alebo čaju je tento jednoduchý čerešňový koláč. Jemné a vláčne cestíčko s mletými mandľami upečiete vo forme na biskupský chlebíček. Nezabudnite však čerešne obaliť v múke, aby neklesli na dno cesta. A pridajte aj štedrú dávku citrónovej kôry, vďaka nej bude chuť čerešní ešte výraznejšia. Teraz je ten správny čas, pripraviť si sladkú pochúťku z čerstvých plodov.
Potrebujeme
- 200 g vykôstkovaných čerešní
- 1 PL hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 175 g krupicového cukru a 1 a ½ PL
- 4 vajcia
- 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu
- 1 ČL na jemno nastrúhanej citrónovej kôry
- 250 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 75 g mletých mandlí
- 2 PL mlieka
- 25 g mandľových plátkov
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C. Formu na pečenie vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Mala by mať rozmery približne 13 x 23 centimetrov.
- Vykôstkované čerešne jemne obalíme v hladkej múke a odložíme ich na bok.
- Spolu vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Po 3 až 4 minútach pridáme vajcia. Pridávame po jednom a vždy zašľaháme. Vmiešame aj vanilkový alebo mandľový extrakt a dobre premiešame.
- Potom pridáme aj preosiatu múku, kypriaci prášok, štipku soli, mleté mandle, mlieko a mixérom vymiešame hladké cesto.
- Do cesta zľahka vmiešame aj pripravené čerešne a cesto pridávame do formy po lyžiciach. Zadnou stranou lyžice urovnáme. Povrch posypeme zvyšným cukrom a pripravenými mandľovými plátkami.
- Pečieme asi 1 hodinu, pokým nie je koláč zlato-hnedý. Ak by povrch hnedol príliš rýchlo, zakryjeme ho papierom alebo alobalom na posledných 15 minút.
- Jednoduchý čerešňový koláč necháme po upečení 10 minút vo forme a potom ho opatrne vyberieme. Krájame až vychladnutý.
Náš tip: Do cesta môžete pridať aj strúhanú marcipánovú hmotu. Koláč bude chutiť ešte mandľovejšie.
Zdieľať na