Recept na dnes: Jednoduchý čerešňový koláč, ktorý pripraví aj dieťa

jednoduchý čerešňový koláč na podnose

Leto bez čerešňového koláča sa nepočíta (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Všetko, čo potrebujete k šálke kávy alebo čaju je tento jednoduchý čerešňový koláč. Jemné a vláčne cestíčko s mletými mandľami upečiete vo forme na biskupský chlebíček. Nezabudnite však čerešne obaliť v múke, aby neklesli na dno cesta. A pridajte aj štedrú dávku citrónovej kôry, vďaka nej bude chuť čerešní ešte výraznejšia. Teraz je ten správny čas, pripraviť si sladkú pochúťku z čerstvých plodov.

Potrebujeme

  • 200 g vykôstkovaných čerešní
  • 1 PL hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 175 g krupicového cukru a 1 a ½ PL
  • 4 vajcia
  • 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu
  • 1 ČL na jemno nastrúhanej citrónovej kôry
  • 250 g hladkej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 75 g mletých mandlí
  • 2 PL mlieka
  • 25 g mandľových plátkov

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C. Formu na pečenie vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Mala by mať rozmery približne 13 x 23 centimetrov.
  2. Vykôstkované čerešne jemne obalíme v hladkej múke a odložíme ich na bok.
  3. Spolu vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Po 3 až 4 minútach pridáme vajcia. Pridávame po jednom a vždy zašľaháme. Vmiešame aj vanilkový alebo mandľový extrakt a dobre premiešame.
  4. Potom pridáme aj preosiatu múku, kypriaci prášok, štipku soli, mleté mandle, mlieko a mixérom vymiešame hladké cesto.
  5. Do cesta zľahka vmiešame aj pripravené čerešne a cesto pridávame do formy po lyžiciach. Zadnou stranou lyžice urovnáme. Povrch posypeme zvyšným cukrom a pripravenými mandľovými plátkami.
  6. Pečieme asi 1 hodinu, pokým nie je koláč zlato-hnedý. Ak by povrch hnedol príliš rýchlo, zakryjeme ho papierom alebo alobalom na posledných 15 minút.
  7. Jednoduchý čerešňový koláč necháme po upečení 10 minút vo forme a potom ho opatrne vyberieme. Krájame až vychladnutý.

Náš tip: Do cesta môžete pridať aj strúhanú marcipánovú hmotu. Koláč bude chutiť ešte mandľovejšie.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, BBC.co.uk
Odporúčame