Domáce kung-pao sa pre mnohých z nás spája s nevydarenými pokusmi zo závodných jedální. Zahoďte tieto predsudky, a naučte sa ho variť tak, že svojich hostí dostanete jeho chuťou do kolien! Je to veľmi rýchle, jednoduché a chutné. A najlepšie na tom je, že to zvládne každý…
Čo je dobré vedieť?
Základom dobrého kung-pao je šťavnaté mäso, chrumkavé arašidy a chutná zelenina. Chuť pokrmu podčiarkuje zázvor, cesnak a chilli.
Zásadou je pripraviť si všetky suroviny pred začiatkom varenia, budete ich totiž potrebovať pridávať rýchlo, a nebude čas na dodatočné krájanie.
Potrebujete
600 g kuracích stehenných rezňov
2 lyžice kukuričného škrobu
2 lyžice ryžového vína (Shaoxing) alebo bežného bieleho vína
2 lyžice sójovej omáčky
Olej (skvele sa hodí arašidový alebo sezamový, môžete však použiť aj klasický)
Na omáčku
6 lyžíc sójovej omáčky
2 lyžice ryžového octu
2 lyžice hnedého cukru
1 lyžicu kukuričného škrobu
1/4 lyžičky bieleho korenia
100 ml vody
Ďalej potrebujete
Soľ
Sečuánske korenie
1/2 hrnčeka nesolených arašidov
Sušené chilli papričky
1 zväzok jarnej cibuľky
1 lyžica čerstvého zázvoru
1 lyžica nakrájaného cesnaku
Sezam na dozdobenie
Jazmínovú ryžu ako prílohu
Ako na to?
Mäso nakrájajte na 3 centimetrové kúsky, zmiešajte so škrobom, vínom a sójovou omáčkou. Nechajte ho marinovať – minimálne pol hodinu, no pokojne môžete aj do ďalšieho dňa.

Medzi tým si pripravte ryžu. Prepláchnite ju, a uvarte ju v dvojnásobnom množstve osolenej vody, ako máte vo zvyku. Pripraviť si môžete aj arašidy – stačí, ak ich prepražíte nasucho vo veľkej panvici.
Cesnak a zázvor očistite, nastrúhajte (alebo najemno nasekajte) a jarnú cibuľku si nakrájajte na kolieska (trošku si môžete nechať na záverečné ozdobenie). Sečuánske korenie nechajte v oleji trochu rozvoňať, následne ho vyberte.

Vezmite si wok, nalejte do neho niekoľko lyžíc oleja a dobre ho rozpáľte. Sprudka na ňom orestujte kura, aby sa krásne zatiahlo. Potom ho vyberte, a odložte bokom.
Do woku opäť pridajte cca 2 lyžice oleja, nechajte tam znovu rozvoňať korenie (potom ho vyberte). Krátko orestujte chilli, pridajte jarnú cibuľku, a ku koncu cesnak so zázvorom. Restujte ešte asi minútku, potom vráťte do panvice mäso.

Pridajte ľubovoľnú zeleninu (ktorú ste si vopred nakrájali), a všetky ingrediencie na omáčku. Za stáleho miešania povarte zmes do zhustnutia.

Servírujte s ryžou, posypané sezamom, cibuľkou, a arašidmi (časť z nich môžete aj vmiešať do hotového pokrmu).
Zdieľať na
Zdieľaní