Recept na dnes: Máte chuť na klasiku ako z čínskej reštaurácie? Pripravte si s nami dokonalé kung-pao!

Základom dobrého kung-pao je šťavnaté mäso, chrumkavé arašidy a chutná zelenina. Chuť pokrmu podčiarkuje zázvor, cesnak a chilli (Zdroj: Freepik/dashu83)

Domáce kung-pao sa pre mnohých z nás spája s nevydarenými pokusmi zo závodných jedální. Zahoďte tieto predsudky, a naučte sa ho variť tak, že svojich hostí dostanete jeho chuťou do kolien! Je to veľmi rýchle, jednoduché a chutné. A najlepšie na tom je, že to zvládne každý…

Čo je dobré vedieť?

Základom dobrého kung-pao je šťavnaté mäso, chrumkavé arašidy a chutná zelenina. Chuť pokrmu podčiarkuje zázvor, cesnak a chilli.

Zásadou je pripraviť si všetky suroviny pred začiatkom varenia, budete ich totiž potrebovať pridávať rýchlo, a nebude čas na dodatočné krájanie.

Potrebujete

600 g kuracích stehenných rezňov

2 lyžice kukuričného škrobu

2 lyžice ryžového vína (Shaoxing) alebo bežného bieleho vína

2 lyžice sójovej omáčky

Olej (skvele sa hodí arašidový alebo sezamový, môžete však použiť aj klasický)

Na omáčku

6 lyžíc sójovej omáčky

2 lyžice ryžového octu

2 lyžice hnedého cukru

1 lyžicu kukuričného škrobu

1/4 lyžičky bieleho korenia

100 ml vody

Ďalej potrebujete

Soľ

Sečuánske korenie

1/2  hrnčeka nesolených arašidov  

Sušené chilli papričky

1 zväzok jarnej cibuľky

1 lyžica čerstvého zázvoru

1 lyžica nakrájaného cesnaku

Sezam na dozdobenie

Jazmínovú ryžu ako prílohu

 

Ako na to?

Mäso nakrájajte na 3 centimetrové kúsky, zmiešajte so škrobom, vínom a sójovou omáčkou. Nechajte ho marinovať – minimálne pol hodinu, no pokojne môžete aj do ďalšieho dňa.

(Zdroj: Freepik/atlascompany)

Medzi tým si pripravte ryžu. Prepláchnite ju, a uvarte ju v dvojnásobnom množstve osolenej vody, ako máte vo zvyku. Pripraviť si môžete aj arašidy – stačí, ak ich prepražíte nasucho vo veľkej panvici.

Cesnak a zázvor očistite, nastrúhajte (alebo najemno nasekajte) a jarnú cibuľku si nakrájajte na kolieska (trošku si môžete nechať na záverečné ozdobenie). Sečuánske korenie nechajte v oleji trochu rozvoňať, následne ho vyberte.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Sladká delikatesa, ktorú si obľúbite po prvom ochutnaní!
(Zdroj: Freepik/mvg6892)

Vezmite si wok, nalejte do neho niekoľko lyžíc oleja a dobre ho rozpáľte. Sprudka na ňom orestujte kura, aby sa krásne zatiahlo. Potom ho vyberte, a odložte bokom.

Do woku opäť pridajte cca 2 lyžice oleja, nechajte tam znovu rozvoňať korenie (potom ho vyberte). Krátko orestujte chilli, pridajte jarnú cibuľku, a ku koncu cesnak so zázvorom. Restujte ešte asi minútku, potom vráťte do panvice mäso.

(Zdroj: Freepik/user9954133)

Pridajte ľubovoľnú zeleninu (ktorú ste si vopred nakrájali), a všetky ingrediencie na omáčku. Za stáleho miešania povarte zmes do zhustnutia.

(Zdroj: Freepik/timolina)

Servírujte s ryžou, posypané sezamom, cibuľkou, a arašidmi (časť z nich môžete aj vmiešať do hotového pokrmu).

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame