Dobré dochutené fašírky z mletého mäsa k sebe síce veľa nepotrebujú, no ak k nim namiesto ryže pripravíte omáčku alebo prívarok, môžu prekvapiť. Taktiež obmeníte repertoár a všetci vaši stravníci vylížu taniere. Inšpirujte sa našimi 5 receptami a uľahčite si varenie.
Fazuľový prívarok
Budeme potrebovať:
– 500 g fazuľových strukov (mladé zelené lusky)
– 5 zemiakov
– 250 ml smotany na varenie
– 1 lyžicu hladkej múky
– soľ
– cukor
– ocot
– mleté čierne korenie
Postup: Fazuľové lusky nakrájame približne na kúsky o dĺžke 3 cm (môžeme použiť aj mrazené). Dáme ich variť do osolenej vriacej vody (voda by mala byť cca 1 cm nad hladinou luskov). Pridáme k nim aj zemiaky nakrájané na menšie kúsky. Hneď ako zmäknú, podlejeme ich smotanou, ktorú sme predtým zmiešali s múkou. Premiešame, necháme povariť, dochutíme soľou, korením, octom a cukrom.
Tip gazdinej: Ak je prívarok hustejší, zriedime ho primiešaním mlieka.
Mohlo by vás zaujať: Výborné na obed aj na večeru: Tieto 3 omáčky sa oplatí mať v receptári
Zemiakový prívarok na kyslo
Budeme potrebovať:
– 1 kg zemiakov
– 1 cibuľu
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 smotanu na šľahanie
– 1 lyžicu hladkej múky
– 3 bobkové listy
– 5 ks nového korenia
– soľ
– cukor
– ocot
Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Podlejeme ich vodou (množstvo vody tesne nad úroveň zemiakov), osolíme a dáme variť spolu s cibuľou, bobkovým listom a guličkami nového korenia. Nezabudneme pridať aj prelisované strúčiky cesnaku. Po približne 20 minútach sú zemiaky uvarené. Vyberieme cibuľu, bobkový list a polovicu uvarených zemiakov zvlášť rozmixujeme. Do smotany primiešame múku a vlejeme k zemiakom. Pár minút spolu všetko varíme a miešame. Dochutíme soľou, octom a cukrom (pomer ocot:cukor – približne 1:2). Podávame s fašírkou, sekanou alebo volským okom.
Mohlo by vás zaujať: Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!
Paradajková omáčka
Budeme potrebovať:
– 3 plechovky lúpaných paradajok
– 5 strúčikov cesnaku
– olivový olej
– soľ
– mleté čierne korenie
– zväzok čerstvej bazalky
– ocot
– cukor
Postup: Na olivovom oleji opražíme cesnak nakrájaný na plátky. Pridáme natrhanú bazalku, premiešame a prelejeme obsahom paradajkových konzerv. Počas miešania paradajky varechou čo najviac popučíme. Ochutíme soľou, korením a odstavíme z ohňa. Aby bola omáčka jemnej a rovnorodej konzistencie, prelisujeme ju cez jemné sitko. Následne ju v hrnci na miernom ohni ešte povaríme, pridať tiež môžeme ocot a cukor podľa chuti.
Mohlo by vás zaujať: Omáčka je často najdôležitejšou zložkou jedla: Dodajte vášmu obedu správnu chuť
Horčicová omáčka
Budeme potrebovať:
– 6 dcl vývaru
– 2 – 3 lyžice francúzskej horčice
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml smotany na varenie
– olej
– soľ a korenie podľa chuti
Postup: Na dne hrnca rozpálime olej, na ktorom opražíme múku. Za stáleho miešania podlejeme smotanou izbovej teploty. Po dôkladnom premiešaní vlejeme aj teplý vývar a pridáme 2 lyžice horčice. Premiešavame, aby bola omáčka krásne hladká. Ak je málo horčicová, pridáme ešte jednu lyžicu. Solíme a koreníme podľa potreby. Hustejšou omáčkou môžeme hotové fašírky preliať priamo na tanieri. Ak chceme chute prepojiť, omáčkou fašírky prelejeme v pekáči a dáme na chvíľu zapiecť do rúry.
Mohlo by vás zaujať: Tradičný český knedlík trikrát inak: Skvelá príloha k mäsu, skúsite všetky recepty?
Syrová omáčka
Budeme potrebovať:
– 1 šálku nastrúhaného tvrdého syra (napríklad parmezán)
– 100 g taveného syra (v črievku)
– 250 ml smotany na šľahanie
– 1 šálku vývaru
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 plátky masla
– 2 lyžice hladkej múky
Postup: Maslo rozpustíme a orestujeme na ňom prelisovaný cesnak. Pridáme múku, ktorú dôkladne premiešame. Podlejeme teplým vývarom a chvíľu povaríme. V smotane rozmiešame tavený syr a vlejeme do hrnca. Na záver pridáme nastrúhaný tvrdý syr, vďaka ktorému sa všetky ingrediencie pekne prepoja.
Zdieľať na