Asi každý, kto už vyskúšal diétu alebo stravovanie s nižším množstvom kalórií, zaradil do jedálnička aj ryžové chlebíčky. Táto balená potravina má ako mnohé iné niekoľko plusov, ale aj mínusov. Zvyčajne sú chlebíčky bez lepku, obsahujú málo kalórií, sú ľahko dostupné, dlho trvanlivé a môžu byť neustále po ruke, keď vás prepadne pocit hladu. Ako je to s ich zdravou alebo nezdravou stránkou?
Obľúbené ryžové chlebíčky majú plusy aj mínusy
Tieto chlebíčky sa vyrábajú z pufovanej ryže, aj preto sa im často hovorí pufované chlebíčky. Vznikajú zo zŕn vlhkej ryže pod vysokým tlakom a vysokou teplotou. Podobne vznikajú aj pukance alebo burizóny a výsledkom je ľahká, chrumkavá a vzdušná potravina. Na výrobu sú použité druhy bielej alebo hnedej ryže alebo aj ryžová múka.
V podstate ide o celozrnný výrobok s minimálnym obsahom cholesterolu a vynikajúcim účinkom na trávenie. Zároveň však týmto chlebíčkom väčšinou chýbajú živiny a majú relatívne vysoký obsah „prázdnych“ sacharidov.
Nejde o plnohodnotnú náhradu pečiva, pretože ryžové chlebíčky sa vyznačujú vysokým glykemickým indexom a glukózové jednotky rýchlo prenikajú do krvi a spôsobujú výkyvy hladinu cukru v krvi. Niektoré druhy dokonca obsahujú pridaný cukor a soľ, takže je viac ako vhodné pozorne si prečítať etikety so zložením každého druhu.
Výhodou je variabilita. Dajú sa konzumovať s ovocím, ale aj so zeleninou. Ochutené druhy s jogurtovou alebo čokoládovou polevou ale nemajú dostatok živín, zato obsahujú prídavné farbivá a konzervanty, a práve tieto látky znásobujú ich glykemický index.
Nutričné hodnoty
Jeden chlebíček (nesolený a z hnedej ryže) váži približne 9 gramov a obsahuje:
- 34,8 kalórií
- 7,3 gramu celkových sacharidov
- 0,4 gramu vlákniny
- 0,3 gramu celkových tukov
- 0,7 gramu proteínov
- ale aj sodík, mangán, niacín, selén, fosfor, horčík v rôznych, až nízkych a nevýrazných množstvách
Ideálne je preto spojiť ryžové chlebíčky vyrobené z celozrnnej ryže, bez pridaného cukru alebo umelých prísad, spolu so zdrojom sýtiacich bielkovín a zdravých tukov. V tomto spojení budú výživnejšie, stačí ich skombinovať s tvarohom, avokádom, vajciami, alebo tuniakom.
Pokiaľ ide o ich konzumáciu, dôležité je z čoho sú vyrobené, s čím a v akom množstve ich budete jesť. Na základe týchto kritérií, sa zaradia medzi zdravé alebo nezdravé potraviny.
Zdieľať na