Tekvica sa považuje za superpotravinu. Komu však môže uškodiť?

tekvica

Tekvica má mnoho zdravotných benefitov (Zdroj: GettyImages)

Tekvicu mnohí vnímajú ako všestrannú potravinu, ktorú nájdete nielen v slaných pokrmoch, ale aj v sladkých dezertoch. Okrem toho, že sa považuje za cenovo dostupnú prísadu, odborníci nedajú dopustiť ani na jej širokú škálu benefitov pre ľudské zdravie. A kedy je vhodnejšie obdobie zaradiť ju do svojho jedálnička než práve teraz?

Do Európy sa dostala neskôr

Za domovskú oblasť tekvice sa považuje Stredná a Južná Amerika, kde sa jej začiatky pestovania datujú do roku 4500 pred naším letopočtom. Už Indiáni vedeli, že sa oplatí konzumovať nielen plody, ale pochutnávali si aj na listoch a semienkach. Práve tie mali pôsobiť ako afrodiziakum a vydláždiť im cestu k štíhlejšiemu telu. Do Ázie, kde sa dodnes používa ako dôležitá ingrediencia v orientálnej kuchyni, sa tekvica dostala v 15. storočí. Európania ju začali používať až o sto rokov neskôr. Na Slovensku sa asi najčastejšie môžete stretnúť s tekvicou hokkaido, maslovou tekvicou, tekvicou veľkoplodou (najčastejšie využívanou na vyrezávanie), špagetovou tekvicou (ktorej dužinové vlákna nápadne pripomínajú špagety) či obľúbeným patizónom.

Tekvica ako výživová bomba

Aj keď to možno tak nevyzerá, tekvica je skutočne bohatá na živiny, ktoré môžu podporiť vaše zdravie. Je nielen zdrojom vitamínov A, B2, C a E, ale aj draslíka, medi, železa, mangánu či vlákniny. Nájdete v nej aj menšie množstvo horčíka, fosforu, zinku, kyseliny listovej a niekoľkých vitamínov zo skupiny B. Dobrou správou je, že má relatívne nízky obsah kalórií – menej ako 50 kalórií na šálku v objeme 245 gramov. Tvorí ju až 94 % vody, preto je vhodnou potravinou pri chudnutí. Kým pri konzumovaní iných zdrojov sacharidov, akými sú ryža či zemiaky, si v prípade redukcie musíte dávať väčší pozor, pri tekvici sa nemusíte natoľko obmedzovať. Navyše, prítomnosť vlákniny vám môže pomôcť potlačiť chuť do jedla.

tekvica, rôzne druhy tekvice
Konzumácia tekvice má viacero zdravotných výhod (Zdroj: Pexels/Vlad Chețan)

Zdravotné prínosy

Zdroj antioxidantov

Tekvica obsahuje veľké množstvo antioxidantov vrátane betakaroténu (ktorý jej dáva oranžový nádych), alfakaroténu a betakryptoxantínu. Všetky dokážu neutralizovať voľné radikály a zabrániť im v poškodzovaní buniek. V prípade nadmerného množstva voľných radikálov v tele dochádza k stavu nazývanému oxidačný stres, ktorý je spojený so vznikom chronických ochorení vrátane srdcových chorôb či rakoviny.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Zrecyklujte tekvicovú výzdobu rozumne: Prvou voľbou nemusí byť likvidácia kompostom

Podpora imunity

Keďže práve chladnejšie obdobie je živnou pôdou pre nachladnutie či chrípku, niet lepšieho dôvodu, pre ktorý by ste mali tekvicu zaradiť do svojho jedálnička. Vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek, no takisto pomáha imunitným bunkám pracovať efektívnejšie a urýchľuje hojenie rán. Spomínaný betakarotén sa zase v tele premieňa na vitamín A, ktorý pomáha v boji proti infekciám a zápalom vrátane artritídy.

Pomoc pri hyperglykémii

V posledných rokoch sa uskutočnil rozsiahly výskum zameraný na antidiabetické účinky tekvicovej dužiny, semien a šupiek. Ukázalo sa, že extrakt z tekvice má hypoglykemické vlastnosti. Dokáže teda zvyšovať hladinu inzulínu v tele, čo v konečnom dôsledku vedie k nižšej hladine glukózy. S tým súvisí aj nižšie riziko poškodenia obličiek. Podobné účinky boli zaznamenané aj v prípade oleja z naklíčených tekvicových semien.

Ochrana zraku

Tekvica je nielen skvelým zdrojom vitamínu A, ale aj luteínu a zeaxantínu, dvoch karotenoidov, ktoré vo významnej miere prispievajú k zdraviu našich očí. Pomáhajú znižovať riziko makulárnej degenerácie (ochorenia, pri ktorom dochádza k centrálnej strate zraku, no periférne videnie ostáva zachované) a sivého zákalu. Vitamíny C a E, ktoré fungujú ako antioxidanty, tiež zabraňujú voľným radikálom v poškodzovaní očných buniek.

Zdravie srdca

Vláknina, draslík a vitamín C môžu vo významnej miere prispieť k podpore zdravia srdca. Podľa výsledkov štúdie sa vyšší príjem draslíka u ľudí prejavuje nižším krvným tlakom a zníženým rizikom mŕtvice. Dokáže teda ovplyvniť dva rizikové faktory, ktoré negatívne vplývajú na srdcové choroby. Navyše antioxidanty, nachádzajúce sa v tekvici, môžu zabrániť „zlému“ LDL cholesterolu v oxidácii, ktorá zhoršuje jeho hromadenie a poškodzuje cievy.

Ochrana pečene

Už v minulosti sa viacerí vedci odvolávali na pozitívne účinky tekvice vo vzťahu k ochrane pečene. Viaceré výskumy podporili skutočnosť, že proteínové izoláty z tekvicových semien majú tendenciu znižovať vysokú hladinu pečeňových enzýmov. Ide o prípady, keď je poškodenie pečene spôsobené diétou s nízkym obsahom bielkovín alebo podvýživou. Pozitívne účinky boli tiež zistené aj vo vzťahu k problémom so stukovatením pečene.

Zdravá pokožka

Betakarotén podporuje kvalitnejšie opálenie pokožky a vitamín C pomáha stimulovať tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý udržiava pokožku pevnejšiu. Po jeho požití sa karotenoidy transportujú okrem iného aj do vašej pokožky, kde pomáhajú chrániť bunky pred škodlivým UV žiarením. Antioxidanty zase zlepšujú štruktúru pokožky a jej vzhľad, čo určite oceníte najmä v období, keď vonkajšie teploty postupne klesajú.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Famózne kačacie prsia v pomarančovej marináde s teplým tekvicovým šalátom

Ako pridať viac tekvice do svojho jedálnička

Možností, ako spracovať tekvicu a pridať ju do vašej stravy, je skutočne neúrekom. Za najjednoduchší spôsob jej prípravy sa považuje upečenie v rúre s trochou soli a korenia. Pridať ju môžete nielen do slaných jedál, napríklad rôznych polievok alebo cestovín, ale pre svoju sladkastú chuť je vhodná aj do pudingov, koláčov či palaciniek. Upiecť si z nej môžete aj tekvicový chlieb alebo pripraviť tekvicové pyré, ktoré slúži v niektorých prípadoch ako diétnejšia náhrada masla, oleja či vajec. Nenechajte sa však zlákať všetkým, čo má uvedené, že obsahuje tekvicu. Kávy, cukríky či plnky do koláčov sú síce chutné, no nabité množstvom cukru, čím ani zďaleka neposkytujú spomínané zdravotné výhody.

tekvicová polievka
Výbornou voľbou je aj tekvicová polievka (Zdroj: Pexels/Valeria Boltneva)

Nevyhadzujte tekvicové semienka

Ak sa púšťate do spracovania tekvice, určite nevyhadzujte tekvicové semienka, ktoré sú výborným zdrojom bielkovín. Ich konzumácia má pozitívne účinky nielen na zdravie močového mechúra, ale aj prostaty. Okrem iného obsahujú aj zinok, železo, horčík, vlákninu, antioxidanty a sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín. To však nie je všetko.

Tekvicové semienka sú zároveň jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofán, ktorá výrazným spôsobom ovplyvňuje tvorbu sérotonínu v mozgu. Môže tak prispieť k pozitívnejšej nálade či pomôcť v boji proti depresii. V štúdii, ktorá sa venovala práve posúdeniu antidepresívnych vlastností tekvicových semien, sa uvádza, že dokonca sa môžu využívať aj ako užitočná alternatíva k antidepresívam, ktoré majú nepriaznivé vedľajšie účinky. Čo tak si semienka opražiť a jemne dochutiť napríklad kurkumou a čiernym korením? Alebo v prípade mladej tekvice spracovať jej vnútro do chutného tekvicového prívarku?

Dajte šancu tekvicovému oleju

Tekvicový olej, ktorý je extrahovaný priamo z tekvicových semien, má vysoký obsah nenasýtených tukov, akými sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Preto je obzvlášť prospešný pre podporu zdravého srdca či imunity. Takisto obsahuje vysoké hladiny fytosterolov (rastlinných štruktúr podobných cholesterolu), ktoré môžu pomôcť pri znižovaní „zlého“ a zvyšovaní „dobrého“ cholesterolu, ale aj polyfenolov spájaných s redukciou zápalov a chronických ochorení.

Ak bojujete s ekzémom alebo potrebujete hydratovať a spevniť pleť, môžete tekvicový olej aplikovať aj priamo na pokožku. Dokáže si poradiť aj so zničenými nechtami alebo vlasmi. Napokon, štúdia ukázala, že tekvicový olej by mohol byť aj vhodným pomocníkom pre ženy v menopauze. Okrem toho, že dokáže v tomto období zmierniť hypertenziu, je tiež bohatým zdrojom fytoestrogénov. Z toho dôvodu môže priniesť aj určitú úľavu od nepríjemných návalov tepla a pomôcť zmierniť ochorenia spojené s nerovnováhou pohlavných hormónov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Tekvicový prívarok bez múky: Ochutnajte starú dobrú klasiku s neobvyklou prísadou

Kto by sa mal vyhnúť konzumácii tekvice

Pozor na alergické reakcie

Hoci sa tekvica vo všeobecnosti považuje za veľmi zdravú pochutinu, ktorá je pre väčšinu ľudí úplne bezpečná, aj v tomto prípade existujú určité výnimky. Dlho sa verilo, že tekvica nie je alergénna, no toto tvrdenie sa dodatočne ukázalo ako nesprávne. štúdia z roku 2000 sa napríklad zaoberala prípadom 28-ročnej ženy, ktorá hlásila alergické reakcie po skonzumovaní varenej tekvice. Aj keď je tento druh alergie veľmi zriedkavý, nie je úplne vylúčené, že by vám napríklad uškodili tekvicové semienka s vysokým podielom proteínov či prítomnosť betakaroténu. Sýta oranžová farba môže byť pre alergikov rovnako nebezpečná ako citrusové plody alebo paradajky. Preto je niekedy vhodnejšie uprednostniť tekvicu s bledšou farbou.

Pôsobí ako slabšie diuretikum

Tekvica tiež pôsobí v obličkách ako mierne diuretikum. Znamená to, že najmä pri konzumácii väčšieho množstva podporuje tvorbu moču a vylučovanie tekutín. Tento účinok môže byť škodlivý pre ľudí, ktorí užívajú určité druhy liekov. Upozorňuje sa najmä na medikamenty, ktoré obsahujú lítium, keďže diuretický účinok tekvice môže zhoršiť schopnosť tela zbaviť sa ho, s čím sú spojené nepríjemné vedľajšie účinky.

Vynechajte ju pri nízkodraslíkovej diéte

Ak vám lekár naordinoval diétu s nízkym obsahom draslíka, konzumácii tekvice sa radšej vyhnite. Už 100 gramov obsahuje až 340 miligramov draslíka. Tekvica teda nie je vhodná ani pre tých, ktorým hrozí zlyhávanie obličiek, a teda nedokážu tento prvok účinne odstrániť z tela.

Výskumy naďalej pokračujú

Hoci pozitívne zdravotné výhody konzumácie tekvice sú rozhodne nepopierateľné, odborníci naďalej zdôrazňujú potrebu ďalších výskumov, a to najmä vo vzťahu k závažnejším chronickým ochoreniam. Za dostatočné nepovažujú napríklad dostupné údaje týkajúce sa rakoviny prostaty, prsníka, konečníka, žalúdka a pľúc. Zdôrazňujú však aj jej veľký potenciál v oblasti tvorby spermií, kde môže byť konzumácia tekvice vhodnou stratégiou po chemoterapii, keď veľa mužov trpí poruchami reprodukcie. Pri vytváraní kvalitných produktov na báze tekvice by malo dôjsť k primeranej spolupráci výskumníkov a priemyselníkov, a nemalo by sa zabúdať ani na šírenie povedomia o nutričných a terapeutických účinkoch tekvice ako zložky každodennej stravy.

Zaraďujete tekvicu do svojho jedálnička?

 Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plníelánu.sk, realsimple.com, healthline.com, vitarian.sk
Odporúčame