Čo by nemalo chýbať v poriadnej špajze? Zariaďte si ju s nami do absolútnej dokonalosti!

Presypať, či nechať v pôvodnom obale? (Zdroj: Freepik/freepik)

Aj keď neradi „škrečkujete“ potraviny, nie je na škodu mať doma špajzu. Zásoby trvanlivých potravín sa zídu, najmä v nečakaných situáciách či v prípade, že vám (alebo susedke) niečo zachýba. Ak nemáte priestor na vyčlenenie samostatnej miestnosti, skúste pouvažovať aspoň nad alternatívou v podobe potravinovej skrinky, ktorá je praktická a máte ju stále po ruke.

Kde vybudovať špajzu?

Špajza je v mnohých domácnostiach súčasťou kuchyne. Ideálne je, ak pre ňu nájdete miesto, kde je teplota okolo 10 stupňov Celzia. Ak takéto privilégium nemáte, a musíte siahnuť po možnosti potravinovej skrinky, zvoľte pre ňu priestor, ktorý sa nachádza mimo sporáka, rúry, chladničky s mrazničkou či priameho slnečného žiarenia. Predsa len bude „domovom“ pre potraviny, a vy im chcete dopriať čo najdlhšiu životnosť.

Malý tip

Skôr, než do nej potraviny naukladáte, dajte na poličky voskovaný papier. Okrem iného vám ochráni nábytok. Pokiaľ si nájdete priestor na úschovu potravín na chodbe v skrini, platí to isté ako pre kuchyňu. 

Voskovaný papier je základom, aby ste mohli svoju špajzu udržiavať v čistote. Pretože odoláva vlhkosti, pri upratovaní ho stačí pretrieť mokrou handričkou. Až doslúži, s ľahkým srdcom ho vyhodíte. Tento papier zoženiete v papiernictve, často v rôznofarebnom prevedení.

Výber vhodných regálov

Ak je vaša špajza samostatnou miestnosťou, dbajte na dobré odvetrávanie. Pozor však na slnečné žiarenie! Ideálne je, ak máte možnosť orientovať špajzu na sever.

Uskladnenie samotných potravín riešte regálmi. Či zvolíte kovové alebo drevené je len na vás. Ak máte doma šikovného kutila, zaiste vám nejaký vyrobí. Ak nie, ponuka v obchodoch je široká!

Malým tipom pri rozložení potravín v jednotlivých policiach je, že potraviny, ktoré vyžadujú najviac chladu umiestnite do dolnej časti regálov – tam býva najchladnejšie.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Upratané šibnutím čarovného prútika? Máme návod, ako bude váš domov žiariť!

Ako uchovávať potraviny?

Presypať, či nechať v pôvodnom obale? Dilema všetkých gazdiniek… My jednoznačne odporúčame trvanlivé sypké potraviny (ako napríklad múka, ryža či cukor) uchovávať v uzavretých plastových alebo sklenených dózach. Na jednej strane to vyzerá krajšie a prehľadnejšie, na druhej strane sa vyhnete nepríjemným situáciám.

Ak nechávate potraviny (ako napríklad cestoviny) v pôvodnom obale, zaistite ich pomocou sponiek na uzatváranie obalov. Drobné balenia, akými sú napríklad pudingy, kypriaci prášok, vanilkový cukor či koreniny si môžete zorganizovať do košíčkov, aby sa vám len tak nepovaľovali po regáloch.

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame