Počuli ste už o mlieku s označením A2? Poteší hlavne tých, ktorým bežné spôsobuje tráviace problémy

A2 mlieko

Mlieko s označením A2 je čoraz populárnejšie najmä pre ľahšiu stráviteľnosť (Zdroj: Freepik/jcomp)

Mlieko patrí medzi základné potraviny v mnohých domácnostiach. V poslednej dobe však na popularite získava takzvané A2 mlieko, ktoré sľubuje lepšiu stráviteľnosť a potenciálne zdravotné benefity. V čom sa líši od toho klasického s označením A1 a oplatí sa vôbec priplatiť si zaň?

V článku sa dočítate:

Čo je A2 mlieko?

A2 mlieko získalo svoje označenie podľa špecifického typu mliečnych bielkovín, ktoré obsahuje. Mlieko sa skladá z približne 87 % vody a zvyšok tvoria tuky, cukry, minerály a bielkoviny. Hlavnou zložkou spomínaných bielkovín je kazeín, pričom asi tretinu kazeínu tvorí beta-kazeín. V závislosti od toho, ktorý typ beta-kazeínu mlieko obsahuje, hovoríme o A1 mlieku alebo A2 mlieku.

A2 mlieko je typ kravského mlieka, v ktorom sa nachádza iba beta-kazeín A2. Tento proteín je prítomný v mlieku kráv, kôz a oviec a je považovaný za prirodzenejší variant mliečneho proteínu. Na rozdiel od tradičného mlieka, ktoré obsahuje kombináciu A1 a A2 betakazeínu, A2 mlieko je vhodnejšie pre niektorých ľudí s intoleranciou laktózy alebo citlivosťou na mliečne proteíny. Beta-kazeín je totiž druh bielkoviny v mlieku, ktorá má vplyv na jeho stráviteľnosť.

A2 mlieko je zdravšie
A2 mlieko má zdravotné výhody (Zdroj: Freepik/freepik)

Aký je rozdiel medzi klasickým A1 a A2 mliekom?

Ako sme už uviedli vyššie, spomínaný beta-kazeín je rozdelený na niekoľko variantov, pričom dva hlavné sú A1 a A2. Zatiaľ čo mlieko A1 obsahuje aminokyselinu histidín, mlieko typu A2 obsahuje aminokyselinu prolín na tej istej pozícii. A2 beta-kazeín sa nachádza v ľudskom mlieku, ovčom, kozom, ťavom a mlieku vodných byvolov. Predpokladá sa, že sa pôvodne nachádzal aj vo všetkom kravskom mlieku. Pred niekoľkými tisíckami rokov však došlo u niektorých kráv k mutácii, ktorá zamenila prolín na tej istej pozícii za histidín.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Domáca kokosová zmrzlina – dokonale krémová bude aj bez zmrzlinovača

Vedci sa domnievajú, že táto mutácia sa vytvorila približne pred ôsmimi tisíckami rokov a následne sa rozšírila v stádach dobytka v západných častiach sveta. Pri trávení A1 beta-kazeínu vzniká peptid beta-kaseomorfín-7 (BCM-7). Ten môže byť spojený s tráviacimi problémami, ako sú nadúvanie, hnačka a bolesť brucha. BCM-7 sa skúma aj v súvislosti s neurologickými poruchami, ako je autizmus a schizofrénia. Môže tiež ovplyvňovať imunitnú odpoveď tela, čo by mohlo hrať úlohu pri niektorých autoimunitných ochoreniach.

Pri trávení A2 beta-kazeínu BCM-7 nevzniká. Tento malý rozdiel môže mať významný vplyv na trávenie a zdravotné účinky mlieka. A2 beta-kazeín je považovaný za ľahšie stráviteľný a menej problematický. Preto A2 mlieko môže predstavovať vhodnú alternatívu pre ľudí s tráviacimi problémami, ktorí majú citlivosť na bežné mlieko obsahujúce A1 beta-kazeín.

Hlavné výhody A2 mlieka

Zdravotné výhody A2 mlieka sú stále predmetom vedeckých diskusií. Niektorí odborníci tvrdia, že A2 mlieko môže znížiť riziko tráviacich problémov a intolerancie na mliečne proteíny. V hre sú však aj ďalšie prínosy v oblasti zdravia:

  • lepšia stráviteľnosť – mnoho ľudí uvádza, že po konzumácii A2 mlieka nepociťujú nadúvanie, kŕče ani iné tráviace problémy, ktoré sú bežné pri klasickom mlieku
  • nižší výskyt alergií – výskumy naznačujú, že A2 mlieko je vhodnejšie pre ľudí s miernymi alergiami na mliečne bielkoviny
  • potenciálne nižšie riziko zápalov – BCM-7, ktorý sa uvoľňuje pri trávení A1 beta-kazeínu, je spojený so zápalovými procesmi v tele, čo A2 mlieko nevytvára
  • nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu a srdcovo-cievnych ochorení – taktiež znižuje cholesterol v krvi a má celkovo priaznivý vplyv na zdravie.

A2 mlieko je relatívne novým, zaujímavým fenoménom v rámci výživových trendov a predstavuje pre niektorých zdravšiu alternatívu k tradičnému A1 mlieku. Môže byť však drahšie a menej dostupné ako bežné mlieko. Jeho produkcia si totiž vyžaduje špecifické stádo kráv a dodržiavanie prísnych pravidiel pri výrobe.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Kam ísť na samozber jahôd? Poznáme obľúbené miesta, ceny aj termíny
ľahšie stráviteľné A2 mlieko
A2 mlieko je ľahšie stráviteľné ako klasické (Zdroj: Freepik/freepik)

Intolerancia laktózy a A2 mlieko

Intolerancia laktózy a citlivosť na mliečne bielkoviny sú bežné komplikácie, ktoré ovplyvňujú mnoho ľudí. Tieto stavy majú rôzne príčiny a významne vplývajú na každodenný život človeka. Intolerancia laktózy je stav, pri ktorom telo nie je schopné správne tráviť laktózu, čo je cukor nachádzajúci sa v mlieku a mliečnych výrobkoch. Problém vzniká z nedostatku enzýmu laktáza.

Ten je potrebný na rozklad laktózy na jednoduchšie cukry – glukózu a galaktózu, ktoré telo dokáže absorbovať. Príznaky intolerancie na laktózu zahŕňajú: nafukovanie, bolesti brucha, hnačky, nevoľnosť a plynatosť. Tieto symptómy sa zvyčajne objavujú niekoľko hodín po konzumácii mliečnych výrobkov. Mnoho ľudí stráca schopnosť správne tráviť laktózu s vekom, pretože ich telo prestáva produkovať dostatok laktázy.

Na rozdiel od intolerancie laktózy, alergia na mliečne bielkoviny je imunitná reakcia na bielkoviny prítomné v mlieku. Symptómy citlivosti na mliečne bielkoviny sa môžu líšiť, ale môžu zahŕňať tráviace problémy, kožné vyrážky, dýchavičnosť a iné alergické reakcie.

Hoci A2 mlieko môže byť ľahšie stráviteľné pre ľudí s citlivosťou na A1 beta-kazeín, neznamená to, že je automaticky vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Laktóza je prítomná v oboch druhoch mlieka, takže ak máte intoleranciu na laktózu, vaše telo nebude schopné spracovať laktózu v A2 mlieku rovnako ako v bežnom mlieku. Napriek tomu niektorí ľudia s miernou intoleranciou na laktózu majú lepšiu znášanlivosť A2 mlieka.

Môže to byť tým, že ich tráviace problémy sú spôsobené nielen nedostatkom laktázy, ale aj citlivosťou na A1 beta-kazeín. Ak máte problémy s trávením mlieka, môže byť užitočné vyskúšať A2 mlieko a sledovať, či sa vaše príznaky zlepšia.

Vždy je dobré konzultovať svoje zdravotné problémy s odborníkom na výživu alebo lekárom, aby ste našli najvhodnejšie riešenie pre vaše zdravie. Pre ľudí s vážnou intoleranciou na laktózu totiž A2 mlieko pravdepodobne nebude riešením. Budú musieť siahnuť po bezlaktózových mliečnych výrobkoch alebo úplne vylúčiť mlieko zo svojej stravy.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Uprednostňujete stravu plnú proteínov? Tomuto problému ste jej účinky možno nepripisovali

Dá sa A2 mlieko kúpiť aj na Slovensku?

Nie je možné jednoznačne určiť, ktoré plemená kráv produkujú A2 mlieko, pretože záleží na konkrétnych jedincoch. Produkcia čistého A2 mlieka je možná len po genetickom testovaní kráv. Na Slovensku je dostupnosť A2 mlieka stále pomerne novinkou.

Farma, ktorá sa venuje výrobe A2 mlieka, musí splniť špecifické podmienky a získať potrebné certifikáty. Proces certifikácie zahŕňa genetické testovanie kráv a pravidelnú kontrolu produkcie mlieka. To zaručuje, že mlieko skutočne pochádza od kráv, ktoré produkujú len mlieko s obsahom A2 beta-kazeínu. Zatiaľ čo certifikované farmy sú bežnejšie v krajinách ako Austrália a Nový Zéland, na Slovensku začínajú tiež vznikať iniciatívy a farmy zamerané na produkciu A2 mlieka.

Stádo overené certifikáciou
Pre produkciu A2 mlieka je potrebné stádo s certifikáciou (Zdroj: Freepik/tawatchai07)

Na Slovensku existuje mliekareň v Slatine nad Bebravou, kde si vyšľachtili stádo produkujúce A2 mlieko. Tento proces trval päť rokov, pričom každé zviera bolo geneticky testované na prítomnosť A2 beta-kazeínu. Kravy nie sú kŕmené kukuričnou silážou, čo vedie k nižšej produkcii mlieka, ale zaručuje vyššiu kvalitu.

A2 mlieko predstavuje alternatívu pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením bežného mlieka. S rastúcim záujmom o zdravší životný štýl a stravu sa jeho dostupnosť pravdepodobne zvýši aj na Slovensku. Či už ide o zdravotné benefity alebo lepšiu stráviteľnosť, A2 mlieko sa stáva čoraz populárnejšou voľbou medzi spotrebiteľmi hľadajúcimi potraviny, ktoré sú kvalitnejšie a šetrnejšie k zdraviu. Ak máte záujem o prospešnejšiu alternatívu klasického mlieka, určite stojí za to A2 mlieko vyskúšať.

Mali ste už možnosť vyskúšať A2 mlieko?

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame