Čo je to potravinová alergia? Ak máte tieto symptómy, neváhajte a navštívte lekára!

potraviny intolerancia

Niektoré potraviny nášmu žalúdku nerobia dobre (Zdroj: GettyImages)

U laickej verejnosti sa potravinová alergia často zamieňa s potravinovou intoleranciou. Neraz sa potravinová alergia dokonca podceňuje, čo môže mať fatálne následky. Aj preto je vhodné mať o tomto ochorení dostatok informácií.

Stručné vysvetlenie pojmu

Potravinovú alergiu môžeme chápať ako imunitnú reakciu organizmu na konkrétnu potravinu. Zjednodušene povedané, imunitný systém vníma určitú látku v potravine ako škodlivú. Neplatí však všeobecne, že táto látka je škodlivá pre každého. Práve naopak. Vždy záleží na konkrétnej osobe. Telo môže na túto látku, ktorú detegovalo ako škodlivú, zareagovať prostredníctvom rôznych symptómov – svrbenie, vyrážky, tráviace problémy či opuchy. Spôsobiť to však môže aj vážne komplikácie až anafylaktický šok. Odhaduje sa, že potravinovou alergiou trpí približne 3 až 6 % európskej a americkej populácie. U detí je toto číslo o niečo vyššie a pohybuje sa na úrovni 6 – 8 %.

Alergia vs. intolerancia

Ako sme už uviedli, potravinová alergia sa veľakrát nesprávne zamieňa s potravinovou intoleranciou. Rozdiel medzi nimi je najmä v ohrození života. Potravinová intolerancia nás len obmedzuje, zatiaľ čo potravinová alergia môže v najzávažnejších prípadoch spôsobiť smrť. Rozoznať, či ide o alergiu alebo intoleranciu, nie je až také náročné. Najrýchlejšie spozorovaný rozdiel môže byť v prejavoch. Zatiaľ čo symptómy potravinovej alergie nastupujú takmer okamžite po skonzumovaní nejakého jedla, pri potravinovej intolerancii nastupujú až o niekoľko hodín alebo aj dní.

Najčastejšie potravinové alergie

To, čo spôsobuje potravinovú alergiu, sú proteíny obsiahnuté v potravinách. Medzi najčastejšie problémové potraviny patria:

  • orechy,
  • mlieko,
  • vajcia,
  • sója,
  • pšenica,
  • ryby a morské plody,
  • mäso.

Ako zistiť potravinovú alergiu?

V prípade, že sa u vás objavujú symptómy, ktoré sme opísali vyššie, je vhodné navštíviť lekára, ideálne alergológa. Ten prostredníctvom lekárskeho vyšetrenia a kožných či krvných testov dokáže zistiť alergiu na jednotlivé potraviny. Nasledujúca liečba je tiež pomerne jednoduchá, vyžaduje si však veľkú sebadisciplínu. Pri zistení potravinovej alergie je potrebné vyhýbať sa stanoveným potravinám. V prípade potreby však lekár môže predpísať aj lieky na kontrolu symptómov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Stačí vám kolagén v tabletke alebo prášku? Ideálne riešenie vás možno prekvapí

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame