Srdce kávičkára teraz určite zaplesá: dopriať si kávu možno aj inak, než len vo svojej obľúbenej šálke či pri návšteve kaviarne. Existuje množstvo lahodných koláčov a zákuskov, kde má káva nezastupiteľné miesto. A čuduj sa svete, nejde len o pečenie. Pochutnať si môžete napríklad aj na hovädzom s vôňou kávy. Veríme, že tieto recepty nadchnú aj tých, ktorí kávu nepijú…
Kávové muffini
Sladkým muffinom na raňajky či na desiatu určite nepohrdne nik a tento koláčik očarí aj návštevu. Zaujímavosťou je, že káva je jednou z ingrediencií v samotnom ceste, v plnke aj poleve.
Potrebujeme
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 50 g mletých vlašských orechov
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice silnej prekvapkávanej kávy
Krém:
- 1/2 hrnčeka silnej prekvapkávanej kávy
- 1/3 hrnčeka krupicového cukru
- štipku soli
- 3 žĺtky
- 1 hrnček zmäknutého masla
- vanilkovú arómu
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice silnej prekvapkávanej kávy
Postup
1. Muffinovú formu vytrieme maslom. Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme mleté orechy, cukor, maslo, vajce a tri lyžice kávy a všetko spolu vymiešame do peny (cca 3 minúty). Lyžicou naplníme formičky, postavíme ich na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Cesto by malo vybehnúť a získať zlatistú farbu, či je upečené, zistíme pomocou špajdle. Po vybratí z rúry necháme vo formičkách pár minút chladnúť, potom vyklopíme na mriežku.
2. Krém si pripravíme tak, že v miske nad mierne vriacou vodou šľaháme do zhustnutia kávu, cukor, soľ a žĺtky. Odstavíme a elektrickým šľahačom ešte šľaháme do vychladnutia. Nakoniec po lyžiciach zašľaháme maslo a pár kvapiek vanilkovej esencie.
3. Muffini rozrežeme a spojíme krémom. Vyšľaháme kávu s cukrom a polevou prelejeme tortičky. Zdobíme podľa ľubovôle, využiť môžeme aj kávové zrná.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Dusené hovädzie na káve
Aj keď spojenie mäsa a kávy môže na prvé počutie znieť zvláštne, v skutočnosti ide o dve suroviny, ktoré spolu naozaj hrajú. Vyskúšajte, budete príjemne prekvapení.
Potrebujeme
- 500 g hovädzieho mäsa
- 200 g mrkvy
- 200 g lúpaných paradajok z plechovky
- 1 väčšiu cibuľu
- 50 g sušených sliviek
- 1 feferónku
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 2 klinčeky
- 2 guľôčky nového korenia
- kúsok škorice
- 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
- 1 čajovú lyžičku soli
- olej
- hrnček kvalitnej kávy
Postup
1. Mäso nakrájame na rovnako veľké kocky. Olúpanú cibuľu pokrájame nahrubo, očistenú mrkvu na silnejšie kolieska. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. V hrnci rozpálime olej, orestujeme cibuľu, pridáme posekaný cesnak, feferónku, mrkvu a koreniny, a necháme ľahkým restovaním rozvoňať.
2. Do základu vložíme hovädzie mäso a za stáleho miešania restujeme. Potom podlejeme vodou a zakryté dusíme na miernom plameni. Občas len kontrolujeme, či nie je treba doliať vodu. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájané sušené slivky a kávu, a chvíľu ešte prevaríme. Podávame s ryžou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zdravé nepečené kávové keksíky
Tieto keksíky naozaj nie sú z tých obyčajných. Okrem toho, že ich netreba piecť a hotové budú do desiatich minút, sú úplne bez múky a cukru. Na svoje si tak prídu nielen maškrtníci a milovníci kávy, ale aj tí, ktorí chcú žiť zdravšie.
Potrebujeme
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 polievkovú lyžicu mletej kávy
- 1 polievkovú lyžicu kvalitného kakaa
- 4 polievkové lyžice arašidového masla
- 2 polievkové lyžice medu
- 5 polievkových lyžíc mlieka
Postup
Ovsené vločky rozmixované na múku zmiešame s lyžicou kávy, kakaa a arašidovým maslom. Pridáme med a nakoniec do cesta postupne pridávame mlieko, podľa toho, akú hustotu chceme dosiahnuť. Z cesta vytvarujeme guľôčky a roztlačíme vidličkou alebo rukou. Odložíme do chladničky, aby trocha stuhli, a môžeme konzumovať.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Káva, ako ju nepoznáme
S kávou možno v kuchyni výborne experimentovať. Výborná je napríklad do marinády, kombinovať ju možno s čiernym korením, šalotkou, hnedým cukrom, citrónovou šťavou či chilli paprikou. Rovnako dobre sa hodí aj do zeleninových šalátov, kde ju možno pridať do zálievky z vínneho octu, olivového oleja a medu.
Zdieľať na
Zdieľaní