Kávu využijete aj pri pečení a varení, v týchto receptoch bude famózna

Recepty s kávou

Káva prekvapí v sladkých aj slaných receptoch (Zdroj: GettyImages)

Srdce kávičkára teraz určite zaplesá: dopriať si kávu možno aj inak, než len vo svojej obľúbenej šálke či pri návšteve kaviarne. Existuje množstvo lahodných koláčov a zákuskov, kde má káva nezastupiteľné miesto. A čuduj sa svete, nejde len o pečenie. Pochutnať si môžete napríklad aj na hovädzom s vôňou kávy. Veríme, že tieto recepty nadchnú aj tých, ktorí kávu nepijú…

Kávové muffini

Sladkým muffinom na raňajky či na desiatu určite nepohrdne nik a tento koláčik očarí aj návštevu. Zaujímavosťou je, že káva je jednou z ingrediencií v samotnom ceste, v plnke aj poleve.

Potrebujeme

  • 100 g zmäknutého masla
  • 100 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 3 polievkové lyžice silnej prekvapkávanej kávy

Krém:

  • 1/2 hrnčeka silnej prekvapkávanej kávy
  • 1/3 hrnčeka krupicového cukru
  • štipku soli
  • 3 žĺtky
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • vanilkovú arómu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice silnej prekvapkávanej kávy

Postup

1. Muffinovú formu vytrieme maslom. Múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme mleté orechy, cukor, maslo, vajce a tri lyžice kávy a všetko spolu vymiešame do peny (cca 3 minúty). Lyžicou naplníme formičky, postavíme ich na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Cesto by malo vybehnúť a získať zlatistú farbu, či je upečené, zistíme pomocou špajdle. Po vybratí z rúry necháme vo formičkách pár minút chladnúť, potom vyklopíme na mriežku.

2. Krém si pripravíme tak, že v miske nad mierne vriacou vodou šľaháme do zhustnutia kávu, cukor, soľ a žĺtky. Odstavíme a elektrickým šľahačom ešte šľaháme do vychladnutia. Nakoniec po lyžiciach zašľaháme maslo a pár kvapiek vanilkovej esencie.

3. Muffini rozrežeme a spojíme krémom. Vyšľaháme kávu s cukrom a polevou prelejeme tortičky. Zdobíme podľa ľubovôle, využiť môžeme aj kávové zrná.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jiyun June Kim (@junes_bakery_in_lagos)

Dusené hovädzie na káve

Aj keď spojenie mäsa a kávy môže na prvé počutie znieť zvláštne, v skutočnosti ide o dve suroviny, ktoré spolu naozaj hrajú. Vyskúšajte, budete príjemne prekvapení.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Výhody tlakového hrnca: Dokáže skutočne ušetriť čas aj energie?

Potrebujeme

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 200 g mrkvy
  • 200 g lúpaných paradajok z plechovky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 50 g sušených sliviek
  • 1 feferónku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 klinčeky
  • 2 guľôčky nového korenia
  • kúsok škorice
  • 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • olej
  • hrnček kvalitnej kávy

Postup

1. Mäso nakrájame na rovnako veľké kocky. Olúpanú cibuľu pokrájame nahrubo, očistenú mrkvu na silnejšie kolieska. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. V hrnci rozpálime olej, orestujeme cibuľu, pridáme posekaný cesnak, feferónku, mrkvu a koreniny, a necháme ľahkým restovaním rozvoňať.

2. Do základu vložíme hovädzie mäso a za stáleho miešania restujeme. Potom podlejeme vodou a zakryté dusíme na miernom plameni. Občas len kontrolujeme, či nie je treba doliať vodu. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájané sušené slivky a kávu, a chvíľu ešte prevaríme. Podávame s ryžou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa sweetlandia wewe (@eat_and_sweetlandia_wewe)

Zdravé nepečené kávové keksíky

Tieto keksíky naozaj nie sú z tých obyčajných. Okrem toho, že ich netreba piecť a hotové budú do desiatich minút, sú úplne bez múky a cukru. Na svoje si tak prídu nielen maškrtníci a milovníci kávy, ale aj tí, ktorí chcú žiť zdravšie.

Potrebujeme

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 polievkovú lyžicu mletej kávy
  • 1 polievkovú lyžicu kvalitného kakaa
  • 4 polievkové lyžice arašidového masla
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 5 polievkových lyžíc mlieka

Postup

Ovsené vločky rozmixované na múku zmiešame s lyžicou kávy, kakaa a arašidovým maslom. Pridáme med a nakoniec do cesta postupne pridávame mlieko, podľa toho, akú hustotu chceme dosiahnuť. Z cesta vytvarujeme guľôčky a roztlačíme vidličkou alebo rukou. Odložíme do chladničky, aby trocha stuhli, a môžeme konzumovať.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ester Demjanová (@mama_nieco_robi)

Káva, ako ju nepoznáme

S kávou možno v kuchyni výborne experimentovať. Výborná je napríklad do marinády, kombinovať ju možno s čiernym korením, šalotkou, hnedým cukrom, citrónovou šťavou či chilli paprikou. Rovnako dobre sa hodí aj do zeleninových šalátov, kde ju možno pridať do zálievky z vínneho octu, olivového oleja a medu.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vylepšite svoje recepty: Viete, ktoré korenie sa ideálne hodí do vašich jedál?

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame